Феномен Малахова: Телеведучого - в президенти Росії?

Феномен Малахова: Телеведучого - в президенти Росії?

Укрінформ
Ведучий телешоу «Нехай говорять» йде у відставку. Або в декрет

Ну, здавалося б, що такого особливого – популярний ведучий, ніби вже точно, залишає один телеканал і збирається переходити на інший. Але в країні, яка живе не в реальному світі, а у віртуальному, ця подія – дуже важлива. Не випадково вже тиждень всі російські ЗМІ говорять про це.

Як вважає популярний телекритик Росії Ірина Петровська: «Якби сказали, що Путін йде в московську мерію працювати, можливо, не було б такої реакції, як на те, що Малахов йде. Тому що Перший канал, Малахов – це близнюки-брати. Це певний символ, обличчя каналу. Ну, правда, це «духовная скрепа» певна».

Не говорячи вже про те, що малаховська історія дуже добре, всебічно описує ситуацію в медіафренічних російських ЗМІ.

ІСТОРІЯ УСПІХУ

Український телеглядач, слава богу, призабув реалії російського ТБ, тому, можливо, варто нагадати, хто такий Андрій Малахов (він, до речі, і на українському ТБ встиг попрацювати разом з Анною Седоковою у 2008-му в вів шоу «Телезірка-Суперзірка» на т/к «Україна»). Малахов 1972 року народження, родом з Мурманської області (Апатіти), однокласник популярного російського музиканта DJ Грува. Закінчив з червоним дипломом журфак МДУ. Півтора року стажувався у США (що тоді, в середині 90-х, гріхом не було, а якраз зовсім навпаки).

Стажувався на ОРТ (пізніше – «Першому каналі») ще будучи студентом. Досить швидко пройшов там усіма сходинками журналістської поденності. І у 2001 році отримав свій перший великий проект «Велике прання». Програма швидко стала рейтинговою. У 2004-2005 Малахова переформатували й заточили під дещо більш інтелектуальне (що видно з назви, запозиченої з чудової п'єси Олександра Володіна) ток-шоу «П'ять вечорів». Продукція вийшла цілком якісною. Але теле-менеджментом було вирішено, що нема чого витрачати чарівність такого якісного професіонала на надмірно гарну продукцію.

Так у 2005 році з'явилася програма «Нехай говорять», яка існує і до сьогодні. Вона дає стабільно найвищі рейтинги. Сама її назва дозволяє включити в рамки що завгодно – від обговорення моторошного розчленування, підліткового зґвалтування до вшанування ювілярів, шанованих та відомих артистів.

Але в чому ж феномен Малахова, в чому причина його стабільної популярності? Однієї чарівності, дотепності та природності тут мало. Як не банально це звучить, але Малахов любить те, що робить. І як не дивно це звучить для надто цинічного російського ТБ, він часто дійсно співпереживає героям своїх передач, а не зображує це з більшим або меншим ступенем акторської майстерності.

Ну а з початком російської агресії в Україні у Андрія Малахова та його програми з'явилася особлива функція, точніше – з'явилася особлива ніша.

МИРНИЙ ТАБЛОЇД КРАЩЕ РОЗПАЛЮВАЧІВ ВІЙНИ

Так, малаховське «Нехай говорять» – таблоїде і тому досить часто мерзенне, але все ж не такий треш, як проекти НТВ. (Ось, для розуміння, топові сюжети минулого сезону: справа якоїсь неповнолітньої Діани Шуригіної, чи то зґвалтованої, чи то такої, що збрехала про зґвалтування; боротьба телеведучої Дани Борисової з наркозалежністю; вбивство дев'яти людей у Тверській області, про яке розповіла жінка, яка єдина вижила в трагедії; домашнє насильство; стандарти краси і наслідки невдалих пластичних операцій; боротьба за дітей – зокрема, за дитину Жанни Фріске, яка розгорнулася після смерті співачки).

Але, що важливо, коли на російському ТБ почалося масове накачування антиукраїнського військового психозу, «Нехай говорять» трималося осторонь цього. І ось тоді на фоні істерії, яка охопила російське ТБ з приводу укрофашистів усі ці жовті сюжети, співтовариші, яких обсмоктує Малахов, стали здаватися не те, що не такими мерзенними, але і майже благородними. Ну да, побутове розчленування, але ж чесне, реальне, а не фейковий розп'ятий хлопчик. Ну так, по-журналістськи не цілком етичні шукання у спогадах постраждалих людей, але ж не збудження ненависті до недавно ще братнього народу та вербування гарматного м'яса для війни з ним. По суті, в умовах, коли російська телепропаганда перенесла росіян на ПМЖ у сконструйовану нею ж «фашистську Україну», спонадрейтинговий Малахов був одним з небагатьох, хто показував, що в Росії є ще щось, окрім боротьби з «бандерівцями».

І ось ще якась цікава історія. Новина про те, що Малахов може перейти з «Першого каналу» на «Росія-1» з'явилася 31 липня спочатку з абсолютно безневинними поясненнями – «перекупили». Однак за кілька днів не хто-небудь, а Бі-Бі-Сі дало свою версію, для роспропа вже досить неприємну: «На Першому каналі вирішили додати в ток-шоу Андрія Малахова "Нехай говорять" більше політичних тем. Це і стало причиною конфлікту, в результаті якого телеканал погрожує залишити найвідоміший його ведучий, запевняють джерела Бі-Бі-Сі».

Показово, що після «забугорного» матеріалу краник новин був жорстко прикручений. І почалося пережовування наявного. А стаття «Малахов, Андрій Миколайович» в російській Вікіпедії була оперативно підправлена самі-знаєте-ким: «Так само повідомлялося, що Малахов залишає ток-шоу через надмірно часті випуски про політику, але дані не отримали підтвердження».

Цікаво, чи не правда? У принципі і вся інша інформація так само приблизна – ситуація в розвитку і чим закінчиться, ще невідомо. Але так однозначно спростовано саме цю тезу про політичну підоснову, розкопану Бі-Бі-Сі. Та не просто політичну, але й пов'язану з самим ВВП: «Ніконова (продюсер, з якою посварився Малахов – ред.) повернулася на Перший, щоб перетрусити суспільно-політичний блок перед президентськими виборами", – говорить джерело».

ЩО ВИ?! «ДЕКРЕТНА ВІДПУСТКА» І НІЯКОЇ ПОЛІТИКИ...

Далі реакція на провокаційні матеріали британців була цілком грамотною і для російської гебухи відпрацьованою. Кілька днів мовчання, щоб призабули про дані британців, «не отримали підтвердження». І потім рясний викид інформаційного «білого галасу» в понеділок – якраз на мізки росіян, які відпочили за вихідні.

Насамперед, глянцеве видання «ELLE» повідомило, що Малахов йде з Першого каналу не просто так, а в «декретну відпустку». І от далі просто смішно: «За інформацією видання, дружина Малахова Наталія Шкулева – вагітна». «Що смішного? – скаже хтось, – журналісти розкопали цінну інформацію». Але річ у тому, що Наталя Шкулева – бренд-директор «ELLE», а також дочка його власника, президента компанії Hearst Shkulev Publishing, одного з найвпливовіших медіамагнатів путінської Росії. Погодьтеся, схоже на відмивання зятя від небажаної інформації, що дозволяє запідозрити в нелояльності все сімейство (а зараз, у часи кризового скорочення кормової бази це просто небезпечно – порвуть, зжеруть і не подавляться). Відчуйте різницю – вирішити йти через незгоду з «політичної перетрушуванням ефіру напередодні президентських виборів» і мімішна декретна відпустка типу «мусі-пусі».

А один із стовпів російської геббельсовщини РИА Новости розродилося просто цілим розсипом ретельно підібраних і відфільтрованих фактів. Виявляється...

1. Малахов написав заяву про звільнення, але підписана вона чи ні – поки неясно.

Наступний пункт вартий того, щоб навести його дослівно.

2. «Портал Starhit.ru (Андрій Малахов – головний редактор проекту "СтарХіт") повідомив, що скоро у телеведучого та його дружини Наталії Шкулевої народиться дитина. За інформацією джерел, саме через вагітність дружини Малахов залишає Перший канал. Продюсер Першого каналу Наталя Ніконова нібито поставила його перед вибором: або він залишається працювати у компанії, або стає бебісіттером. Журналіст волів приділити увагу родині та піти в декретну відпустку».

Ну, ви зрозуміли, мало унікального суперекслюзиву від журналу, де працює дружина Малахова, так ще й цей неймовірним трудом здобутий суперекслюзив від порталу, де працює сам Малахов. Причому точно з тією самою інформацією: ніякої політики, тільки декретна відпустка!

3. Актор Станіслав Садальський в інтерв'ю радіостанції "Говорить Москва" розповів, що його запрошували на зйомки програми про Малахова "Прощай, Андріє", але він відмовився.

Після усього сказаного, причому голосно, в рупор, картина вимальовується наступна. Густо бризкаючи рожевими соплями, Малахова проводять в «декретну відпустку». Але через якийсь час, досить швидко, з'ясується, що він не може без роботи, і тоді він піде (повернеться) в якийсь проект на якомусь з каналів. Ключове питання – чи буде в цьому проекті політика?

МАЛАХОВА – В ПРЕЗИДЕНТИ!

І вже дозвольте по-хуліганськи продовжити тему президентських виборів. Малахова з Путіним порівнюють не тільки телекритики. Телеведучий, між іншим, регулярно входить до соціологічних рейтингів найбільш популярних і впливових людей Росії – нарівні з президентом Путіним і патріархом Кирилом.

Ну, а щодо виборів-2018 говорити вже запізно, а от до 2024 року, коли маразм суспільного життя в РФ буде наростати – якраз. Ось захоче Володимир Володимирович Путін, по щучому велінню, по своєму бажанню, піти в національні лідери, в російські Нурсултани Абішевичи Денсяопіни – а кого ставити в президенти? Адже навіть вічно сонний Дімон, який не є, а політик. Отже – потенційно небезпечно.

А тут славний, з ямочками на щоках телеведучий, якого так любить народ. Це ж як Сімеон Бекбулатович, тільки краще, бо можна ставити потішним царем надовго. І ви думаєте, народ брикатися буде? Нє-а, не стане, почитайте «Малиновий пелікан» Войновича. Ось приблизно так гладко все і піде. І сам потішний президент теж буде не брикливим. Після стількох років богемного проживання в Росії, в Москві, всередині кільця, навіть не Садового, а Бульварного, компромату у ФСБ на нього море (починаючи з давніх чуток про бісексуальність)...

Втім, зупинимося у ворожінні, тим більше такому довгостроковому. Оголошено, що відпустка «духовной скрепы» поки ще Першого каналу закінчується 10 серпня. Тоді й побачимо продовження цього телесеріалу. Ставлю на чисте «мило» без всякої політики. І нехай Бі-Бі-Сі не лізуть з брудними інсинуаціями своїх джерел, а то після них людям щоразу відмиватися перед владою.

Олег Кудрін, Рига.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-