Навіщо в Москві «анонсували» вбивство Максакової, а не Вороненкова?

Навіщо в Москві «анонсували» вбивство Максакової, а не Вороненкова?

Аналітика
Укрінформ
Ще місяць тому новину про це розганяли в російському сегменті ФБ. Між тим, російська Вікіпедія, схоже, дізналася раніше за всіх…

Президент Порошенко уже назвав те, що сталося, «актом державного тероризму». І воно дійсно так і виглядає, хоча довести це по гарячих слідах, схоже, буде вже непросто.

Невідомий нападник у центрі Києва здійснив напад на оголошеного в розшук в Росії екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова, який восени 2016 року виїхав з Росії через кримінальне переслідування. У грудні він отримав українське громадянство. Вбивство сталося неподалік входу в готель «Прем’єр-палас» на бульварі Шевченка.

За попередніми даними, Вороненкова застрелили з пістолета ТТ. Він загинув на місці. Олег Петров – охоронець екс-депутата – також був поранений в область серця, але він встиг відкрити вогонь у відповідь і поранити кіллера. Нападник і охоронець у лікарні.

Пізніше Генпрокурор Юрій Луценко, заявив, що кіллер – між життям та смертю: наскрізне кульове поранення в голову. А ще пізніше прийшло повідомлення про те, що він помер на операційному столі...

Укрінформ побував на місці події.

12:40

На бульварі Шевченка велике скупчення людей, усі обговорюють вбивство.

- Кого вбили, - запитує у мене чоловік.

- Вороненкова, екс-депутата Держдуми.

- Того, що з дружиною переїхав нещодавно?

- Так, ви все правильно сказали – відповідаю йому.

Місце події оточили близько сотні людей, рух вулицею Пушкінською (в сторону готелю «Прем’єр-палас») перекрито. На місці працюють оперативники.

За свідченням працівника готелю, який назвався Олексієм М., колишній російський депутат не проживав у «Прем’єр-паласі» і не заходив до готелю взагалі.

«Я почув п’ять пострілів, які нагадували вибух петарди, і лише коли вийшов – побачив мертву людину, - розповідає працівник готелю. Зібралося багато людей і журналісти з’явилися майже одразу, що дуже дивно».

13:00

Ми поспілкувалися з главою поліції Києва Андрієм Крищенком, який назвав вбивство замовним. За його словами, це «перша версія» слідства: «Це перша версія, яка зараз розглядається, враховуючи особу потерпілого, його діяльність і сам спосіб вчинення злочину».

На питання, де наразі перебувають поранені нападник і охоронець правоохоронець відповів: «Вони знаходяться в лікарні під посиленою охороною».

13:15

На місце злочину приїхав генеральний прокурор України Юрій Луценко у супроводі глави військової прокуратури Анатолія Матіоса. Коментувати те, що трапилося вони відмовилися і одразу під супроводом охорони забігли до готелю.

Декількома хвилинами пізніше на місце вбивства екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова прибула його дружина Марія Максакова, теж екс-депутат. У супроводі охорони вона підбігла до тіла свого чоловіка, застреленого біля готелю «Прем'єр-Палас» у центрі Києва. Після побаченого Максакова ледь не знепритомніла: було видно. як вона похитнулася, але встояла на ногах. До Максакової підійшли правоохоронці, після цього вона також увійшла до готелю.

13:35

Журналісти оточили вхід до готелю «Прем’єр-палас», очікуючи на брифінг Генпрокурора Юрія Луценка. Наш колега з телеканалу «1+1» прочитав з телефону повідомлення з офіційної Фейсбук-сторінки Іллі Пономарьова – екс-депутата Держдуми РФ, який теж минулого року емігрував до України: «Денис Вороненков убитий об 11-25 біля Прем'єр Паласу. Він йшов на зустріч зі мною. Немає слів. (…) Версія очевидна - я говорив, що Вороненков не шахрай, а слідчий - тому смертельно небезпечний для російських силовиків. Мої найглибші співчуття Марії Максаковій...».

13:45

Дружина вбитого у Києві екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова - теж колишній депутат Держдуми Марія Максакова залишила місце вбивства чоловіка разом із генпрокурором Юрієм Луценком та головою СБУ Василем Грицаком. З ними поїхав і Ілля Пономарьов, на зустріч із яким нібито йшов загиблий Вороненков.

Перед тим, як сісти в авто, Луценко ще раз підійшов до тіла загиблого, поспілкувався зі слідчими і рушив донизу, в бік Хрещатику.

Увесь цей час , майже дві з половиною години, тіло загиблого не забирали, воно продовжувало лежати на тротуарі, в кількох метрах від входу до готелю "Прем’єр-Палас".

Рівно місяць тому в Рунеті активно розганялося ФБ-повідомлення від «експерта» на прізвище Жилін, що нібито СБУ готує вбивство не Вороненкова, а його дружини Максакової з метою звинуватити в цьому «криваву руку Кремля». Не варто шукати в цьому логіку, адже Кремль і ФСБ уже давно нема потреби ні в чому додатковому звинувачувати: їхнє керівництво давно уже напрацювало собі на персональну Гаагу. Але можна зробити висновок, що до подібної розв’язки у Москві явно готувалися.

… Дату смерті Дениса Вороненкова – 23 березня 2017 року -   на сайті російської Вікіпедії було вказано буквально протягом однієї години після того, як під «Прем’єр-паласом» у Києві прогриміли постріли, коли на українських інформаційних ресурсах загиблого ще називали «невідомим чоловіком» і робили припущення, що він – бізнесмен.

Мирослав Ліскович, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-