Україні важливо прийняти 17 децентралізаційних законів до літа - Мільбрадт

Україні важливо прийняти 17 децентралізаційних законів до літа - Мільбрадт

Децентралізація
Укрінформ
Україна вже продемонструвала успіх у впровадженні реформи децентралізації, однак для прискорення процесу слід ще прийняти пакет з 17 законів і варто зробити це до літа.

Про це заявив спеціальний посланник уряду Федеративної Республіки Німеччина з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні ҐеорҐ Мільбрадт під час прес-конференції в Укрінформі на тему: “Міжнародна підтримка реформи децентралізації в Україні”.

“Хочу привітати Україну з успіхом у справі децентралізації — дуже серйозний рух і в плані законотворчості, і на місцях. І це справді перетворення України, яке починається на місцях, адже ви надаєте людям можливості покращувати своє життя. Я вважаю, що після 2014 року це - найпопулярніша реформа, яка проводиться урядом України. Однак, ми ще зовсім не наприкінці шляху і мусимо просувати цей процес далі”, - заявив він.

Зокрема, Мільбрадт вказав на те, що в Україні є третина районів, де не створено жодної об’єднаної територіальної громади.

“І я свою задачу бачу в тому, щоб визначити, які потрібні закони, щоб цей процес просувався далі. А потім ці закони підкріпити практичними діями. Так, я зустрівся з політичними силами України, представниками самих громад, українськими  експертами та міжнародними партнерами і результатом цього спілкування є цей список, який був погоджений з Мінрегіоном України”, - повідомив спецпосланник уряду ФРН.

За його словами, список із 17 законопроектів, з пріоритетністю по кожному закону, був розроблений у грудні 2017 року і залишається актуальним, оскільки жоден з цих законопроектів не прийнятий.

“Мова йде про три основні сфери. Перша - це закони, які відповідають за прискорення та спрощення процесу об’єднання. Наразі ще є адміністративні перепони, які потрібно долати. Друга група законів - це закони, які дають переваги ОТГ, щоб стимулювати громади до добровільного об’єднання. Третя частина - це наслідки, які витікають з нового побудування на місцях для державного розвитку”, - зазначив Мільбрадт.

Коментуючи третій блок законопроектів, він вказав на важливе питання районів.

“В Україні є 490 районів, які дуже  малі, і вже є такі випадки, де одна ОТГ займає точно таку територію, як район. І тут виникає достатньо дивна ситуація, коли є районна влада, є районна рада і є нове самоврядування в самій ОТГ і загальна рада. Тому є необхідність на рівні районів вирішити це питання через об‘єднання самих районів чи іншим чином”, - заявив він. 

Наразі усі необхідні законопроекти вже подані до Верховної Ради, за винятком “Про засади адміністративно-територіального устрою”, який має ще бути розроблений Кабміном.

Щодо трійки пріоритетних законопроектів, то вона виглядає наступним чином: “Про службу в органах місцевого самоврядування” (реєстр. 2489 від 30.03.2015), Про засади адміністративно-територіального устрою (потребує внесення до ВРУ), про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління земельними ресурсами в межах території об’єднаних територіальних громад (реєстр. ?7118 від 18.09.2017).

Мільбрадт вказав, зокрема, на важливості прийняття закону щодо управління земельними ресурсами в межах ОТГ. При цьому він наголосив на підтримці поданого Мінрегіоном законопроекту ?7118, а не альтернативного від групи депутатів ?7118-1. “7118 — дуже важливий законопроект. Є ще законопроект 7118-1 - цей законопроект ми не підтримуємо тому, що він якраз робить навпаки”, - заявив він.

Спеціальний посланник уряду ФРН з питань реформ у галузях урядування та децентралізації висловив сподівання, що Верховна Рада прискорить прийняття цих законів, адже “вікно можливостей” закривається вже влітку. “У  нас є вікно можливостей до літа, максимум, щоб це зробити, бо потім відбуватимуться передвиборчі кампанії, президентські та парламентські вибори, а в 2020 році — місцеві вибори. Тобто, якщо все не зробити зараз, то воно буде перенесено на 2021-2022 роки. Я не думаю, що в  Україні є стільки часу, щоб відкладати на потім такі важливі реформи”, - наголосив він.

Мільбрадт також повідомив, що 28 лютого пройде засідання Верховної Ради України, яке буде присвячено обговоренню і прийняттю законодавчого маршруту з децентралізації, який складається з 17 необхідних законопроектів.

Читайте також: Зубко назвав дві області, що пасуть задніх у питаннях децентралізації

Зі свого боку, Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко виступив із закликом до Ради прийняти необхідні 17 законопроектів, які дадуть змогу посилити впровадження реформи децентралізації.  "Це саме той час, коли ми повинні приймати рішення, і звертаюся до Верховної Ради для того, щоб прийняти 17 законопроектів. Це законопроекти, які були опрацьовані з місцевими громадами, з народними депутатами, з громадянським суспільством, з експертами. Законопроекти визначають чіткі напрямки, які ми повинні вирішити. Саме зараз вони важливі, це дасть можливість посилити процес децентралізації вже у цьому році", - сказав він.

Зубко додав, що у законопроектах, зокрема, йдеться про добровільне приєднання і об’єднання територіальних громад, залучення територіальних громад до приєднання до міст обласного значення, підсилення впровадження сервісів, додаткова передача повноважень – земельних ресурсів і можливості планування, підсилення можливостей муніципальних послуг тощо.

“На наступному тижні починає роботу восьма сесія восьмого скликання.  Ми будемо зустрічатися з депутатами в середу. 13 лютого ми проведемо Координаційну раду донорів”, - повідомив  Віце-прем'єр.

Геннадій Зубко також висловив подяку за підтримку реформи децентралізації Координаційній раді донорів – Німеччині, Швеції, Швейцарії, Польщі, США, Канаді – всім тим, хто долучився до активної співпраці. “Це проект U-LEAD, який з минулого року почав активно працювати в напрямку реформи. Вже відкрито 24 регіональні офіси по Україні, які допомагають супроводжувати і імплементувати реформу. Канадський проект EDGE, проект PULSE, DOBRE (від США), а також проекти, які працюють безпосередньо в ОТГ”, — зазначив урядовець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-