В ГПУ пояснили, чому засекретили рішення суду про конфіскацію $1,5 млрд Януковича

В ГПУ пояснили, чому засекретили рішення суду про конфіскацію $1,5 млрд Януковича

Укрінформ
Генпрокуратура проводить слідчі дії щодо більшості компаній, які фігурують в оприлюдненому телеканалом Al Jazeera рішенні Краматорського райсуду щодо конфіскації $1,5 млрд "грошей Януковича".

Про це заявив під час прес-конференції заступник генпрокурора Євген Єнін, повідомляє Укрінформ.

"Ми ухвалили рішення про засекречення цього вироку не тому, щоб "прикрити" когось із посадових осіб чи якихось комерційних структур - їх сотні. Ми мотивували своє рішення тим, що стосовно переважної більшості компаній тривають активні слідчі дії, у тому числі у закордонних юрисдикціях за допомогою каналів міжнародно-правової допомоги", - сказав Єнін.

Він запевнив, що ГПУ має на меті притягнути до відповідальності топових архітекторів відмивання коштів з Держбюджету, тому не в інтересах слідства публікувати рішення суду та демонструвати подальші кроки слідства.

Заступник генпрокурора також зазначив, що цьому рішенню Краматорського райсуду передувало близько 30 інших судових ухвал.

"Я не можу розкривати всі деталі процесу. Це рішення далеко не єдине, яке дозволило нам конфіскувати ці кошти. Цьому рішенню передувало близько 30 вироків щодо інших учасників злочинної групи. Це розслідування предикатних злочинів у нафтогазовій сфері, у сфері торгівлі нафтопродуктами, скрапленим газом, у банківській сфері. Нами притягнуто до відповідальності декілька десятків осіб. Це не лише "фунти", як прийнято когось називати. Це рівень заступника одного з центральних міністерств у цій сфері, які працювали за часів Януковича", - наголосив він.

Єнін запевнив, що Генпрокуратурі відомо набагато більше про відмивання вкрадених коштів, ніж показано у розслідуванні каналу Al Jazeera, але в інтересах слідства ця інформація не може бути оприлюднена.  

За його словами, розслідуванню щодо відмивання мільярдів з українського бюджету режимом Януковича заважає втеча топових організаторів схем, а також непристосованість правоохоронної та судової системи до розслідування злочинів такого масштабу. Зокрема, в Україні відсутня практика повернення коштів до Держбюджету, "відмитих" в іноземних країнах, окрім 10-15 млн доларів, які були повернуті приблизно 10 років тому.

Читайте також: Скандал навколо виведення "грошей Януковича": в ГПУ прокоментували папери Al Jazeerа

Раніше ЗМІ повідомляли, що телеканал Al Jazeera опублікував рішення Краматорського районного суду щодо так званих «грошей Януковича», яке було засекречене владою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-