Мін'юст домігся рішення на користь України в Арбітражному суді Москви

Мін'юст домігся рішення на користь України в Арбітражному суді Москви

Укрінформ
У рамках судового розгляду справи за позовом ВАТ «Татнефть» Арбітражний суд Москви прийняв рішення на користь України, не допустивши стягнення на користь позивача майна, яке належить Україні в Москві.

Про це інформує офіційний сайт міністерства юстиції України. 

Зазначається, що з метою захисту прав та інтересів України у цій справі представниками Міністерства юстиції до суду було подано клопотання про припинення провадження з двох самостійних підстав: судового імунітету України згідно з положеннями російського законодавства та відсутності «ефективної юрисдикції» Арбітражного суду м.Москви.

«Суд підтримав позицію Міністерства юстиції, визнавши, що Україна володіє судовим імунітетом у цій справі, адже держава не надавала прямої згоди на юрисдикцію російських судів щодо провадження про визнання та виконання арбітражного рішення», - сказано в повідомленні.

Читайте також: Нафтогаз не бачить проблем у принципі "бери або плати", аби не надміру

Крім того, зазначається, що московський суд визнав, що він не має ефективної юрисдикції щодо цього провадження, адже заявником не доведено наявності в межах його територіальної юрисдикції майна держави, на яке може бути звернено стягнення. 

У прес-службі повідомляють, що вказане заявником українське майно у Москві використовується виключно в дипломатичних та культурних цілях, а отже захищене від можливості конфіскації відповідними міжнародними конвенціями.

За словами міністра юстиції Павла Петренка, Мін'юст продовжує роботу із захисту прав Української держави, в тому числі й у справах, які стосуються держави-агресора чи російських компаній.

«Ми вже представили перші результати виконання рішення суду щодо стягнення з Газпрому майже 172 млрд грн. Ми маємо перші успіхи у справах проти Росії в Європейському суді з прав людини. Триває робота, спрямована на доведення вини Росії в Міжнародному суді ООН», - наголосив Петренко.

Як повідомлялося, у травні 2008 року ВАТ «Татнефть» ініціювала арбітражне провадження проти держави Україна, посилаючись на порушення Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Російської Федерації про сприяння та взаємний захист інвестицій.

29 липня 2014 року арбітражний трибунал ad hoc оголосив рішення у справі, зобов'язавши Україну сплатити 112 мільйонів доларів США та відсотки як компенсацію за вищезгаданої угоди.

Не погоджуючись із таким арбітражним рішенням, Україна ініціювала процес його оскарження за місцем арбітражного розгляду - у місті Париж, Французька Республіка.

Незважаючи на те, що справа про оскарження рішення арбітражного трибуналу ad hoc наразі знаходиться у провадженні Касаційного суду Французької Республіки, ВАТ «Татнефть» звернулось із заявами про визнання та звернення до виконання арбітражного рішення у трьох іноземних юрисдикціях: Російській Федерації, Сполучених Штатах Америки та Великій Британії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-