У Вільнюсі відбувся перший день III Форуму вільної Росії

У Вільнюсі відбувся перший день III Форуму вільної Росії

Фото
Укрінформ
У литовській столиці пройшов перший день опозиційного III Форуму вільної Росії, на якому обговорювалися актуальні проблеми світової політики, сценарії виходу Росії із системної кризи.

Про це повідомляє з місця подій кореспондент Укрінформу.

Організатори повідомили, що в Вільнюс на Форум приїхали представники 32 регіонів Росії, а також політики, які перебувають в еміграції. У перший день для участі у Форумі зареєструвалися приблизно 300 осіб. Обговорювалися теми: «Нова зовнішньополітична реальність», «Еміграція і метрополія: досвід і завдання співробітництва», «Децентралізація та федералізація: як наблизити владу до людей», «Активізм в Росії: досвід організації громадянського опору і протестних акцій в умовах профанації виборів». «Чи може Росія залишитися світською країною?». «Люстрація: очищення через страждання».

Обговорюючи проблеми майбутньої люстрації в Росії, Гаррі Каспаров зазначив, що в Росії після перемоги демократії люстрацією справа не обмежиться, багатьом діячам нинішнього режиму загрожує просто кримінальна відповідальність: «Навіть за путінськими законами вони - злочинці!».

Литовський політичний журналіст Вітаутас Бруверіс вважає, що Захід і досі не усвідомив: режим Путіна з його прагненням послабити Євросоюзу, повернути Європу в XIX століття, є екзистенційною загрозою для демократичних країн.

«Захід не готовий до нової холодної війни. Потрібна консолідована політика щодо Путіна, недостатньо тиску, персональних та секторальних санкцій, ізоляції, потрібна ще політика деструкції і демонтажу цього режиму. І, звичайно, потрібна підтримка України. Захід не виконав зобов'язання за Будапештським меморандумом. І тепер повинен її підтримувати в інтересах своєї ж безпеки. Там відбувається історичний злам, зсув розпочався і триває. В Україні - Кащеєва смерть Володимира (Путіна, - ред.). Можливість для вклинювання Кремля в життя Заходу спричинила кризу традиційних інститутів демократії. Не Путін сильний, а ми слабкі. Тож треба посилити наші інституції!»

На завершення першого дня Форуму виступив голова Верховної Ради Литви в 1991 р., який проголосив відновлення незалежності (пізніше – голова Сейму Литви) Вітаутас Ландсбергіс. Він закликав боротися з «всесвітнім свинством», маючи на увазі під цим агресивну політику Кремля.

Форум вільної Росії проходить у Вільнюсі відкритому форматі: у його роботі беруть участь політики, публіцисти, блогери, журналісти, громадські активісти, а також відомі міжнародні експерти (у тому числі з України). Серед учасників дискусій заявлені, зокрема, Айдер Муждабаєв (Україна) і адвокат кількох українських політв'язнів, в тому числі журналіста Укрінформу Романа Сущенка, Марк Фейгін. Вони виступлять у другий, останній день Форуму.

Форум вільної Росії - постійно діючий майданчик, одним з головних завдань якої є формування інтелектуальної альтернативи путінському режиму, альтернативи, на базі якої можлива побудова нової, європейської, Росії.

Російські пропагандистські ЗМІ та дев'ятьох російських дипломатів, які подавали акредитацію, на Форум не пустили.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-