Куйбіда про самоврядування: Місцеві чиновники фактично

Куйбіда про самоврядування: Місцеві чиновники фактично "ходять по мінному полю"

Укрінформ
В Україні досі немає доктрини місцевого самоврядування, що спричиняє певний хаос у цій сфері.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив розробник нової державної регіональної політики, віце-президент Спілки лідерів місцевих і регіональних влад України, президент Національної академії державного управління при Президентові України Василь Куйбіда.

"У нас є певний хаос у місцевому самоврядуванні тому, що ми від початків не порозумілися, не виробили доктрину місцевого самоврядування. Ми не погодили між собою: а що ми вважаємо місцевим самоврядуванням, хто є основним носієм місцевого самоврядування, як, за якою моделлю його організувати?... І коли порівнювати три основні закони: Конституцію України, Європейську хартію місцевого самоврядування і закон України "Про місцеве самоврядування в Україні", то побачимо, що в них навіть поняття місцевого самоврядування виписано по-різному, і основний носій місцевого самоврядування - різний", - сказав він.

За його словами, у Європейській хартії та Конституції місцеве самоврядування трактується як природне право, якого не можна позбавити. Проте у законі йдеться, що це "гарантоване державою" право. "А якщо держава щось гарантує, то вона може і не гарантувати, може його забрати", - зауважив фахівець.

Крім того, наголосив він, у Конституції та у відповідному законі основним носієм місцевого самоврядування є територіальна громада, а у Європейській хартії сказано, що це - місцева влада.

"І виникає запитання: якими ж нормами, якого закону ми будемо керуватися? ... Можна пройтися і детальніше показати, що колізії ми маємо не тільки між тими законами, що я назвав, але й іншими. У нас некодифіковане муніципальне законодавство, і наші службовці органів місцевого самоврядування фактично ходять по мінному полю", - заявив Куйбіда.

Як наголосив президент НАДУ, треба закликати законодавця до системної роботи. "Здається, у 2008 році був зареєстрований проект закону, який мав затвердити доктрину місцевого самоврядування, але він так і не був прийнятий. І досі такої доктрини немає. Відповідно, ми формуємо законодавче поле місцевого самоврядування як Бог на душу покладе. В цьому випадку потрібен хтось, хто сформулює проблему і пролобіює її розв'язання через парламент", - заявив Куйбіда.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-