Головне, щоб антикорупційний суд створювався не політиками — Генпрокурор

Головне, щоб антикорупційний суд створювався не політиками — Генпрокурор

Укрінформ
Генеральний прокурор України Юрій Луценко вважає більш доцільним створення антикорупційних палат в судах, але не виключає і створення антикорупційного суду, головне, аби швидше, і для всіх корупціонерів.

Про це Луценко сказав у суботу, виступаючи на 14-му щорічному міжнародному форумі «Ялтинська європейська стратегія» (YES), повідомляє кореспондент Укрінформу.  

"Нам потрібен антикорупційний суд, і байдуже, як він буде називатися, головне, щоб він не створювався політиками, складався з абсолютно нових суддів і був призначений для всіх корупціонерів", - сказав Луценко.

Він нагадав, що нині ведеться дискусія, що краще і доцільніше створити: антикорупційний суд чи антикорупційні палати в судах. На думку Луценка, треба йти шляхом, "що буде швидше і більш об'єктивно". 

За словами генпрокурора,  нині певна частина депутатів внесла законопроект про створення антикорупційного суду, який буде обслуговувати лише НАБУ і розглядати справи НАБУ. Однак, Луценко вважає, що цей антикорупційний суд буде створюватися політиками і не один рік, та розглядатиме лише невелику кількість корупційних справ, що є не надто доцільним. "Я не хочу, щоб суд в цій державі створювали політики, бо вже все це проходили. І я за те, щоб антикорупційний суд розглядав усі справи усіх корупціонерів, незалежно від того,  хто їх затримує: НАБУ, СБУ, ГПУ чи МВС. Крім цього, скільки часу займе створення нового суду? Можливо, це буде створено швидко, але моя історична пам'ять говорить, що це як мінімум роки. У мене нема року, і я не хочу чекати стільки часу", - сказав Луценко.

У зв'язку з цим більш доцільніше, на думку Генпрокурора, на сьогодні виглядає створення антикорупційних палат у всіх обласних судах і в Києві.

"Тому я попросив депутатів внести інший законопроект, який передбачає, щоб в існуючих судах були створені антикорупційні палати в кожному обласному центрі і в столиці, де на відкритому конкурсі з числа нових суддів за 3 місяці буде набрано нових суддів. Дайте мені 50 суддів антикорупційного суду чи палати (як хочете це називайте), і ми повернемо країну до нормального життя", - наголосив Луценко.

Він ще раз підкреслив, що, зважаючи на усі ці моменти, план Президента Петра Порошенка щодо створення антикорупційних палат в судах йому ближчий, "ніж ще років 2 готуватися до створення ідеального антикорупційного суду". 

Читайте також: Луценко: В середньому по Україні затримують три хабарники на день

"Але ми можемо створювати і те, і те одночасно. Цього року створимо палату, а тоді якомога швидше можемо почати створювати антикорупційний суд", - резюмував Луценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-