Коли вгамуються колоради: акаунти Майдану-3.0 знову трясе

Коли вгамуються колоради: акаунти Майдану-3.0 знову трясе

Укрінформ
Правило справжнього громадянина: ніколи не грати проти своєї держави, якою б недосконалою вона йому не здавалася

Ми не були тут кілька місяців. І ось вирішили знову відвідати. І помітили на акаунті нове вирування. Без малого 80 тисяч передплатників і барвистий візуальний ряд - весь український істеблішмент у тюремній робі. Гарячі заклики – «на Майдан!» Та імітація корости на руках: «Ми з АТО йдемо на Київ, бити владу!»

Наближається річниця розстрілу Небесної Сотні, і як пропонують адміни аккаунта, кращий спосіб відзначити – підпалити шини, побити вікна, скинути владу...

Про те, хто і як готував «Майдан-3.0» в Україні, ми публікували рік тому. Тоді одному з авторів пощастило роздобути схеми та скани, які легко підтверджують, що весь так званий «протестний контент», який закликає до бунту, готується на пітерських і московських комп'ютерах.

Тоді народ охнув. Адже не дуже приємно дізнатися (а ми отримали документальне підтвердження), що людей на «Майдан-3» запрошують через акаунти «Українська революція», «Патріоти України» та обліковий запис «Степана Мазури» - ті, хто у них стріляє в зоні АТО. І ті, хто конвоював на «параді ганьби» наших військовополонених у Донецьку. Тоді для дуже і дуже багатьох стало відкриттям, що новий «Майдан» збирають не просто сепаратисти, а кадрові співробітники ФСБ.

Урок, здавалося, був засвоєний. Але минув рік, і виявилося, що ошукані раз - бажають обманюватися знову і знову. Так хочеться почитати що-небудь лихе про владу (нашу, Українську, не російську!), і запахи з кухні російських спецслужб - такі збуджуючі! Пробігаємо поглядом по іменам передплатників на цю "смакоту" ... На жаль, тут багато порядних людей, деяких знаємо особисто, знаємо, що жертвують на армію, допомагають переселенцям, знаємо, що патріоти. Ви, чиї думки не відпускає війна, хто платить грошима, здоров'ям і душевними стражданнями за наближення перемоги – ви повинні бути чутливими до аргументів. Цей матеріал - спроба поговорити саме з вами.

Повірте професіоналам, існують досить чіткі критерії, що дозволяють при моніторингу ЗМІ розібратися, де закінчується об'єктивність і починається ворожа пропаганда. Для цього треба просто у кожному ресурсі шукати не тільки те, що заперечується, але і те, що пропонується як позитив. У всіх без винятку справжніх інформаційних ресурсах і спільнотах обов'язково знайдеться позитив. По тому, в чому адміни бачать позитив, і можна дізнатися про цілі ресурсу. Липові акаунти позитиву на своїх сторінках не містять в принципі. І через те, що позитивом можна себе видати. І через те, що у всіх цих ресурсів немає мети спробувати побудувати справедливу державу, а є лише одне завдання: дискредитація, нагнітання суспільної зневіри та роздратування.

Зазвичай умільці з РФ розвивають для нас такі теми.

1. Верховна Рада нелегітимна, оскільки немає більшості.

(Запам'ятайте: коаліція створюється у ВР з однією єдиною метою – сформувати уряд. Уряд сформовано, закони, які він пропонує, голосуються, а значить - більшість є. Визначити статистично партійний склад цієї більшості неможливо через те, що, повернувши Конституцію 2004 року, депутати не повернули пропорційну систему виборів. І багато мажоритарників узагалі не мають ніякої партійності й вільні переходити з фракції у фракцію. Поки чисельність українського парламенту відповідає конституційній, жодних запитань про її легітимність бути не може. Спроби демократів з нових партійних проектів, які щойно вилупилися, домогтися дострокових виборів (як і аналогічні потуги «опоблока») тим, хто знайомий з історією нашої політичної системи, зрозумілі – це одна з форм політичної конкуренції.

А тих, хто спостерігає за ситуацією з позиції побутової логіки, це лякає і дратує. Таких радники з-за поребрика і наводять до думки: мовляв, парламент неправочинний, його давно час розігнати тощо).

2. «Пси влади» (до слова, лексика аккаунта рясніє словами - бариги, банди, пси) хочуть убити чесних хлопців, які проводять блокаду ОРДЛО.

(Ситуація навколо торгівлі з ОРДЛОУ - непроста й неоднозначна. Немає повної інформації про те, хто і чим торгує, і які мотиви тих, хто блокує. У цьому всьому потрібно розібратися, створити компетентну комісію, залучити фахівців. Замішані на емоціях рішення можуть нашкодити. У авторів цих рядків немає усталеної думки про корисність\шкідливість блокади. Але, повірте, у світі гібридних війн немає простих рецептів, і абсолютно неприпустимою є лінійна логіка).

3. Відсилання до бунтівної Румунії - мовляв, вони вийшли проти корупції. Чим ми гірші.

(Насправді, наш Майдан вже був, і був набагато раніше. І українська влада, яка прийшла у результаті вільних виборів, поки що, якщо помітили, не робить явних спроб повернутися в законодавче поле Януковича та амністувати гуртом усіх злочинців. У цьому її відмінність від румунської. І ще, зауважте, випускати румунських корупціонерів зібралася не та влада, яка «їх мало саджала», а нова, яка прийшла на хвилі популістських гасел. Влада, яка обіцяла розквіт, а почала з відкату. Ось у цьому потрібно бачити паралель).

4. Наступна тема. Наша влада і наша армія - окупаційні. Бунт - це завершення революції.

(Це само собою повинно насторожити. Оскільки жоден справжній патріот ніколи не назве свою армію «окупаційною», а жоден істинний демократ не затаврує як «диктатуру» обрану на вільних і чесних виборах владу. Ті, кому кортить помайданити, повинні напам'ять пам'ятати кількість та склад дивізій, які стоять біля наших кордонів, які неминуче поквапляться, якщо що, на допомогу «революціонерам». Слова «а то Путін прийде» не такі смішні, як видається на перший погляд, в них - жорстока істина, і людина, хай навіть сто разів чесна, але така, що вбачає більше зло у своєму президентові, ніж у диктаторі ворожої країни – не може вважати себе приналежною до української нації).

5. Окремими статусами зазвичай йдуть цілі «революції». У них тонка гра на обпалених нервах і амбіціях фронтовиків і ветеранів. «Ви повинні потрапити в парламент», -нашіптує «дружній голос». «Ви і тільки ви повинні «перезавантажити» владу», «Ви і тільки ви повинні провести ревізію майна всіх чиновників». (Все це звучить так спокусливо. Але подумайте: все це вам радять піддані держави, чиновники якої швидше вдавилися б, ніж пройшли б через екзекуцію електронного декларування). І вишенька на торті: «Завдання – терміново ліквідувати Мінські угоди». Що тут можна сказати? Фішка гібридної війни в тому, що ворог у ній все прагне зробити руками того, з ким воює. Тобто, нашими з вами. Нашими власними руками загнати нас у могилу. А тому правило справжнього громадянина: ніколи не грати проти своєї держави, якою б недосконалою вона йому не здавалася).

...Наш гібридний ворог навчається. У порівнянні з минулим роком на акаунті з'явилися новинки. Тут все частіше використовують для перепостів патріотично налаштовані видання. Щоб загострити відчуття суцільної низки невдач влади, докладно і з тонким підтасовуванням «аналізують» рішення Кабміну. Щосили використовують розбіжності в трактуванні історії з Польщею – мовляв, ось і кращі друзі від вас відвернулися. Вони підсміюються над неймовірно довготриваючою тяганиною з отриманням безвізового режиму. Радісно коментують фотожаби на президента (обіцяв, що звільнить Донецьк і закінчить війну - і не зробив ні того, ні іншого). І все ніби правильно. Безвіз поки не вдався, і звільнити Донецьк не вдалося. Але хто над цим сміється, якщо не ворог? Кому від цього весело, якщо не путінським поплічникам?

Кажуть, що ті, хто дуже звикає до війни, і попадають зазвичай на розтяжки. Око замилюється. У війні інформаційній це ще яскравіше виражено. Воюючи з власною владою, чи не забуваємо ми, що ця наша маленька, зла війна йде на тлі іншої, величезної, геополітичної, страшної своєю безпринципністю, в якій задіяні десятки тисяч добре навчених людей?

Ми зайшли на акаунт нашого старого «героя» Олександра Жука. Пам'ятайте, того самого, який був Степаном Мазурою. Тепер він став Миколою Гайдуком. Пам'ятаєте, про що ми писали: людина, яка брала участь у конвоюванні військовополонених у Донецьку, зараз запрошує вас на Майдан і веде ці самі протестні акаунти?

З того часу, за рік, нічого не змінилося. Жуки з-за поребрика готують нові жнива українських душ. Ви годуєте їх своєю увагою, своєю розгубленістю, роздратуванням. З аккаунта з крутим логотипом «Українська революція» з вами говорять ті, хто у вас стріляв у лютневі дні 2014 року.

Давайте не дамо їм їжі. Давайте підемо на Майдан 20 лютого. Не бунтувати – пом'янути.

Лана Самохвалова, Євген Якунов. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-