Владислав Криклій, керівник Головного сервісного центру МВС України
Будемо рекомендувати збільшити термін дії водійського посвідчення до 15 років
08.02.2017 09:00

- Ми плануємо в перспективі цього року впровадити відеофіксацію складання іспитів, як теоретичних, так і практичних. Тобто, в машинах буде стояти відеообладнання, яке дозволить фіксувати процес складання, щоб не було потім зауважень, що екзаменатор штучно десь натиснув педаль або щось вимагав. Є випадки, коли люди самі не усвідомлюють, що вони дійсно припустилися помилки та відстоюють свою правоту, а є випадки несумлінності екзаменатора. От, щоб не було суб'єктивізму як з одного, так і з іншого боку, все буде максимально прозоро та об'єктивно.

Паралельно ми готуємо заміну екзаменаційних квитків. В них основний акцент буде зроблений на знання правил дорожнього руху. Ми прибираємо профільні питання, які стосуються будови автомобіля, його механізмів і інших речей. Ну і також буде категоризація, тому що раніше попадалися питання з інших категорій. Наприклад, людина складала іспит на легковий транспорт, а йому попадалося питання про залишкову висоту протектора гуми для вантажного транспорту. Це повний сюр. Я думаю, що вже у лютому ми винесемо наші напрацювання щодо квитків на обговорення громадськості.

Плюс до всього цього, ми зараз доопрацьовуємо нашу онлайн-систему, хочемо у себе на сайті зробити онлайн-тренажер, який дозволить частково тестувати свої знання ПДР.

- Так, щодо водійських посвідчень піднялася велика паніка та галас, що зараз усіх водіїв змусять кожні 5 років прибігати на поклон у сервісні центри МВС з пачкою грошей та все міняти. Люди почали хвилюватися, не розібравшись. Запевняю вас, що подібних речей не буде. Ми їх не допустимо через нововведення, які введемо цього року.

Більш того, акцентую увагу, що закон зворотної сили не має. Тобто, ті люди, у яких є на даний момент водійське посвідчення, вони і далі зможуть користуватися цим водійським посвідченням, воно буде діяти на території України, тут немає жодних проблем.

Подібні зміни будуть стосуватися тільки тих водіїв, які вперше отримують водійські права, або які будуть змінювати водійські посвідчення старого зразка на нові. Що стосується найбільш популярних категорій «А» і «B» - там подібна заміна передбачається згідно директиви ЄС кожні 10 або 15 років на розсуд сторони-учасника. У більшості європейських країн діє стандарт щодо заміни водійських прав кожні 10 років, ми ж будемо рекомендувати збільшити термін дії водійського посвідчення до 15 років для категорій «А» і «B», і 5 років для професійних категорій — це «С» і «D», тут, на жаль, альтернативи не передбачені. Тому запевняю, що нічого страшного в цьому немає.

- А навіщо треба так часто міняти права?

Навіть для самого себе прийти до окуліста або психіатра - це не ті труднощі, через які потрібно здіймати галас

- Заміна передбачає обов'язкову перевірку на відповідність мінімальним психофізичним вимогам. По суті, проходити медогляд один раз на 15 років для непрофесійних категорій було б дуже розумно, враховуючи рівень аварійності на дорогах, у т. ч. через стан здоров'я. За цей час може багато чого в житті статися, навіть для самого себе прийти до окуліста або психіатра - це не ті труднощі, через які потрібно здіймати галас.

Якщо зміни до закону наберуть чинності, і це запрацює у 2018 році, то аж у 2033 році комусь з категорії «B» доведеться пройти медогляд

І мабуть найголовніше, що це питання поки що відкрите і буде ще обговорюватися. Умовно кажучи, якщо зміни до закону наберуть чинності, і це запрацює у 2018 році, то аж у 2033 році комусь з категорії «B» доведеться пройти медогляд. Причому це буде не така процедура медогляду як зараз. Дуже добро, що через цю паніку дуже сильно пожвавилися мінздравівці щодо питання створення електронного реєстру медичних довідок.

Наші ініціативи, які підтримав МОЗ, стосуються того, щоб ліквідувати паралельну реальність, яка присутня при медоглядах на даний момент. Це стосується двох складових: прибрати частину таких перевірок, як, наприклад, гінеколог у жінок. Чим це зашкоджує та заважає отримати водійське посвідчення, ніхто не може пояснити. І другий момент, це ліквідувати масовий продаж довідок про медичний стан, які продаються без огляду та навіть онлайн. За нашими оцінками, близько 40-50% меддовідок на ринку - фіктивні. Тому створення реєстру медичних довідок не допустить ситуацію, коли людина просто купила би таку довідку, і за це ніхто не несе відповідальності.

- З 1 лютого ми запустили послугу з замовлення довідки про відсутність судимості. Ця послуга дуже затребувана. Щорічно близько 600 тисяч громадян роблять запит на отримання цих довідок. Раніше вони видавалися в головкомах міліції, а потім поліції. Ні для кого не секрет, що ця послуга була пов'язана з безліччю корупційних ризиків, багато було всіляких посередників, які на цьому заробляли. У підсумку було прийнято рішення всю цю схему ліквідувати під корінь. Тепер усі довідки про відсутність судимості будуть видаватися в сервісних центрах і плюс безпосередньо в центральній будівлі МВС на Богомольця, 10. Звертаю увагу, що ця послуга – безкоштовна.

З часом хочемо цю послугу зробити більш технологічною і зараз відпрацьовуємо формат замовлення довідки онлайн, чого раніше взагалі не було. Обговорювали з директором «Укрпошти» Ігорем Смілянським, і зараз допрацьовуємо питання організації логістики доставки такої довідки через «Укрпошту». Людина зможе дистанційно замовити довідку, оплатити доставку рекомендованого листа й отримати цей документ не виходячи з дому.

- Які документи і яким чином людина повинна буде надати в сервісний центр МВС, щоб дистанційно замовити довідку про несудимість онлайн?

- Для дистанційного замовлення такої довідки потрібен буде цифровий підпис або BankID, так ми отримуємо всі необхідні для нас дані, паспорт та ідентифікаційний код. Нам цього достатньо, власне, зараз так і відбувається.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-