Порошенко нагадав, що сто років тому не дало постати українській незалежності

Порошенко нагадав, що сто років тому не дало постати українській незалежності

Фото
Укрінформ
Брак внутрішньої єдності, політичні чвари, анархія та отаманщина стали головною причиною того, чому українці втратили державність під час революції 1917–1921 років.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко у своєму зверненні з нагоди початку відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Що ж у нас тоді пішло не так і чому ми втратили незалежність, на відміну від наших найближчих сусідів? Перша причина – хибні ідеологічні установки: орієнтація на федерацію з Росією та дурман соціалістичної та комуністичної доктрин. Вони замість того, щоб консолідувати націю, розпалювали класову та соціальну ненависть між різними верствами українського суспільства і робили його вразливим перед зовнішнім ворогом. Мені здається, один лише Скоропадський наполягав на тому, що Україна не повинна стати полем для соціалістичних експериментів”, - сказав він.

По-друге, недалекоглядний, короткозорий пацифізм завадив вчасно створити військо, тверезо оцінити загрозу з боку Росії для незалежної України і “твердо підготуватися до зовнішньої агресії, що з боку білих, що зі сторони червоних”. “Російська інтервенція, російські війська та російська зброя – ось що зіграло тоді вирішальну роль у придушенні революції. І російська пропаганда – так само, бо українців найсолодшими обіцянками улещували саме більшовики. Нічого не нагадує?” - зазначив Порошенко.

По-третє, через брак міжнародної підтримки Україна в роки вирішальної сутички з росіянами залишилася сам-на-сам з агресором.

“Але головне, що не дало тоді постати українській незалежній державі – брак внутрішньої єдності, політичні чвари, анархія, отаманщина... Московсько-петроградські орди, немов сарана, хмара за хмарою, сунули в Україну. А деякі провідники українського руху тим часом вважали, що головне – підняти повстання проти гетьмана. Його організатори не цуралися перемовлятися з ленінським Раднаркомом, пропонуючи за допомогу в заколоті легалізувати в Україні більшовицьку партію”, - підкреслив Президент.

За його словами, калейдоскопічна зміна урядів, перманентні змови і постійні заколоти не залишали жодних шансів на успіх.

“Самовільне зняття цілої армії з фронту вже не виглядало як екстраординарна подія. Військовий підрозділ міг відмовитися виконувати накази вищого командування, бо командиру підрозділу не подобався якийсь міністр в уряді, або так вирішила солдатська рада. Хтось переходив на бік червоних, хтось перебігав до білих. Хтось просто засновував собі власну армію, і значна частина території України опинилася врешті-решт під владою різноманітних “батьків” та регіональних “отаманів”. Це все відбувалося з розгулом беззаконня та диктатом грубої сили”, - сказав Порошенко.

“Таку українську історію, говорячи словами Винниченка, дійсно не можна читати без брому”, - додав Президент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-