Обережно, Туреччина – так росіян лякають в МЗС РФ

Обережно, Туреччина – так росіян лякають в МЗС РФ

Аналітика
Укрінформ
Укрінформ поглянув на динаміку у туристичному середовищі Росії після вбивства посла в Туреччині

Після вбивства російського посла Андрія Карлова в Туреччині МЗС Росії застерегло своїх громадян про можливу небезпеку: «Министерство иностранных дел Российской Федерации призывает отправляющихся в Турцию россиян учитывать все возможные риски, с которыми они могут столкнуться в этой стране, в первую очередь – участившиеся террористические акты». Про це заявив заступник голови МЗС Росії Олег Сиромолотов, повідомляється на офіційному сайті Ростуризму.

Водночас міністр транспорту Росії Максим Соколов каже, що загибель посла не вплине на транспортне сполучення між Росією і Туреччиною, а Анкара вжила всі необхідні заходи, аби убезпечити туристів. Проте цю заяву не можна вважати остаточною, оскільки 23 грудня Рада Федерації має намір обговорити, наскільки безпечно  відвідувати зараз Туреччину й імовірно, що туристам «рекомендують» відмовитися від відпочинку у цій країні.

Вбивство російського посла у Туреччині показало, що Путін і Росія перейшли межу, за якою - кривава помста. Скільки Ердогану не хотілося б використати Росію в тактичних інтересах, які б не загрожували турецькій економіці, в формулу, за якою житиме країна і регіон, включені і інші фактори, які не мають до прагматизму жодного відношення – релігійний, родинний… Адже у Сирії Росія, разом з шиїтами (алавіти-асадисти, Іран) убиває сунітів, саме цю течію в ісламі сповідує абсолютна більшість турків. Військові злочини, за які російське керівництво ще судитимуть, направлені на мирне населення, серед якого дуже багато етнічно близьких до турків громадян Сирії. І от, у таку, розлючену Туреччину, прибуває на пляж російський турист..

Відтак росіяни почали задумуватися про безпеку свого перебування у Туреччині, і, мабуть, не дарма... Українцям, які теж мають плани на відпочинок Туреччину, залишається сподіватися, що ця хвиля їх не зачепить, а тому, щоб відрізнятися від росіян краще все ж таки там говорити українською. За словами співробітника турецької служби ВВС Еніса Сенердема, у курортних районах, які постраждали від попереднього багатомісячного похолодання у відносинах Росії і Туреччини, до росіян як і раніше ставляться добре. Можливо. Втім, терористичні атаки – це не справа всіх, це роблять одиночки…

Летіти чи не летіти, - ось в чому питання

Укрінформ вирішив заглянути на російські туристичні форуми, аби дізнатися зсередини про настрої у туристичному середовищі після вбивства посла. Адже Туреччина – чи не найпопулярніший з напрямків серед росіян-відпочивальників.

На більшості форумів тема «летіти – не летіти тепер в Туреччину» після убивства посла - майже не підіймається.

Хоча на одному з турфорумів «Отзыв.ru», присвяченому відпочинку в Туреччині на Новий рік, у другій половині дня 21 грудня перші ознаки сумнівів у користувачів уже з’явилися:

2 мільйони російських туристів без Туреччини

 Рік тому 28 листопада після того, як Туреччина збила російський військовий літак Су-24, який порушив її повітряний простір, Володимир Путін підписав наказ про заборону чартерних рейсів між Росією і Туреччиною. Навіть більше – Ростуризм рекомендував заборонити реалізацію турпакетів до Туреччини як на пряму, так і через треті країни, що і було зроблено.

Лише наприкінці цьогорічного літа, 27 серпня заборону на чартери було скасовано. Через проблеми з безпекою, скорочення кількості іноземних туристів і падіння їхніх витрат, Туреччина втратила в туристичній сфері до $15 млрд, повідомляє в своєму дослідженні Turizmdatabank. За даними звіту, країна не дорахується 9,5 млн зарубіжних гостей, оскільки один турист залишає туркам в середньому $1000, то це означає прямі втрати в $9,5-10 млрд, - повідомили в кінці жовтня newsturk.ru.

Укрінформ дослідив статистику виїзних туристичних поїздок громадян Росії за 9 місяців у 2016 році (з січня по вересень). Після скасування заборони на чартери, турпотік росіян до Туреччини зріс удвічі: якщо з січня по липень до Туреччини виїхали 168 тисяч, то за серпень-вереснь 315 тисяч (що в сумі за 9 місяців складає 483 тисячі). Але це все одно мізерна частина, порівняно з 2015 роком, коли за такий же період (9 місяців) до Туреччини за статистикою Ростуризму виїхали від 2, 5 до 3, 1 мільйонів росіян. Куди Росія прилаштувала інші як мінімум 2 мільйони туристів – питання цікаве, але це вже не наші проблеми.

Єгипет більше року неприступний для росіян

Та не тільки відпочинок у Туреччині під питанням для росіян – Єгипет теж залишається недоступним. Там і досі заборонені авіаперельоти і закритий туристичний потік після страшного теракту, що стався 31 жовтня 2015 року. Тоді авіалайнер «Airbus A321» російської компанії «Когалимавіа» розбився на Синайському півострові через вибух на борту. Літак прямував за маршрутом Шарм-ель-Шейх – Петербург. Внаслідок катастрофи загинули 224 людини – 217 пасажирів і 7 членів екіпажу.

Після цього теракту у Росії поставили умови, за яких турпотік до Єгипту відновиться – модернізувати систему безпеки аеропортів згідно з вимогами російських спеціалістів. Кілька тижнів тому російське Міністерство транспорту зазначило, що Єгипет суттєво посилив охорону і покращив систему безпеки, і єдиним недоліком залишилася відсутність біометричного контролю. Отже, раніше 2017 року громадяни Росії все одно не потраплять в цю арабську країну. 

У січні-серпні 2016 року Єгипет прийняв всього 3,5 млн туристів - це аж на 45% менше за аналогічний період 2015 року. У наступному ж році, за словами міністра туризму Єгипту Яхью Рашеда, Єгипет розраховує на відродження туристичного сектора після складного 2016 року і сподівається прийняти у 2017 році 10 млн туристів.

За інформацією того ж таки Ростуризму, за 9 місяців 2016 року нога росіянина взагалі не ступала на єгипетський пісок – Єгипет не зазначений у списку туристичних напрямків.

За аналогічний період 2015 року Єгипет же значився теж серед перших країн за кількістю туристичних поїздок. Із січня по вересень 2015 року до Єгипту виїхали від 1,5 до 1,9 мільйонів російських туристів.

Навіть відпочинок у Росії залежить від політики. Влада може вирішити заборонити будь-який із популярних напрямів, а відтак у нинішній нестабільній політичній ситуації, яку нагнітає Росія і сама ж від неї страждає, не можна розраховувати, що туристичні потоки стабілізуються й надалі. І туристичні потоки можуть зберігатися до чергового збитого літака чи вбитого посла, до чого провокує своїми злочинами сама ж російська влада.

Юлія Горбань, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-