Абсолютно історичний безвіз: перемога України та невдача зрадофілів

Абсолютно історичний безвіз: перемога України та невдача зрадофілів

Укрінформ
Це сталося, попри всі сумніви та протидію

Сьогодні Президент України Петро Порошенко взяв участь в історичній події: у Євросоюзі, нарешті завершили вистраждану Києвом та самою Європою процедуру надання безвізу українцям.

Члени української делегації на чолі з главою держави і друзі України зі сторони ЄС були у доброму гуморі та піднесеному настрої на церемонії підписання законодавчого регламенту про скасування візових вимог українським громадянам. Масштабна спільна робота отримала своє логічне, визначне, "абсолютно історичне" завершення.

ЄДИНІ ПРАВИЛА ДЛЯ ВСІХ, ХТО НЕ В ШЕНГЕНІ

Формально законодавче рішення називається, як "перенесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги для короткострокових подорожей до країн Євросоюзу (за виключенням Великої Британії та Ірландії), а також до країн Шенгенської зони, включаючи Швейцарію, Норвегію, Ісландію та Ліхтенштейн".

Але за сухими юридичними і бюрократичними формулюваннями мається на увазі набагато більше. Йдеться про визнання європейських прагнень України, наближення українців до цінностей Євросоюзу, як найбільш успішної, розвинутої і демократичної організації.

Так, безвіз не означає скасування паспортного і митного контролю на кордонах Шенгенської зони. Він також не надає права на роботу у країнах ЄС та перебування на теренах "Шенгену" більше 90 днів упродовж кожних півроку. Але ці правила визначені у Шенгенському кодексі та діють відносно усіх громадян, країни яких не входять до Шенгенської зони, будь то американці, українці, японці чи австралійці.

ЧЕРГОВА БЕЗЗАПЕРЕЧНА ПЕРЕМОГА

І нехай навколо нашого безвізу продовжаться політичні спекуляції, мовляв, це не повноцінна процедура, а українці не мають грошей, щоб їздити до благополучної Європи. Все це маніпуляції тих, хто розуміє, але не хоче визнати, що Україна здобула чергову перемогу на своєму європейському шляху. Ті, хто з цим не згоден є або політичними невдахами, або популістськими циніками, або просто ворогами України, як нині Росія.

До речі, про РФ. Десь у другій половині 2011 року Москва навіть була у кращих переговорних позиціях щодо візової лібералізації з ЄС. Україна під керівництвом втікача і зрадника Януковича гальмувала деякі реформи. Особливо це стосувалося боротьби з корупцією, інших важливих для європейської України рішень у 144 сферах. Московський посол у Європейській спільноті на усіх брифінгах і своїх публічних виступах підкреслював цей нібито на той момент успіх. Але сьогодні вже мовчить. Нема чого сказати, визнати свою ізоляцію і статус ізгоя у цивілізованому світі? Так воно і є. Агресора і цинічного підступного брехуна цивілізовані країни до себе не хочуть пускати, особливо на безвізових засадах.

11 ЧЕРВНЯ: БЕЗВІЗ, ЛІТАК, ЄВРОПА

Минулого тижня у Брюсселі та інших європейських столицях висадилася так звана "експедиція" у складі більше 200 студентів Української академії лідерства. Молоді, щирі, відкриті та освічені українці наблизилися до Європи тоді ще з візами. Вже у червні вони та інші українці, включаючи не лише студентів, але й підприємців, науковців, спортсменів, журналістів, пересічних і не дуже туристів, зможуть вільно подорожувати до 34 країн Євросоюзу, Шенгенської зони, а також до Монако, Ватикану, Андорри. Це добре і позитивно. Для простих українців це перемога європейських цінностей. Для керівництва у Києві - вагома політична перемога. Для зрадників, популістів, циніків та ворогів європейської України - це поразка та привід для цинічного заперечення переваг безвізу. Для України - це також чергова перемога над російським агресором.

Як очікується, після офіційного оприлюднення підписаного сьогодні документу безвіз для українських громадян набуде чинності 11 червня.

Андрій Лавренюк, Страсбург.

Фото: Лазаренко Микола

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-