Зигмунт Бердиховський, голова Програмної ради Економічного форуму в Криниці
Найбільшим бенефіціаром від переорієнтації української економіки на Європу буде Польща
27.02.2018 14:19

У польському Ряшеві 13-14 березня відбудеться черговий, щорічний форум "Європа-Україна", під час якого обговорюватимуться важливі питання економічного, політичного та безпекового характеру. Не є таємницею, що цьогорічний форум відбудеться на фоні значного погіршення польсько-українських відносин, що, ймовірно, вплине на його тематику і склад учасників.

Про пріоритети форуму, нинішній стан та перспективи українсько-польських відносин, можливості подолання протиріч у двосторонній співпраці в інтерв'ю Укрінформу розповів голова Програмної ради Економічного форуму в Криниці, організатор форуму "Європа-Україна" Зигмунт Бердиховський.

І ЩО ДАЛІ?

Пане голово, цьогорічний форум "Європа-Україна" відбуватиметься під гаслом "Асоціація з ЄС і що далі?". Власне, що відбуватиметься далі у співпраці Києва із Заходом?

- Черговий крок – це відкриття кордонів, свобода у сферах надання послуг, переміщення людей, інвестицій. Іншими словами, наступним кроком буде спільний економічний простір України та країн ЄС. Я вірю, що нічим не обмежена свобода у сфері економічного обміну принесе нам усім, як українцям так і жителям ЄС, ряд позитивів. На сьогодні, це – фундамент, на якому слід будувати наше майбутнє, не залежно від війни на сході України, суперечок, які періодично з'являються між Україною та країнами ЄС.

- Чим цей форум відрізнятиметься від попередніх?

Не можемо допустити, щоб історія впливала на діалог про майбутнє

- Насамперед часом, коли він відбувається. Не можна уникнути того, що зараз польсько-українські відносини знаходяться на віражі. Чітко видно, що упродовж двох останніх років дискусія довкола історії з обох боків призвела до величезного кроку назад у формуванні добрих польсько-українських відносин. І зовсім не йдеться про уникання складних тем. Але ми не можемо допустити до ситуації, коли дуже складна історія знову визначатиме, про що ми говоримо, як ми ведемо діалог, як ми формуємо своє майбутнє. З боку організаторів форуму є налаштованість показати, що наперекір усім, хто вважає, що не можна зробити крок уперед, ми підкреслюємо, що можна, що потрібно говорити без історичного контексту. Вона важлива, вона несе багато дуже важливих посилів для обох країн. Проте, не залежно від цього, ми організовуємо форум в Ряшеві з думкою про майбутнє.

ІСТОРІЯ ТА РАЦІОНАЛЬНИЙ ДІАЛОГ

- Але історія усе ж буде однією з найважливіших тем форуму?

- Ми вирішили присвятити історії небагато часу. Натомість, якщо йдеться про програму форуму "Європа-Україна", то намагатимемося підкреслити значення економіки чи науки. Саме ці теми домінуватимуть під час "українського" форуму.

З обох боків є багато впливових людей, які хочуть говорити про історію, а тому обговорення цієї теми слід залишити їм. Натомість, під час форуму хочемо більше зосередитися на економіці, можливій співпраці у цій сфері, зокрема на рівні місцевого самоврядування, на рівні конкретних фірм.

Серед кількох десятків тем, які ми хочемо обговорити під час цьогорічного форуму, майже 2/3 – це теми, які безпосередньо стосуються економіки.

- А як ви особисто бачите можливість подолання історичних труднощів в українсько-польських відносинах?

- Потрібно зробити усе можливе, аби вийти з цього глухого кута, в якому опинилися польсько-українські відносини. Не слід доводити до того, що з одного боку пам'ятник, а з іншого меморіальна дошка зроблять неможливим раціональний діалог.

Історія – це важлива тема для обох народів. Натомість, напруга в історичному діалозі між обома країнами має зменшитися, і ми повинні визнати, що це не найголовніше для формування наших взаємовідносин.

- Ми також не можемо уникнути питань безпеки, оскільки на сході України весь час триває війна, щодня там гинуть українські солдати. Чи безпека також буде серед основних тем форуму?

- Так, звичайно. Ми про це безпосередньо розповідаємо вже упродовж кількох років усім гостям, які приїжджають як на цей форум, так і тим, хто приїжджає на Економічний форум до Криниці. Ми говоримо про те, що Україна – єдина на даний момент країна в Європі, де триває справжня війна. У зв'язку з цим, ми повинні мобілізуватися для того, щоб допомагати Україні, як ми допомагаємо, наприклад, біженцям у басейні Середземного моря, так як ми допомагаємо біженцям у таборах на території Туреччини чи у Сирії. Ми повинні допомагати тим, хто змушений був залишити Луганськ і Донецьк, хто зараз живе в якихось тимчасових місцях, живе "на валізах", часто не маючи жодної можливості працювати. Одним словом, ця війна несе із собою ряд негативних наслідків, про які, особливо європейцям, слід пам'ятати. Дивлячись на басейн Середземного моря, треба також пам'ятати про драматичні події на сході Європи.

ВІЙНА В УКРАЇНІ – СЕРЕД НАЙВАЖЛИВІШИХ ТЕМ У ЄВРОПІ

- Організовуючи цей, а також Економічний форум у Криниці й розмовляючи з учасниками з різних країн та континентів, чи вважаєте ви, що тема регіональної безпеки у східній Європи чи вужче – війни Росії проти України, усе ще залишається у полі активного зацікавлення на Заході?

Тему війни в Україні ми обговорюватимемо, не залежно від того, подобається це іншим чи ні

- Тему війни на сході України ми обговорювали ще тоді, коли її взагалі ніхто не хотів піднімати. Ми продовжуватимемо це робити не залежно від того, чи інші про це говоритимуть і звертатимуть на це увагу, чи ні, чи іншим це подобатиметься чи ні. Ми організовуватимемо такі форуми і старатимемося показувати безпекову проблематику як одну з найважливіших тем для сучасної Європи.

- Чи політика ЄС і західного світу щодо Росії повинна залишитися такою ж як є зараз: санкції мають тривати, і Росія повинна відповісти за свої злочини?

- Для мене найважливішою є підтримка України, допомагати тим, хто постраждав від війни. Необхідно також, щоб не було залізної завіси на європейсько-українському кордоні. Натомість, для мене не так важливо, яку політику вестиме Європа щодо Росії.

- Кого з провідних європейських та українських політиків варто очікувати на цьогорічному форумі?

- На це питання я зможу відповісти через 3-4 тижні, не раніше. У зв'язку з тим, що до цієї події ще є трохи часу, то потрібно зачекати з остаточними заявами про найважливіших гостей форуму.

ЕКСПОРТ, ІМПОРТ ТА СХІДНИЙ ЯРМАРОК

- Цьогорічний форум супроводжуватиме важлива економічна подія – Східний ярмарок, який проводитиметься удруге поспіль...

- Це усе ще тільки початок нашої роботи. Я хотів би, щоб це стало винятковим місцем для презентації досягнень української, польської та ряду економік європейських країн, як і місце презентації пропозицій Польщі та деяких європейських країн для України. Коли готується така виняткова зустріч, і коли в ній бере участь така велика кількість гостей, то очевидно, що виникає спокуса створити супутні події – місця, де ми вже не розмовляємо на жодну з тем, які є у програмі форуму, а говоримо про свій бізнес, про те, як продати чи купити сільськогосподарську продукцію чи про будь-який інший бізнес. Думаю, добре було б, аби Ряшів із цим асоціювався.

- Польсько-українська економічна співпраця, експорт польської продукції в Україну торік зріс на понад 30%. Що можна зробити, аби ця співпраця була ще більш активною?

- Безумовно, вона ставатиме активнішою. Природнім обмеженням для цього є гаманець громадянина України, що знижує його купівельну спроможність. У Польщі купівельна спроможність – це фундамент економічного зростання.

По-друге, я переконаний, що безпечніша Україна і зменшення впливу конфлікту на сході на функціонування усієї країни, більша стабільність правил ринку призведе до ширшої присутності міжнародного капіталу в економіці України, і що першими найбільшими бенефіціарами цього процесу будуть малі й середні польські фірми. Потім з'являться інші – німецькі, французькі. Однак, у першу чергу це будуть польські фірми. Чому польські? Тому що польська економіка утричі більша за угорську, ушестеро – за словацьку, усемеро більша за литовську.

Значення економічної співпраці України з Польщею у найближчі роки значно зросте

Натомість, зараз, коли в Україні ще немає великих інвесторів, які приходять із сотнями мільйонів одноразових інвестицій, найбільше від покращення ситуації на внутрішньому ринку і зростання купівельної спроможності українців виграють малі та середні фірми, які сьогодні розташовані найближче до кордону з Україною. Тому, без сумніву, цей рік принесе значне зростання польсько-українського товарообміну.

Не постійною також буде ситуація, коли, перебуваючи у стані війни з Росією, Україна одночасно має найбільший обсяг економічної співпраці з Росією. Переорієнтація української економіки на Європу відбувається і вона ставатиме усе більш відчутною. І найбільшим бенефіціаром цієї переорієнтації буде польська економіка. Тому, я переконаний, що цей і наступні роки будуть періодом, коли значення економічної співпраці України з Польщею значно зростатиме.

Юрій Банахевич, Варшава.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-