Олег Бойко, начальник мобілізаційного управління Генштабу ЗСУ
Військові комісаріати змінять назву і суть роботи
17.03.2017 09:00

- Чи є у вас дані, скільки людей пройшло через мобілізаційні структури з того «воєнного» 2014-го року?

- Під час шести хвиль мобілізації ми призвали більше 200 тисяч військовозобов'язаних, як до складу Збройних Сил, так і до складу інших військових структур.

Тим масовим призовом, який був проведений на початку конфлікту, ми укомплектували бойові частини. Вони вийшли в райони проведення АТО і зафіксували ту ситуацію, яка зараз склалася в Донецькій і Луганській областях. Тобто - зупинили противника на тих рубежах, які були закріплені Мінськими угодами.

Ми отримали оцінку своєї роботи і від Президента країни. Він зазначив, що мобілізація свою роль виконала. Саме за рахунок мобілізації ми зупинили противника і отримали час для початку планового комплектування Збройних Сил контрактниками. Це стало можливим завдяки рішучій підтримці Урядом зусиль із створення привабливих умов для служби в Збройних Силах за контрактом.

- У 2013 році ми вже одного разу призупиняли призов на строкову службу, оскільки рухалися до зразків європейських армій. Можна по різному ставитися до цього факту, але саме тоді ми отримали певний досвід, і можемо сьогодні пояснити, чому повернулися до системи призову на строкову службу.

Головна мета призову на строкову службу - це накопичення мобілізаційного ресурсу. Тобто, це те масштабне джерело, яке надає можливість молоді отримати військово-облікову спеціальність при навчанні в навчальних центрах і у військових частинах. Після цього вони стають на облік у військових комісаріатах, і можуть призиватися, якщо це необхідно в інтересах держави. За рішенням начальника Генерального штабу, в складі Збройних Сил України повинно бути не менше 20 відсотків військовослужбовців строкової служби.

З приводу «публічної дискусії»... Важко не помітити всі ці спекуляції довкола «рабської праці» та інші нісенітниці. Це абсолютні маніпуляції. Зараз психологія зовсім інша. «Строковики» призиваються, в тому числі, і в бойові частини, які мають пункти постійної дислокації на території України поза районами проведення АТО. Там залишаються і підрозділи, і містечка, які необхідно обслуговувати, нести службу по їх охороні, вирішувати інші питання. При цьому всі ці «строковики» проходять обов'язкову і повну підготовку, спочатку в навчальних центрах, і продовжують при військових частинах, поповнюють мобілізаційний ресурс після завершення служби.

До речі, збереження системи призову не суперечить процесам професіоналізації армії. Оскільки «строковики» – це ще й головні кандидати для переходу на контрактну службу. У цивільному житті часто буває важко прийняти рішення про підписання контракту. Але якщо ти вже знаходишся у Збройних Силах, пройшов відповідне навчання, служив у реальній частині – ти побачив та міг оцінити те середовище, в якому можеш продовжувати власне життя і кар’єру.

Багато людей приймають таке рішення вже після учбових центрів. В мене є приклад із власної родини. Мій племінник наприкінці минулого року призивався на строкову службу, багато було хвилювань із цього приводу. Пройшов хлопець навчання в навчальному центрі, потрапив у свою частину, і зараз вже підписав контракт, побачив подальшу свою перспективу «при погонах» у якості контрактника.

- Чим зараз займаються мобілізаційні підрозділи?

Якщо ви отримали повістку до військкомату, це ще не означає, що вас призивають на службу

- Хотів би, щоб у суспільстві було розуміння. Ми зобов'язані бути всебічно підготовленими до загальної мобілізації. Ніхто в Росії не проголошував про зміну планів щодо України, тому все суспільство повинно бути готовим до серйозних подій. Якщо це станеться - буде введено військовий стан з усіма складовими, включно з загальною мобілізацією.

У цьому контексті військкомати роблять свою роботу. Ймовірно, суспільство вже відчуло на собі, що більш жорстким став контроль за військовим обліком на всіх рівнях, починаючи від підприємств і до міністерств. Військовозобов'язаних викликають у військкомати, багато хто з них отримують повістки.

Важливо розуміти, що такі повістки ще не означають призов. Це обумовлена законом дія. Військовозобов'язаний повинен прибути до військкомату для уточнення власних облікових даних. Можливо, щось змінилося у складі сім'ї, або він отримав нову професію, яка більш затребувана в Збройних Силах. Відповідно, він проходить медичну комісію. Ми проводимо такий плановий відбір для того, щоб бути готовими на випадок рішення про проведення загальної мобілізації.

У 2016 році ми провели поточне уточнення мобілізаційних планів. Можна вже говорити про те, що на 1 січня 2017 роки ми вийшли з вже уточненими планами і, в основному, відпрацьованими з боку військкоматів питаннями щодо показників мобілізаційних ресурсів, які маємо в країні. Ця діяльність залишається однією з найбільш важливих складових мобілізаційної роботи.

Другий напрямок – це робота, спрямована на запрошення військовозобов'язаних до контрактної служби. У військкоматах введені нові спеціальності, які займаються питаннями реклами контрактної служби і поширенням відповідної інформації.

Третій напрям – це формування так званого оперативного резерву. З тих 200 тисяч військовослужбовців, які були мобілізовані в 2014-2015 роках, відслужили і були звільнені в запас, ми створюємо оперативний резерв першої черги.

Ще один і дуже важливий напрямок – це підготовка до призову на строкову службу. Призов у нас буде проводитися двічі на рік – навесні й восени, і він буде проводитися постійно. Категорії призовників, які досягли 20-річного віку, отримують повістки, проходять через медкомісію для того, щоб на момент призову ми вже володіли повною інформацією про те, яким є стан нашої молоді по здоров'ю, по моральній і фізичній готовності до служби, для того, щоб можна було планово призивати цих людей.

Що стосується контракту. Спочатку, коли ми відійшли від роботи по мобілізації на користь набору за контрактом, основним мотиваційним фактором було, звичайно, грошове утримання. Його розмір був піднятий до 7 тисяч і вище, залежно від спеціальності й місця проходження служби ця сума збільшується, і це зіграло свою позитивну роль.

У сучасних умовах ще одним мотивом для залучення громадян на контракт є надання житла, хоча б службового, або надання компенсації за оренду житла. Принцип комплектування зараз такий, що військовослужбовець не обов'язково потрапляє в ту військову частину, яка розташована поруч із його селом або навіть у його районі. Пріоритет зараз надається комплектуванню бойових частин, які виконують завдання в АТО, повноцінному та якісному навчанню контрактника в навчальних центрах. При цьому зараз, поряд із питаннями про зарплату, виникає ще одне - а де я буду жити, і куди я можу привезти свою сім'ю, щоб вона перебувала поряд зі мною?

Це важливі питання мотивації, яким зараз і начальник Генерального штабу, і Міністр оборони приділяють підвищену увагу. Цього року на такі цілі виділено серйозний фінансовий ресурс, в тому числі й на будівництво службового житла або гуртожитків недалеко від військових частин.

- Генеральний штаб розглядає багато варіантів комплектування армії, в тому числі - й цей. Можливе залучення і цих людей, оскільки вони отримали освіту та військові звання, і повинні віддати борг Батьківщині.

При цьому в нас є надія на прихід в армію офіцерів, які вже пройшли через бойові дії. Якщо достатня кількість цих людей прийдуть на службу, відповідно, обсяги призову випускників військових кафедр зменшаться.

- Чи є прогноз, скільки таких людей може знадобитися, і коли цей мобілізаційний ресурс, тобто, «військові» випускники цивільних вищих навчальних закладів, може бути використаний?

- Для їх призову немає необхідності у виданні Указу Президента, такий призов юридично здійснюється наказом Міністра оборони, який приймає рішення, яку кількість випускників і за якими обліковими спеціальностями буде призвано на 18 місяців на військову службу. Це положення відображено в Законі «Про військовий обов'язок і військову службу».

Що стосується їх кількості й часу, коли вони можуть бути призвані... Дати і певні цифри по кількості такої категорії офіцерів запасу в даний час аналізуються. Зараз тривають розрахунки, скількох ми можемо призвати з категорії резервістів, які мають досвід, скільки приблизно людей залишаться з числа тих, хто зараз служить.

Ви знаєте, що недавно були внесені зміни в Закон, який дозволяє людям, які проходять службу за контрактом з формулюванням «до кінця особливого періоду», прийняти рішення – продовжити цей контракт вже на фіксований термін чи звільнитися зі Збройних Сил. Тобто, зараз ведуться розрахунки, скільки людей цієї категорії залишаться служити, скільки звільняться, скількох офіцерів-добровольців ми залучимо із запасу. Коли ми завершимо цю роботу, можна буде говорити про те, скільки необхідно буде призвати. Думаю, протягом цього року буде визначено перелік військово-облікових спеціальностей, і відповідно, кількість таких офіцерів запасу, які підлягають призову.

До цього потрібно бути готовими. Загроза загострення обстановки залишається актуальнним на даний час. Покращення ситуації на Сході України поки не спостерігається, тому кожен з таких офіцерів запасу повинен бути готовий до призову.

- Можу дозволити собі «зважену» заяву – на даний момент та система служби в резерві, яку ми створили – вона є однією з кращих у Європі. Ми знайомі зі структурою резерву, яка існує в США, в Канаді та в інших країнах. У цих систем є сильні сторони, але були й проблемні моменти в залученні резервістів до участі в бойових операціях.

Та система, яку створили ми – вона не прив'язана до жодних шаблонів, була створена в Україні в особливий період та діє досі.

Всі, хто пройшов службу по мобілізації, мають можливість служби в резерві. При цьому у нас є дані, хто і як служив. Тобто, ми запрошуємо для служби в резерві кращих, у кого не було грубих порушень дисципліни або спроб ухилитися від виконання обов'язків. Таким чином, у резерв включаються мотивовані й дисципліновані люди, які за своїми морально-діловими та фізичним якостям, за станом здоров'я тощо відповідають умовам служби в Збройних Силах.

За рахунок цих людей вже був сформований резерв чисельністю понад сто тисяч.

У 2016 році ми випробували цю систему на практиці й отримали дуже великий позитив. За підтримки начальника Генерального штабу ми провели збори, на які залучили понад 10 тисяч резервістів. Вони прибували в бойові бригади, в яких проходили службу до звільнення в запас. Це давало величезний позитив, оскільки люди приходили до тих командирів і зустрічалися з побратимами, з якими вже виконували завдання на передовій. Це потужний моральний фактор. Ми це бачили на власні очі.

Ця робота проводиться за сприяння та допомоги місцевих органів влади, які виділяють транспорт і кошти на переїзд цих людей у частини. Резервісти прибувають в свої підрозділи з усіх куточків і областей України. Вони приїжджають у частину, їх зустрічають «рідні» командири, грає оркестр, пункти прийому зараз обладнали так, що там є і додаткове харчування, вода, як і місця, де можна відпочити.

В цьому році ми плануємо в два – в два з половиною рази збільшити кількість резервістів, які будуть залучатися на збори. Вже зараз близько 3 тисяч резервістів проходять підготовку в складі 3-х бойових бригад.

- Військові комісаріати поміняють назву. Вони будуть називатися територіальними центрами комплектування і соціальної підтримки. При цьому складова соціальної підтримки буде значно збільшена. Це стосується підтримки тих людей, про яких ви говорите, і вирішення інших питань - наприклад, якщо людина зникла безвісти, або ветерану АТО потрібно відновити документи про проходження служби, рішення проблем психологічної та фізичної реабілітації – таких питань може бути дуже багато.

Ми не просто змінюємо назву – ми змінюємо суть роботи військкоматів. Певна частина їх діяльності залишиться закритою, зі зрозумілих причин, оскільки стосується мобілізаційних питань та територіальної оборони. Але в усьому іншому діяльність військкоматів буде максимально відкритою для суспільства. Людина не повинна боятися приходити до військкомату, вона має бути впевнена, що отримає там допомогу і підтримку.

Якщо експеримент, про який я говорив вище, виявиться вдалим, протягом наступного, 2018 року, всі військові комісаріати будуть трансформовані саме в таку оновлену систему.

- Дякую за докладну за інформацію. Вітання з професійним Днем вам і вашим колегам.

Михайло Дмитрук, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-