Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Не такий страшний звіт депутата, як його «малюють»

Не такий страшний звіт депутата, як його «малюють»

Блоги
Укрінформ
Щоб депутати могли висказати все, що вони про нас думають, ми організували серію форумів «Синергія влади та громади – можлива?/!»

Я ж он на стовпі повісив його, хіба не видно!? А я відеоролик відзняв! А мої помічники таку інфографіку зробили! У мене взагалі щоденник! – Ні, це не відбір робіт на творчий конкурс. Таким чином, виявляється, звітують наші депутати місцевих рад.

«Чи знаєте ви вашого депутата? Чи звертались ви до нього? Чи знаєте ви чим займається ваш депутат у місцевій раді та на окрузі?» – Це чи не найчастіші питання, які українці різних міст та сіл можуть почути від активіста Інституту «Республіка» та ВІ «Активна Громада». Адже ми, українці, часто скаржимось, що погано живемо, і в місті нашому безлад. Проте чи спілкуємося ми з представниками наших інтересів у раді? Чи пишемо листи/ звернення/ доручення/ скарги нашим депутатам? Знаю, багато хто з громадян може закинути: «Та, вони нічого не роблять в тій раді!», «Від того, що я звернусь до депутата, нічого не зміниться!» і т. д.

Щоб перевірити, чим насправді займаються депутати, Інститут «Республіка» вирішив проаналізувати їх річні звіти. Відповідно до законодавства України, депутати щонайменше один раз на рік мають звітувати перед виборцями, опублікувати свій звіт у ЗМІ та поінформувати у письмовому вигляді місцеву раду про проведення даного звіту і його результати. У свою чергу міська рада відповідно до ЗУ «Про доступ до публічної інформації» має оприлюднити даний звіт на офіційному сайті.

КОЛИ, ДЕ І ПРО ЩО МАЄ ЗВІТУВАТИ ДЕПУТАТ?

В Україні є традиція – трактувати і виконувати закони, як кому заманеться. Так, під час збору інформації ми одразу почали квест «Знайди звіт депутата». Оскільки 24 обрані нами місцеві ради – це 880 депутатів, то скажу коротко – це було цікаве та далеко нелегке завдання, щоб шукати їх по регіональних ЗМІ. Тому, ми паралельно написали інформаційний запит до місцевих рад з проханням надати документи. Проаналізувавши відповіді місцевих рад, ми отримали 43,4% депутатів, що подали свої звіти (виконали норму закону) за 2016 рік станом на 24 квітня 2017 р.

Після оприлюднення даного результату та списку тих депутатів, хто не прозвітував, почалася гаряча дискусія. Частина обранців писали статті на своїх сайтах по типу «Як вони могли? Ми звітували!», «Що це за організація Інститут «Республіка»?», «Що це за аналітика?», «Я звітував! Мій звіт є на Youtube!» і інші цікаві цензурні і не цензурні вислови в сторону організації. Проте, вовка боятись – у ліс не ходити. А ми ж пішли далі. Адже звіт не такий страшний, як його «малюють».

Щоб депутати могли висказати все, що вони про нас думають в обличчя, ми організували серію форумів «Синергія влади та громади – можлива?/!». На цих заходах представники Інституту оприлюднювали серед громадян, активістів, ЗМІ та представників влади результати наявних звітів депутатів конкретного населеного пункту. Ми аналізували за двома критеріями – кількість звітів та їх якість. Щодо якості, то відповідно до ЗУ «Про статус місцевих депутатів», у звіті депутата має бути наступна інформація:

– про  депутатську діяльність у раді та в комісіях;

– про роботу у виборчому окрузі (має бути зокрема й інформація про звернення/ заяви/ скарги/ доручення від громадян та їх виконання);

– про прийняті радою та її органами рішення, хід їх виконання;

– про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців свого виборчого округу.

Коли почали читати звіти, то побачили досить різноманітний за структурою текст і не лише текст. Це були звіти на 5 речень (5 речень! за рік роботи!!!); і на понад 40 сторінок за кожен день роботи депутата (щоденник майже); і суто інфографіка (картинка) з кількістю відвіданих сесій, отриманих звернень тощо; і звіт у вигляді інтерв’ю з журналістом – тобто повний творчий підхід з боку депутатів. 

Звісно, Закон не говорить, яка саме форма звіту має бути. Закон окреслює лише теми, які мають бути охоплені депутатом у його звіті. Проте, міська рада може ухвалити рішення про звітування депутатів. Зокрема, експерти Інституту запропонували радам під час форумів і в окремих листах до міських та сільських голів проект рішення про звітування депутатів місцевих рад. У проекті рішення йдеться про чіткі терміни звітування, подачі депутатом звіту в раду й оприлюднення його на офіційному сайті. Також додатком до рішення йде форма звіту, яку депутату потрібно заповнити. Дуже сподіваємося, що після палких дискусій у регіонах щодо оприлюднення та якості документів, депутати все ж проголосують за даний проект рішення та спростять собі життя. І не лише собі, а й виборцям, журналістам та громадським організаціям, які можуть у будь-який час зайти на сайт ради, відкрити звіт і зрозуміти, чого він досяг, і чи є сенс голосувати за цього депутата на наступних виборах.

ЩО РОБИЛИ ДЕПУТАТИ НА ОКРУГАХ ПРОТЯГОМ 2016 РОКУ?

Оскільки, як раніше вже згадувалося, депутати звітували хто як хотів, то здебільшого у звітах ми виявили інформацію про їх роботу в окрузі. Експерти Інституту вивели такі основні види діяльності депутатів у 24 населених пунктах:

Проте хочу зазначити, хоча робота депутата в окрузі – це добре, але варто також акцентувати у звітах на депутатській діяльності в раді та комісіях. Депутат – це особа, яка впливає на розподіл ресурсів в місті чи селі. Від того, як він і рада в цілому виносить рішення про розподіл цих коштів, залежить подальший розвиток нашого з вами населеного пункту. Відповідно, знати, які проекти рішень подавав депутат, які з них проголосовані, а які ні – це надзвичайно важлива інформація. Ці рішення можуть стосуватися виділення землі, розподілу бюджетних коштів (податків від громадян), створення спеціальних програм – екологічної, інвестиційної, медичної тощо, будівництва нової інфраструктури, створення більш сприятливих умов для розвитку малого бізнесу і тому подібне. Громадянам також варто звертати свою увагу та увагу депутатів не лише на проблеми з дорогами або матеріальну допомогу, а й на стратегічні питання населеного пункту. Від розвитку вашого міста/ села залежатиме і ваш особистий розвиток, комфорт та безпека повсякденного життя.

ЩО ЗМІНИЛОСЬ ПІД ЧАС АНАЛІЗУ

Коли ми починали збирати дані по звітах депутатів, їх було значно менше ніж 43,4%. Звісно, коли 24 ради отримали запити, то частина мудрих депутатів почали хутчіш подавати свої звіти, щоб не впасти обличчям в бруд. Так, у Дрогобичі Львівської області на старті збору інформації на сайті ради було 0 звітів. Після запиту Інституту на сайті в розділі «Трибуна депутата» з’явилася позначка «Звіт за 2016 рік» і навпроти прізвищ депутатів стало можливим завантажити документ. Станом на 24 квітня таких звітів було 7 з 36 необхідних. Далі ми оголосили про проведення форуму «Синергія влади та громади – можлива?/!» 28 червня у м. Дрогобич. І «чарівним чином» звітів побільшало – 23 звіти з 36 станом на дату проведення форуму. Наша координаторка Марія Кульчицька навіть отримувала дзвінки від деяких обранців із запитанням «Маріє, то до якого там числа звіт треба подати?».

Цікавим також виявився досвід міста Скадовськ Херсонської області. Одразу по завершенню форуму «Синергія влади та громади – можлива?/!» та «розбору польотів» з депутатами звітував міський голова за півріччя своєї роботи. А в Кам’янці-Подільському Хмельницької області депутати подали проект рішення про долучення до текстового формату звітів депутатів ще й відеозапис зі звітування перед виборцями.

Тож, стукайте – і вам відкриють.

 Висновок у даній ситуації може бути лише один. Лише спільними зусиллями ми зможемо досягти розвитку наших міст та сіл, прозорості та відкритості влади, її підзвітності. Якби хоча б 10% виборців запитали своїх депутатів «А де можна ознайомитися з вашим звітом за минулий рік?», то у нас би точно, як мінімум удвічі, показник звітності був вищий. А якщо у депутатів ще й поцікавитись їх діяльністю в раді, комісіях та окрузі, то й справи б рухалися набагато швидше. Будьте реалістами – вимагайте неможливого!

Олександра Скиба

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-