Ахтем Чийгоз: Ніщо не зламало волю народу

Ахтем Чийгоз: Ніщо не зламало волю народу

Укрінформ
Останнє слово Ахтема Чийгоза у верховному суді окупованого Криму після засідання 9 серпня

Сьогодні, 9 серпня, у підконтрольному Кремлю верховному суді окупованного Криму завершилися дебати сторін по справі Ахтема Чийгоза, в яких виступили його захисники та він сам, після чого Ахтем Чийгоз виступив з останнім словом. Про це повідомив адвокат Микола Полозов на своїй сторінці в Facebook, де опублікував і останнє слово Ахтема Чийгоза. Наводимо даний пост Миколи Полозова в ФБ повністю.

Сьогодні в суді по справі Ахтема Чийгоза завершилися дебати сторін, в яких виступили захисники Ахтема Чийгоза та він сам, після цього він виступив з останнім словом.

Оголошення вироку відбудеться 11 вересня.

Останнє слово Ахтема Чийгоза

«Перед смертю моєї мами я попросив у неї пробачення, що як син в останні важкі її дні не зміг бути з нею поруч. Зібравши свої останні сили, вона сказала: «Я пишаюся тим, що я виховала такого сина!».

Що б я не робив, як би мені не було важко, і не знаючи, чи вийду я взагалі живим, я боюся ще більше того, що мої дії, думки, висловлювання можуть зганьбити мене, як людину, як кримського татарина, і моєму народові буде соромно за ту довіру і обрання мене в Меджліс кримськотатарського народу.

«Ант еткенмен, сез бергенмен міллет ічун ольмеге...»

Цю клятву я, як і інші члени Меджлісу, виголосив, схиливши коліно і поцілувавши національне знамено, у дворі Ханського палацу, символі нашого народу, центрі багатовікової державності кримських татар.

Причиною декількох депортацій, а по суті геноциду було бажання Російської імперії, а згодом СРСР, очистити Крим від кримських татар і назавжди знищити історію та пам'ять про нашому народі.

Кожен кримський татарин вимовляє ці слова, дає клятву і відчуває свою відповідальність перед майбутнім поколінням за долю своєї нації, за долю своєї Батьківщини.

Народ сам обирає своїх лідерів.

Ніщо не зламало волю народу, ніщо не змогло знищити ідентичність, любов до своєї Батьківщини, до своєї землі, які передаються з покоління в покоління.

Для кримських татар, як і для багатьох інших народів, поняття «громадянський обов'язок», «патріотизм», «національна гідність» є особливими цінностями.

26 лютого 2014 року кримські татари та інші громадяни України вкотре вийшли з протестом проти загроз територіальній цілісності України і з вимогами притягнути до відповідальності авантюристів від влади і політичних пройдисвітів.

Надалі в період окупації Криму кримські татари спільно з іншими громадянами України, незважаючи на численні провокації з боку цих сил, викрадення, вбивства, обшуки, арешти, заборону на проведення пам'ятних скорботних дат, величезні штрафи за найменший прояв активності, незважаючи на застосування широких репресивних методів, продовжували і продовжують виконувати свій громадянський обов'язок.

Саме ці обставини дратують ці сили, приводять у гнів і змушують влаштовувати судилище над невинними людьми.

Більше 2-х років триває політичний процес, який вже увійшов в історію як «справа 26 лютого». Процес, метою якого, безумовно, є залякати кримських татар, придушити і звести до мінімуму їхню активність, захищаючи свої права, підтримку України та світового співтовариства, які не визнають незаконну анексію Криму.

Для всіх очевидно, що ніякої кримінальної справи проти Ахтема Чийгоз немає.

Інциденти, що мали місце 26 лютого 2014 року на мирному мітингу, оголошеному Меджлісом кримськотатарського народу, були спровоковані особами, які сприяли надалі військової окупації Криму. Тобто судять не тих, хто зрадив, хто мав цілі та наміри, спрямовані на зміну територіальної цілісності України, хто надалі викрадав і вбивав людей, незаконно наділив себе повноваженнями управляти, судити. Судять тих, хто відстоював закони країни, міжнародні норми, правила.

Судилище влаштовує країна-загарбник, у якої права на це немає.

У такій ситуації, і знаючи всі справжні наміри замовників цього процесу, ні про яку об'єктивність і самостійність суду не доводиться говорити.

Мені судилося прийняти цей вирок, як вирок для всього кримськотатарського народу – від імені Російської Федерації, яка окупувала мою Батьківщину».

Микола Полозов
Публікується з авторської сторінки в Facebook

Перше фото: umoloda.kiev.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-