Суддю Романюка, що підтримав

Суддю Романюка, що підтримав "закони 16 січня", визнали гідним крісла в новому ВСУ

Укрінформ
Вища кваліфікаційна комісія суддів підтримала кандидатуру голови Верховного суду України Ярослава Романюка на посаду судді в новий Верховний суд.

Це рішення підтримали 11 суддів, проти були троє, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Визнати Романюка таким, що за критеріями професійної доброчесності він підтвердив здатність здійснювати правосуддя у касаційному суді у складі Верховного суду", - йдеться у висновку комісії.

У свою чергу Громадська рада доброчесності вважала кандидатуру Романюка такою, що не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики. "Громадська рада доброчесності вважає, що минула діяльність кандидата як судді Верховного суду, його професійна поведінка та ставлення до етичних норм не сприяли підтриманню авторитету судової влади та віри громадян у справедливість найвищої судової інстанції. Репутація кандидата в суспільстві не дозволяє вважати, що його призначення суддею до Верховного суду буде сприяти відновленню довіри до судової влади", - заявили у раді.

Зокрема, Романюку нагадали, що він підтримав так звані "закони 16 січня".

"Він від імені судової спільноти України привітав прийняття положень законів, відомих як “закони 16 січня”, що спричинило ескалацію конфлікту на Майдані під час подій Революції гідності. Окрім того, Романюк звернувся із відеозверненням, де висловив занепокоєність подіями в Україні у зв’язку із масовими акціями протесту під будівлями судів під час Революції гідності та, відповідно, просив забезпечити належний захист суддів, який матеріалізувався у одному із диктаторських законів 16 січня", - заявили у Громадській раді доброчесності.

Читайте також: Романюк розповів, як на конкурсі до Верховного суду розглядав свою ж справу

У її висновках також ідеться про невідповідность кандидата антикорупційним критеріям.

Засідання ВККС відбуваються у пленарному складі стосовно осіб, щодо яких Громадська рада доброчесності надала висновок про невідповідність критеріям професійної етики та доброчесності. Для подолання негативного висновку потрібно щонайменше 11 голосів членів комісії.

Як відомо, 6 червня ВККС почала розглядати 140 ветованих кандидатур із 354 претендентів у новий Верховний суд. Станом на 7 липня ВККС подолала 61 і підтримала 22 вето Ради доброчесності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-