Провал «путінпропа» в Європі: Тут не Москва!

Провал «путінпропа» в Європі: Тут не Москва!

Аналітика
Укрінформ
Європейці поступово починають розуміти механізми російської пропаганди та намагаються їй не піддаватися

На початку березня в рамках російських потуг, спрямованих на дискредитацію України та міжнародну легалізацію маріонеточних "Л/ДНР", у низці країн Європи пройшла "всесвітня" кампанія "Зупини геноцид жителів Донбасу!". Організаторами кампанії формально були заявлені "Міжнародний союз антифашистів" (зареєстрований у Новошахтинську Ростовщини) та інший нікому не відомий "громадський рух" – "С любовью к России - возвращение к истокам". 

Учасники акцій поширювали вже звичний набір тез хворобливої кремлівської пропаганди – "визнати де-юре незалежність ЛНР і ДНР" та засудити керівництво України, "винне в геноциді проти мирного російськомовного населення в Донбасі". Серед зовсім вже неадекватних вимог до світових лідерів – визнати сили АТО на Донбасі "терористичними організаціями", а ЗМІ в Україні "інформаційними підрозділами терористів"...

Власне, на чергову антиукраїнську кампанію, насправді організовану та скоординовану російськими спецслужбами, можна було б і не звертати особливої уваги. Якби не низка показових моментів, які слід винести з цієї кремлівської інформаційної провокації у Європі.

ПЕРШ ЗА ВСЕ – НИЗЬКА ЯВКА

Так, організатори анонсували проведення маніфестацій, окрім Росії, у Бельгії, Болгарії, Сербії, Великій Британії, Франції, Німеччині, Італії, Чехії, Молдові, Естонії, Словаччині, Словенії, Польщі, Швейцарії, Угорщині, Австрії, і навіть далеких США та Канаді. В реальності ж маніфестації,  більше схожі на флеш-моби, пройшли лише у низці міст. При цьому,  як вже повідомляв  Укрінформ, акції у європейських містах, зокрема, у Брюсселі, Неаполі, Братиславі, навіть не назбирали по десятку людей, а в Таллінні акція була скасована організаторами через неможливість зібрати адекватну кількість учасників. Що говорити, навіть у російських Москві та Ростові-на-Дону зібрались лише по два десятки осіб.

ЄВРОПЕЙЦІ ПРОКИДАЮТЬСЯ?

Очевидно, що в країнах Європи є мережа підконтрольних Кремлю активістів, які періодично використовуються у різних акціях в інтересах РФ. Втім, більшість із цих активістів – або глибоко маргіналізовані, або ж є етнічними росіянами; самі ж проросійські акції не знаходять підтримки серед громадян ЄС.

Більше того, незважаючи на вкладені чималі ресурси (використовувалось багато наочних матеріалів та технічних засобів), здається, що подібні акції призводять до зворотного ефекту: європейці поступово починають розуміти механізми російської пропаганди та намагаються їй не піддаватись.

Разом із цим, влада країн ЄС починає більш детально придивлятись до акцій, які проводяться проросійськими силами, оскільки в більшості країн широкомасштабні акції дозволені не були, а лише короткі флеш-моби. У сусідній Молдові правоохоронні органи взагалі упередили проведення антиукраїнської провокації, викликавши "активістів" до себе в кабінети для профілактики.

СПЕКУЛЯЦІЇ НА СМЕРТЯХ ДІТЕЙ

Російська агресивна пропаганда продовжує спекулювати довкола ситуації з мирним російськомовним населенням на територіях ОРДЛО. Особливий акцент робиться в останній час на дітях, "які піддаються геноциду в умовах громадянської війни в Україні". "Озброєні" фотографіями загиблих дітей з написами на кшталт "Нас вбила Україна", проплачені кремлівські активісти заробляють свої криваві гроші на смертях цих дітей.

Ніхто з них, звичайно, не зізнається, навіть собі, що усі ці діти загинули внаслідок саме російської агресії - якби кровожерливий "рускій мір" не увірвався б навесні 2014 року в Україну, їхнім життям нічого не загрожувало б. Не скажуть вони і про вербування бойовиками дітей для участі у бойових діях, арешти окупантами підлітків-"диверсантів", створення дитячих порностудій та інший правовий безлад, що панує на непідконтрольних українському уряду територіях.

РОБОТА НА ВИПЕРЕДЖЕННЯ

Наприкінці лютого хакери з "Українського кібер-альянсу" (UCA) зламали пошту одного з координаторів "руского міра" у Східній Європі Олександра Усовського. Показавши анатомію антиукраїнських акцій у Європі за російські гроші, хактивісти зірвали низку запланованих операцій антиукраїнського спрямування у Європі. Зокрема, з цієї причини не відбулася і польська акція про "геноцид жителів Донбасу". Як заявили на своєму сайті "антифашисти", акція була зірвана саме через злам пошти організаторів та подальше їх обвинувачення "в роботі на Кремль".

Очевидно, що аргументована та підтверджена доказам демонстрація "руки Москви" в проплачених акціях у Європі є дієвим інструментом з нівелювання їх результату. І в цьому плані українським спецслужбам особливо варто брати приклад з українських волонтерів-хактивістів, що протистоять гібресії РФ.

#ВСЕСВІТНІЙ РУХ ПАТРІОТІВ УКРАЇНИ

Один із головних висновків невдалої кремлівської провокації пов'язаний з українцями за кордоном: в країнах Європи, і не тільки, сформувалась потужна українська діаспора, яка активно протидіє російській агресії та інформаційно-пропагандистським заходам. Так, завдяки зусиллям активістів Всесвітнього руху патріотів України, інших діаспорських організацій, декілька акцій російських пропагандистів були заблоковані, або ж нівельовані.  Зокрема, це  стосується акцій у Цюриху, Празі, Софії. 

Особливо показовою вийшла контракція, організована  українцями у болгарській столиці: на 15 любителів "руского міра", включаючи церковника та п'ятьох байкерів, зібралося удвічі більше українських патріотів.

"Тут не Москва",  -  йшлося на одному з плакатів українців

Як видається, саме такі патріотичні контракції українців за кордоном, підтримані державним апаратом, можуть стати основним аргументом у протидії проплаченим Кремлем провокаціям у Європі. 

Василь Короткий, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-