Кожара розповів, чому Янукович відмовився від Угоди про асоціацію

Кожара розповів, чому Янукович відмовився від Угоди про асоціацію

Укрінформ
Екс-президент Віктор Янукович та прем'єр Микола Азаров заздалегідь попереджали, що не готові підписати Угоду про асоціацію з ЄС на саміті учасників програми Східного партнерства 28-29 листопада 2013 року у Вільнюсі.

Про це заявив колишній міністр закордонних справ України Леонід Кожара під час допиту в Оболонському райсуді Києва, де розглядається справа про держзраду Януковича, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Те, що Україна не готова підписати угоду на Вільнюському саміті, було офіційно доведено до європейської сторони заздалегідь. Як я вже сказав, було розпорядження глави уряду від 21 листопада напередодні саміту”, - сказав Кожара.

Він запропонував пригадати заяви європейської сторони у другій половині листопада. Тоді представники Єврокомісії також заявляли, що не готові. “Рішення про готовність підписати (угоду - ред.) на Вільнюському саміті народилося буквально днів за десять до самого саміту” , - додав екс-міністр.

За словами Кожари, коли стало зрозуміло, що створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом вступає у конфлікт з іншими зонами вільної торгівлі, вже чинними для України,  українська влада  подала до Європейської комісії пропозиції щодо утворення багатосторонніх комісій з мінімізації негативних наслідків започаткування ЗВТ з ЄС. “На жаль, через політичні причини ЄС відмовлявся створювати ці механізми. На мій суб'єктивний погляд, у цьому є велика провина та відповідальність Єврокомісії”, - додав він.

Урядовець часів Януковича нагадав, що протягом усього часу президенти України та уряди, тобто ті, хто був до часів Януковича, намагалися покращити відносини з Європою. "Коли ми вийшли на угоду про Асоціацію, то це був довготривалий процес. І Україна та уряди, які брали участь у підготовці цього документа, постійно намагалися покращити умови політичної та економічної частини для України", - сказав Кожара.

Читайте також: Держзрада Януковича: суд допитує екс-главу МЗС Кожару

Як повідомляли ЗМІ, у листопаді 2013 року на Вільнюському саміті керівництво Євросоюзу не змогло переконати тодішнього президента Віктора Януковича підписати історичний договір про асоційоване членство та про вільну торгівлю.

Фото: Громадське.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-