«Розслідування зупинено». Як просуваються судові справи проти «колишніх»?

«Розслідування зупинено». Як просуваються судові справи проти «колишніх»?

Укрінформ
Як триває нині розслідування у справах десятки одіозних представників минулого режиму?

Верховний Суд закрив усі справи проти екс-регіонала, людини з багатим і неоднозначним життєвим досвідом Юрія Іванющенка. Про що у розпачі й повідомив громадськість генеральний прокурор Юрій Луценко у ФБ. «У мене багато емоцій і не менше аргументів проти цього рішення, - написав він. - Але єдиний вихід – якнайшвидше змінити склад Верховного Суду».

Результат розслідування справи про незаконне збагачення Іванющенка навряд чи здивував експертів і взагалі людей «обізнаних». Це – реалії нашого сьогоднішнього життя. Налякані революцією «учорашні», здається, з кожним післямайданним роком відчувають себе все упевненіше.

Давайте разом згадаємо, як просуваються кримінальні справи щодо найбільш одіозних представників минулого режиму.

1. Микола Азаров обіймав посаду прем`єр-міністра України з 2010 року та після відставки наприкінці січня 2014 року виїхав з України. Українські слідчі органи відкрили кримінальні провадження й оголосили його в розшук.

Азаров звинувачується у перевищенні службових повноважень, вчиненні масових вбивств і замахів на умисні вбивства громадян у Києві, також він разом з іншими високопосадовцями підозрюється у заволодінні державними коштами в особливо великому розмірі. 

19 січня 2015 року, за клопотанням ГПУ, Печерський райсуд міста Києва санкціонував арешт, а 18 лютого слідчими Головної військової прокуратури повідомлено про підозру колишньому прем`єр-міністру України М.Азарову. 29 липня Печерський суд заарештував кримську ділянку Азарова - в рамках кримінального розслідування злочинів проти активістів Майдану. 21 грудня Печерський райсуд міста Києва заарештував пенсії на поточних рахунках у Державному ощадному банку, водночас 4 лютого 2016 року Апеляційний суд Києва виніс рішення про розблокування пенсійного рахунку, а 24 лютого, за клопотанням Генпрокуратури, повторно було накладено арешт на кошти, які знаходяться на пенсійному рахунку екс-прем'єра. Також Державною службою фінансового моніторингу України було виявлено ще один рахунок, відкритий колишнім прем'єр-міністром України М.Азаровим у тому ж Державному ощадному банку, на якому було 2,3 млн гривень. 12 квітня 2016 року Апеляційний суд Києва наклав арешт на ці кошти.

17 листопада ГПУ зупинила досудове розслідування у кримінальних провадженнях, допоки йде розшук. Сам же "об'єкт розшуку", як відомо, переховується від правосуддя на території Росії. За даними ЗМІ, більшість часу М.Азаров проживав на окупованій території АР Крим - у Гурзуфі.

2. Віталій Захарченко - міністр внутрішніх справ у 2012-2014 рр. Захарченка підозрюють у створенні злочинної організації та у масових вбивствах на Майдані, поставки та надання вказівки на застосування проти мітингувальників спецзасобів виробництва Росії та розтрати коштів на суму 1 млн 177 тис. грн. Після Євромайдану колишній міністр МВС Захарченко перебуває у розшуку. З 2014 року проти нього діють економічні санкції ЄС.

17 листопада 2016 року ГПУ зупинила досудове розслідування у кримінальних провадженнях у зв`язку з розшуком підозрюваного. У січні 2017 року Печерський районний суд Києва дозволив затримати екс-президента України Віктора Януковича і колишнього голову МВС Віталія Захарченка через підозру в незаконному позбавленні волі Олександра Драбинка, який був помічником покійного глави УПЦ МП Володимира.
Нинішнє місце переховування екс-міністра від правосуддя - знову ж таки, Російська Федерація.

3. Олександр Клименко обіймав посаду екс-міністра доходів і зборів України в уряді Миколи Азарова з грудня 2012-го року. В лютому 2014 року виїхав з України. Клименку інкримінують участь в організованій злочинній організації, вчиненні у її складі особливо тяжкого злочину проти державної власності, злочинів середньої та невеликої тяжкості у сфері господарської та службової діяльності, що заподіяло тяжкі наслідки у вигляді матеріальної шкоди державі в розмірі 3,1 млрд грн, тобто в особливо великих розмірах.

25 лютого та 19 серпня 2016 року Печерський суд двічі не дозволяв розпочати заочне розслідування проти Клименка, проте 8 лютого 2017 року Апеляційний суд Києва заочно заарештував колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Місце переховування "заочно заарештованого" від правосуддя залишається незмінним - це так звана "сіра зона правосуддя" - Російська Федерація.

4. Екс-ректора Національного університету державної податкової служби України Петра Мельника затримали 27 липня 2013 «на гарячому» (за хабар для зарахування на навчання до університету). Йому було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, з-під якого він утік та переховувався за межами України. Після встановлення його місця знаходження досудове розслідування було завершене, і 20 червня 2014 року затверджено обвинувальний акт. 

8 липня 2015 року Ірпінський міський суд виправдав Мельника та ухвалив рішення про скасування арешту з майна екс-ректора і повернення йому застави у розмірі 609 тис. гривень. Суд вирішив, що обвинувачення не надало достатніх доказів того, що Мельник вимагав хабар у 80 тис. гривень за вступ до вишу, при отриманні якого його і затримали у 2013 році.

Генпрокуратура оскаржила рішення Ірпінського міського суду. 5 листопада 2015 року Апеляційний суд Київської області скасував виправдальний вирок стосовно Мельника та спрямував справу на новий судовий розгляд. Розгляд справи судом не розпочався.

5 липня 2016 року прокуратурою Київської області стосовно екс-ректора Національного університету державної податкової служби України закінчено досудове розслідування та скеровано до суду для розгляду по суті обвинувальний акт щодо привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

30 вересня 2016 року Києво-Святошинський районний суд Київської області повинен був розпочати розгляд справи проти екс-ректора Петра Мельника. Ця дата й стала останньою, коли була оприлюднена публічна інформація щодо будь-яких дій по даній справі. Її головна "діюча особа" - П.Мельник спостерігає за стараннями представників Феміди, перебуваючи в Україні.

5. Олександр Єфремов - народний депутат України 5-го, 6-го та 7-го скликання, голова фракції «Партії Регіонів» у ВРУ (2010-2014). Його звинувачують в організації захоплення будівлі Луганської ОДА, пособництві в захопленні будівлі Управління Служби безпеки України в Луганській області, у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, організаційному та іншому сприянні створенню та діяльності терористичної організації "Луганська народна республіка", у державній зраді. Сам екс-регіонал усі звинувачення на свою адресу відкидає. 

30 серпня 2016 року в аеропорту Бориспіль Єфремова було затримано. Підставою для його затримання стало те, що з його боку була можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності. 

1 серпня Печерський районний суд міста Києва застосував до Єфремова запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави (спочатку до 28 вересня, потім до 24 листопада 2016 року і до 22 січня 2017 року).

12 грудня генпрокуратура завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні, і 3 січня 2017 року Єфремову і його адвокатам вручили обвинувачення у злочинах, а 4 січня обвинувальний акт було спрямовано до суду.

10 січня стало відомо, що справу Єфремова розглядатиме Старобільський суд Луганської області. 13 січня Єфремова конвоювали з СІЗО в Києві в Луганську область.

16 січня у Старобільському районному суді Луганської області розпочався суд у справі екс-глави фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. 

17 січня Старобільський районний суд Луганської області продовжив арешт колишнього голови парламентської фракції Партії регіонів Олександра Єфремова до 17 березня.

Наразі у справі Єфремова проходять судові засідання, які кілька разів переносилися з різних причин. Останнє засідання відбулося 9 лютого.

6. 5 листопада 2015 року СБУ повідомила про затримання екс-глави Мін'юсту Олени Лукаш, яка перебувала в розшуку. Прокуратура того ж дня повідомила затриманій про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 і ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України за фактом заволодіння під час знаходження на посаді міністра юстиції коштами держбюджету в розмірі 2,5 млн грн та вчиненні службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки. Йдеться про період літо-осінь 2013 року.

6 листопада Печерський районний суд Києва заарештував екс-міністра юстиції з можливістю внесення застави у розмірі 5,1 млн грн. У той же день народний депутат Вадим Новинський вніс заставу за Лукаш. 11 листопада захист Лукаш оскаржив обраний їй запобіжний захід. 

28 грудня суд відмовився продовжити арешт Лукаш і повернув їй паспорт.

У березні 2016 року Рада ЄС подовжила проти неї майнові санкції ще на рік, незважаючи на те, що, за твердженням Лукаш, ані в неї особисто, ані в її близьких майна у країнах ЄС немає.

У жовтні 2016 року у Генпрокуратурі повідомили, що слідство у справі екс-міністра юстиції Олени Лукаш знаходиться на завершальному етапі. Таким чином, "завершальний етап" - триває й досі. Фігурантка справи, як відомо, перебуває в Україні.

7. Екс-міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова підозрюється у заволодінні бюджетними коштами у сумі понад 6 млн грн. В жовтні 2014 року її оголошено у всеукраїнський розшук, а з січня 2015 року до вересня 2016 року - вона перебувала у міжнародному розшуку Інтерполу.

В березні 2015 року Печерський райсуд обрав заочний арешт Богатирьовій, а 23 липня дозволив заочно засудити її. В листопаді 2016 року суд повторно дозволив Генеральній прокуратурі почати спеціальне заочне розслідування проти Раїси Богатирьової. Сама ж фігурантка справи більшість часу перебуває, як відомо зі ЗМІ, на окупованій території - у Криму.

8. Едуарда Ставицького (екс-міністр екології та природних ресурсів, а також екс-міністр енергетики та вугільної промисловості України - ред.) підозрюють у незаконному привласненні, розтраті держмайна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем. 

24 березня 2014 року ГПУ оголосила його у розшук, а 23 квітня - СБУ. Також він розшукується Інтерполом. 

За наявними у слідства даними Інтерполу, український екс-високопосадовець переховується на території Держави Ізраїль, змінивши прізвище та ім'я на Натан Розенберг. Тому у квітні 2016 року ГПУ передала до Мін'юсту Ізраїлю запит про допомогу щодо вручення Ставицькому повідомлення про підозру у вчиненні особливо тяжких злочинів проти держави. 

У липні Генеральна прокуратура України спрямувала до Ізраїлю запит щодо видачі колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького.

17 листопада ГПУ повідомила, що зупинила розслідування у справі Ставицького у зв`язку з його розшуком.

9. Колишній голова Нацбанку Ігор Соркін підозрюється у заволодінні коштами НБУ у вигляді стабілізаційного кредиту на загальну суму близько 787,3 млн гривень. У вересні 2015 року він був оголошено у розшук.

1 березня 2016 року Печерський районний суд Києва заочно заарештував колишнього главу Національного банку України Ігоря Соркіна. В квітні у Генеральній прокуратурі України повідомили, що слідство у справі Соркіна зупинено, допоки він не буде затриманий правоохоронцями.

10. У лютому 2014 року Генпрокуратура вимагала затримати Андрія Портнова (радник президента України В.Януковича, заступник глави його адміністрації - ред.), який був у списку осіб, що причетні до масових вбивств активістів у центрі міста Києва в період з 18 по 22 лютого 2014 року. У серпні Печерський районний суд м. Києва частково задовольнив позов А.Портнова до Генпрокуратури України та постановив визнати недостовірною інформацію про його причетність до масових вбивств активістів на Майдані. Також у жовтні суд визнав недостовірною інформацію про його причетність до участі в розкраданні землі та об'єктів нерухомості в Межигір'ї та легалізації коштів.

У січні 2015 року МВС України оголосило Портнова в розшук у кримінальній справі щодо привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем. За версією прокуратури Києва, в червні 2010 року він за допомогою службового становища незаконно очолив кафедру конституційного права Київського національного університету імені Т. Шевченка, а також заволодів коштами університету. Крім того, з метою незаконного впливу на судову систему України, вже як представник вищого навчального закладу, став членом Вищої ради юстиції. Портнов усі ці звинувачення відкидає. 28 травня 2015 року стосовно цієї справи ГПУ розпочала кримінальне розслідування. 12 листопада 2015 року Печерський районний суд Києва припинив розшук А.Портнова у зв'язку з встановленням його місцезнаходження.

У березні 2015 року проти нього були відмінені санкції ЄС, відтак формально немає перешкод для проживання А.Портнова на теренах Європи, зокрема й у Португалії, про що раніше повідомляли ЗМІ.

Мар'яна Рабченюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-