Комітет виборців – проти негайної зміни складу ЦВК

Комітет виборців – проти негайної зміни складу ЦВК

Укрінформ
Перелік нових членів ЦВК, які зазначені у проекті постанови Президента України, поданої до парламенту, вкрай неякісний.

Про це заявив генеральний директор ВГО "Комітет виборців України" Олексій Кошель на прес-конференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Останніми днями на фоні подій з Михайлом Охендовським ми побачили низку заяв, що парламент має негайно прийняти рішення про зміну складу Центральної виборчої комісії, але ми дотримуємося іншої думки. У проекті постанови, поданому Президентом на основі пропозицій парламенту, ми побачили вкрай неякісний перелік членів ЦВК. Більше половини кандидатів до майбутнього складу ЦВК - це люди, які не мають досвіду щодо організації виборчого процесу, досвіду в питаннях виборчого права і так далі", - сказав Кошель.

Так, за його словами, у цьому переліку кандидатів відсутні також представники трьох фракцій парламенту.

"Тому, ми закликаємо Верховну Раду України звернутися до Президента, аби він відкликав свій проект постанови. Парламентські фракції подають Президенту свої оновлені пропозиції до складу ЦВК, і Президент вносить до парламенту 12 проектів постанов щодо складу ЦВК. Якщо парламент зараз зробить такий крок, то ми теоретично в дуже короткий проміжок часу, навіть за кілька тижнів, зможемо побачити оновлений склад ЦВК, який відповідатиме тим вимогам, що сьогодні стоять перед Центральною виборчою комісією", - наголосив Кошель.

13 грудня детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили голові Центральної виборчої комісії Михайлу Охендовському про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 та ч.4 ст. 368 Кримінального кодексу України ("Одержання хабарів у великому та особливо великому розмірах особою, яка займає особливо відповідальне становище"). Вказані статті діяли на момент скоєння злочину.

Голова САП Назар Холодницький повідомив, що керівника ЦВК підозрюють в одержанні хабарів у великому та особливо великому розмірі. У НАБУ загальну їх суму оцінюють у $162 тис. (1,3 млн грн за тогочасним курсом).

Сам Охендовський після публікації матеріалів про так звану "чорну бухгалтерію ПР" заявляв, що ніколи не брав хабарів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-