Міняти старий паспорт на нову пластикову ID-картку не потрібно

Міняти старий паспорт на нову пластикову ID-картку не потрібно

Аналітика
Укрінформ
“Дуже важливо”, “терміново”, “стосується кожного”, “максимальний репост”... Мережею шириться фейк про внутрішні паспорти громадянина України

В українському сегменті інтернету активно поширюється інформація, що нібито всі громадяни повинні замінити внутрішні паспорти старого типу (паперові книжечки) на нові пластикові ID-картки до 2020 року, інакше – не видаватимуть довідки, приміром, про склад сім’ї, а банки взагалі відмовлятимуть в обслуговуванні... Крім того, людей закликають терміново ставати в чергу, тому що “буде як з закордонними паспортами”.

Традиційно найактивніше обговорюють цю новину саме у Фейсбуці, де її вже встигли тільки “репостнути” більше 1000 разів, не кажучи вже про обвал коментарів: “О Боже, вже завтра йду замінювати... Хто знає - підкажіть вартість оформлення?”, “Чому всі дуже чемно про це мовчать: і на державному, і на місцевому рівнях, і у ЗМІ?”, “Панове, хто може про ID-картку проконсультувати? Обіцяють черги?»…

Укрінформ спробував розібратися, чи справді це так?

Нотаріус з Дрогобича

Ми відшукали автора зазначеного допису – це приватний нотаріус з міста Дрогобич (Львівська область) Олена Куртяк. На її власному сайті notarius.inf.ua, в розділі “контакти”, є мобільний і стаціонарні номери.

Телефонуємо пані Куртяк:

- Доброго дня! Вас турбує журналіст Укрінформу. У Фейсбуці наткнулися на доволі цікавий допис про обов’язкову заміну паспорта-книжечки на пластиковий, який масово поширюють від вашого імені. Прокоментуєте?

- Роз’яснюю... Якщо коротко, то паспорти-книжечки, видані до набуття чинності законів №5492 і №1474, діють безстроково (до смерті власника) і не підлягають обов'язковій заміні, за винятком втрати або пошкодження. Тут все просто: міняти старий паспорт чи не міняти – це право людини, примушувати ніхто не має права. Але є одне «але». Зараз пенсіонери отримують пенсію у поштових відділеннях за посвідченням або за “паперовим” паспортом. Але вже в 2020 році система зміниться. По-перше, пенсію виплачуватимуть не на пошті, а виключно в банках. По-друге, банки перейдуть на систему ідентифікації клієнтів за допомогою електронних ID-карток, а відтак, якщо громадяни не замінять до вказаного часу внутрішній паперовий паспорт на пластиковий, то існує висока ймовірність того, що їм просто відмовлятимуть в обслуговуванні. Тобто, без пластикового паспорта вони не зможуть отримувати пенсії, зарплати, соцвиплати, оформлювати споживчі кредити тощо...” - переконує п. Куртяк.

У Державній міграційній службі запевняють: власникам старих паспортів ніхто не відмовлятиме

Укрінформ поспілкувався з керівником прес-служби Державної міграційної служби України Сергієм Гуньком (наразі оформлення паспорту у формі ID-картки здійснює підрозділ ДМС за місцем реєстрації людини (за наявності апаратури для оформлення). У майбутньому подання документів буде можливим через центри надання адміністративних послуг (у разі наявності апаратури для оформлення) та окреме державне підприємство. - Ред). Переказавши двома словами розмову з Оленою Куртяк, запитали: невже українцям справді варто поспішити, щоб встигнути до 2020 року замінити паперовий паспорт на пластикову ID-картку?

Завідувач сектору зв'язків з громадськістю та ЗМІ ДМС України Сергій Гунько
Завідувач сектору зв'язків з громадськістю та ЗМІ ДМС України Сергій Гунько

Гунько: “Про що ви говорите? Це неправда. Законодавство України не визначає кінцевої дати чинності паспортів громадянина України зразка 1994 року, тому обов'язку змінювати старий паспорт-книжечку на ID-картку немає. Більше того, процедура заміни паспорта-книжечки на ID-картку передбачена лише в окремих випадках: зміни інформації, внесеної до паспорта (крім додаткової змінної інформації), отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків (РНОКПП) або повідомлення про відмову від прийняття зазначеного номера (за бажанням), виявлення помилки в інформації, внесеній до паспорта, закінчення строку дії паспорта, непридатності паспорта для подальшого використання, досягнення 25- чи 45-річного віку особою, яка має паспорт зразка 1994 року (за бажанням). Ще однією підставою для отримання послуги – оформлення паспорта замість втраченого або викраденого. Тобто, законодавством не передбачена заміна паспорта зразка 1994 року на ID-картку виключно за бажанням, для цього потрібні вагомі підстави”. (Відповіді на часті запитання, як оформити ID-картку ТУТ. - Ред.)

А як прокоментуєте це: до 2020 року банки перейдуть на електронну систему зчитування ID-карток, а відтак, якщо клієнт прийде зі старим паспортом-книжечкою – йому відмовлять в обслуговуванні, не виплатять зарплату, пенсію... Це правда?

“Рано чи пізно всі перейдуть на електронні пристрої, але навряд чи це відбудеться до 2020 року. Власне, щодо банків, то деякі установи вже поставили відповідне обладнання для зчитування ID-карток, і зробили це для того, щоб не витрачати час на введення персональних даних людини. Попри те, це аж ніяк не означає, що якийсь банк відмовить в обслуговуванні клієнтам-власникам паспортів зразка 1994 року. Не розумію, який взагалі тут взаємозв’язок?..”

Заспокоюють українців і в Нацбанку. У прес-службі регулятора повідомили, що ніхто не відмовлятиме клієнту, якщо той прийде з паспортом-книжечкою зразка 1994 року: “Банки України здійснюють обслуговування громадян за паспортом або іншим документом, що посвідчує особу. При цьому, в Україні використовуються нарівні як новий зразок паспорту у формі картки, що містить безконтактний електронний носій (ID-картка), так і попередній (“класичний”) зразок паспорту громадянина України у формі книжечки, що видавався громадянам раніше”.

Більше того, на момент написання матеріалу інформацію про нібито обов’язковість заміни внутрішнього паспорта-книжечки на нову пластикову ID-картку спростувало й Міністерство внутрішніх справ України. На офіційній ФБ-сторінці правоохоронне відомство пише: “Через соцмережі останніми днями активно поширюється недостовірна інформація про нібито існування обмежень щодо строку дії паспорта громадянина України зразка 1994 року. Обов'язку замінити паспорти-книжечки на ID-карти немає. Разом з Міграційною службою звертаємося із проханням не підтримувати інформаційну провокацію та не поширювати недостовірну інформацію, яка може спричинити черги та конфлікти у підрозділах ДМС”

Замість висновку:

Схоже, вся ця історія про обов’язкову заміну старих паспортів-книжечок на ID-картки до 2020 року, як і, власне, інформація про відмову банків в обслуговуванні громадян без наявності пластику – скажемо так, дещо передчасна. Відповідне спростування зробили і в ДМС, і в НБУ, і в МВС.

Утім, залишається ще одне питання: навіщо взагалі поширювати за багатьма ознаками сумнівну інформацію? Ймовірно, хтось щось не так зрозумів або не те почув, або взагалі просто повторив те, що вже чув від інших. А далі свою справу роблять соцмережі, приміром, той же Фейсбук, звідки плітки, домисли та просто неперевірені факти поширюються зі швидкістю світла і так само швидко набирають лайки, репости, коментарі та знаходять “повністю згодних”.

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-