Павло Філіп, прем'єр-міністр Республіки Молдова
У наших країн спільна мрія - європейська інтеграція
12.02.2017 10:00

- Ми будемо послідовно просувати і далі наші зусилля, спрямовані на беззастережний вивід російських військ і озброєння з території Молдови і на перетворення нинішньої миротворчої операції на Дністрі в громадянську місію з міжнародним мандатом.

У якості основного аргументу будемо наполягати на тому, що присутність іноземних військ на території нашої країни суперечить Конституції Республіки Молдова. Не менш важливою є і підписана ще на саміті ОБСЄ в Стамбулі у 1999 році Угода про виведення російських військ з території Молдови. Що стосується поточної миротворчої місії на Дністрі, то ми переконані в тому, що свій мандат вона давно виконала. Тому й наполягаємо на її трансформації в громадянську місію з міжнародним мандатом. Переконаний, громадянська місія на Дністрі буде ефективно сприяти зміцненню довіри та створенню атмосфери, що сприяє подальшому прогресу переговорного процесу з Придністровського врегулювання.

ЄВРОСТАНДАРТИ НА КОРДОНІ

- Як ви оцінюєте ефективність спільного контролю на пунктах пропуску на молдавсько-українському кордоні?

Мають намір налагодити спільний контроль на КПП "Кучургани-Первомайськ", з наступного року - на КПП «Паланка-Маяки-Удобне»

- Аналіз накопиченого протягом 20 років досвіду співробітництва між відповідними структурами наших країн у сфері проведення спільного контролю у пунктах пропуску молдавсько-українського кордону (в рамках міжурядової угоди, підписаної ще у 1997 році), більш ніж переконливо доводить свої позитивні результати. Думаю, що це відчули і громадяни, і представники бізнесу.

Найбільш показовим прикладом є пункт перетину кордону на півночі "Бричани-Росошани". Для того, щоб переконатися в ефективності спільного контролю, достатньо не тільки прочитати звіти Місії EUBAM, але і поцікавитися думкою тих, хто досить часто перетинає кордон між нашими країнами.

Як вам відомо, ми маємо намір у довгостроковій перспективі продовжити цю роботу і запустити з нашими українськими партнерами аналогічний проект на контрольно-пропускному пункті "Кучургани-Первомайськ", розташованому на центральный ділянці молдавсько-українського кордону. З наступного року - на контрольно-пропускному пункті «Паланка-Маяки-Удобне». Зазначу, що обидва проекти реалізуються за підтримки, у тому числі фінансової, Європейського Союзу.

Наша спільна мета полягає у тому, щоб підвищити ефективність комплексного управління кордонами на основі європейських стандартів для задоволення інтересів громадян не лише Молдови та України, але й інших держав, а також для протидії контрабанді, нелегальній міграції та багатьом іншим негативним явищам.

Зінаїда Гурська, Кишинів.

Фото: gov.md

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-