Більше половини партій в Україні не перейменовувалися з моменту створення - ЗМІ

Більше половини партій в Україні не перейменовувалися з моменту створення - ЗМІ

Укрінформ
За період з 1990 року трохи більше половини політичних партій, створених в Україні, ніколи не перейменовувалися.

Про це йдеться в матеріалі видання "Дзеркало тижня".

"Зі 193 політсил, створених у період 1990–2013 рр. (і функціонуючих на початок 2018 р.), до таких, за моїми підрахунками, можна зарахувати 113 політсил (близько 58,5 %)", - йдеться у статті. 

Крім того, як зазначається, з 1990 року у Мін'юсті України зареєстровано 432 політичні сили. З них свою діяльність уже припинили 78 партій.

При цьому ряд партій мають незмінних лідерів. Так, з 1993 р. КПУ очолює Петро Симоненко, ПСПУ (Прогресивна соціалістична партія) з 1996 р. - Наталія Вітренко, СДПУ (Соціал-Демократична партія) 1993 р. - Юрій Буздуган. Незмінним - із 1997 р. - керманичем Республіканської Християнської партії є Микола Поровський, партії "Християнський рух" — Тамара Звягінцева (з 2000 р.), з 2000 р. керівником "Народної партії вкладників та соціального захисту", що зареєстрована в м. Луганську, є антиєвропеєць і мультимільйонер Владислав Кривобоков. 

Автор статті пише, що наразі мало хто пам'ятає, наприклад, ім'я засновника Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Віктора Драченка: очоливши й зареєструвавши партію у вересні 1999 року, екс-секретар Дніпропетровського обкому КПУ у грудні  уже поступився місцем Юлії Тимошенко. З того часу вона є незмінним лідером цієї політсили. До "стабільних других" також можна віднести Павла Лазаренка,  який очолив "Громаду", замінивши у 1997 р. Олександра Турчинова. У цьому ж списку - Юрій Кармазін, що очолив Партію захисників Вітчизни у 1999 р. після Володимира Коломійцева.

Читайте також: ЦВК зареєструвала Зварича народним депутатом

Також є політики, які, хоч і не змогли з тих чи інших причин стати ні "вічними першими і єдиними", ні "другими, що увіковічилися", але спромоглися "вихопити" партію в певний момент її функціонування і вже ніколи не випускати зі своїх рук. Прикладів немало: з 1996 р. Українську Національну Консервативну партію очолює Олег Соскін; з 2004 р. під керуванням Володимира Литвина перебуває Народна партія (та, що від "народження" у 1996 р. була Аграрною партією України), Олега Тягнибока — "Свобода".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-