У Меркель і Макрона розповіли про телефонні розмови з Порошенком і Путіним

У Меркель і Макрона розповіли про телефонні розмови з Порошенком і Путіним

Укрінформ
Керівники Німеччини, Франції, України і Росії знову підтвердили необхідність виконання заходів Мінського пакету і домовилися зідзвонитися пізніше.

Про це йдеться в спільній заяві канцлера ФРН Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона за підсумками телефонних перемовин лідерів країн Нормандського формату, передає кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Глави держав і урядів погодилися, що політичні, гуманітарні та економічні питання, а також аспекти безпеки Мінського пакету заходів повинні бути реалізовані в повному обсязі», - йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті канцлера пізно ввечері в понеділок.

Читайте також: Лідери "нормандської четвірки" домовилися про зустріч радників

На виконання домовленостей зустрічей на вищому рівні в Парижі 2 жовтня 2015 року та Берліні 19 жовтня 2016 року, учасники перемовин узгодили невідкладні заходи просування політико-дипломатичного процесу.

"Порушення режиму припинення вогню повинні негайно припинитися. Глави держав і урядів закликали дотримуватися оголошеного Тристоронньої контактної групи 21 червня 2017 року перемир'я. Слід прийняти необхідні заходи задля уникнення пошкодження цивільної інфраструктури важливих об'єктів, щоб запобігти гуманітарній катастрофі на Донбасі", - йдеться в заяві.

Читайте також: Меркель і Макрон наголосили, що заяви про "Малоросію" - неприпустимі

Розведення збройних сил і відведення важких озброєнь повинні розглядатися як пріоритетні, як і було узгоджено в Мінському протоколі від 5 вересня 2014 року, Мінському Меморандумі від 19 вересня 2014 року і Мінського комплексу заходів від 12 лютого 2015 року.

"Глави держав і урядів, зокрема, обговорили важливість відведення важких озброєнь, особливо на найбільш уражених ділянках, списку на яких наполягає Франція і Німеччина. Вони доручили робочій групі з безпеки Тристоронньої контактної групи виявити і встановити такі зони в рамках наступного засідання, яке відбудеться 2 серпня 2017 року. Крім того, учасники зажадали продовження розведення сил у трьох пілотних зонах, в рамках рішення Тристоронньої контактної групи від 21 вересня 2016 року. Сторони будуть вживати всі необхідні кроки, щоб забезпечити повне спостереження цього процесу СММ ОБСЄ", - йдеться в заяві.

Читайте також: На "нормадських переговорах" тільки Путін не перейшов на англійську мову

Роз'єднання військ і техніки від їх нинішніх позицій у станиці Луганська повинно бути виконано без зволікання, під постійним наглядом і з боку ПММ ОБСЄ, згідно з вимогами рамкової рішення Тристоронньої контактної групи від 21 вересня 2016 року.

Йшлося про необхідність забезпечення безпечного доступу для СММ ОБСЄ у всі райони Донбасу, в тому числі на тимчасово не контрольованої частини українсько-російського кордону, а також безпеки спостерігачів.

Президент Франції та канцлер Німеччини закликали сторони зробити взаємні кроки на основі роботи гуманітарної та економічної робочих груп, щоб до кінця року продовжити обмін полоненими за принципом «всіх на всіх», як передбачено Мінськими домовленостями.

Читайте також: Нормандська четвірка: Порошенко заявив про важливість введення на Донбас місії ООН

Крім того, у заяві йдеться про те, що сторони зроблять взаємні кроки, аби відновити економічні відносини. Деталі цього мають бути розглянуті в найкоротші терміни.

Політичні радники глав держав і урядів зустрінуться наступного місяця. А глави держав і урядів тим часом домовилися, що продовжать обмін думками під час наступної телефонної розмови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-