Хто вони – люди №2 в українських міністерствах?

Хто вони – люди №2 в українських міністерствах?

Аналітика
Укрінформ
Укрінформ вивчив досьє новообраних держсекретарів і розібрався в процедурі їх відбору

Конкурс на посаду державних секретарів, який стартував на початку листопада, добігає кінця. Уряд поки що затвердив двох держсекретарів -  Олексія Перевезенцева (Міністерство економічної розвитку і торгівлі) та Олексія Тахтая  (Міністерство внутрішніх справ). Їхні кандидатури, як і кандидатури інших претендентів на посади держсекретарів міністерств, викликали чимало запитань у громадськості. Навіть більше – два міністри з іміджем реформаторів - Володимир Омелян та Уляна Супрун - відмовилися від запропонованих їм держсекретарів, вважаючи конкурс дискредитованим. Про те, що пішло не так у нібито прозорому конкурсі, Укрінформ писав раніше.

Укрінформ відібрав найпоказовіші моменти з біографії майбутніх держсекретарів, які ще не затверджені Кабміном. У конкурсі на цю посаду максимально можна було набрати 20 балів. На першому етапі знання законодавства перевіряється тестуванням – кандидати відповідають на 40 запитань, які обирає комп’ютер із загальних 400. Максимально за правильні відповіді на тести можна набрати 2 бали. Решту ж, 18 балів, майбутні держсекретарі набирають за розв’язування ситуативних завдань (конкретні проблеми або ситуації, з якими можна зіткнутися на певній посаді) та співбесіду.

Відтак ми вирішили подати переможців за рейтингом, аби прослідкувати ще й за  балами - хто виявився найближчим до ідеалу державного секретаря міністерства з  погляду конкурсної комісії, адже пригадався відомий мультфільм «Бюро знахідок», де «птица-секретарь отличается умом и сообразительностью».

Міністерство закордонних справ – Андрій Заяць (45 років) - 15,58 бала

Конкурс –  6 осіб на місце

Нині Андрій Заяць – директор департаменту країн Близького Сходу й Африки МЗС. Також він є співзасновником асоціації сприяння культурі та освіті «ЛІК» (Ужгород).

Цікаво, що в 1993 − 1995 роках був шкільним вчителем Часлівецької школи в Ужгородському районі Закарпатської області. А вже  у 1995 – 1998-му – референт, аташе, третій секретар Посольства України в Угорській Республіці. Як учитель став дипломатом? У одному з інтерв’ю Андрій Заяць розповів, що в 1994 році він супроводжував ректора ужгородського університету як перекладач і  познайомився з українським дипломатом Дмитром Ткачем, який через рік запропонував йому роботу в посольстві. 

З 2007 по 2013 роки був Надзвичайним та Повноважним Послом України в Гвінеї, Сенегалі та Республіці Кот-д'Івуар.

Андрій Заяць – Надзвичайний і Повноважний Посланник України першого класу.

Окрім значного дипломатичного досвіду, має в активі також посаду керівника апарату прем’єр-міністра України, яку обіймав з грудня-2014 по липень-2015, та викладача Дипломатичної академії при МЗС України.

Міністерство оборони – Олександр Дублян (52 роки) - 13, 75 бала

Конкурс – 14 осіб на місце

Олександр Дублян нині обіймає посаду заступника міністра - керівника апарату Міноборони, має звання генерал-полковника.

Брав участь у бойових діях на території Афганістану.

Після навчання в Академії Збройних сил України (1995-1997) служив: заступником командира бригади, командиром бригади, військовим комісаром Київського міського військового комісаріату, начальником Центрального управління Військової служби правопорядку по Києву та Київській області, начальником Військової служби правопорядку в Збройних силах.  Згодом закінчив Національну академію оборони України у 2008 році.

Міністерство культури - Ростислав Карандєєв (44 роки) - 13,4 бала

Конкурс – 7 осіб на місце

Ростислав Карандєєв обіймає посаду заступника міністра культури – керівника апарату. До цього в 2014 році він був радником міністра культури.

З 1995 року працював в системі органів місцевого самоврядування м. Києва. З 1995-го – головний спеціаліст інформаційно-аналітичного відділу, а з 1996 року – керівник прес-служби Київської міськдержадміністрації.

 У політику прийшов у 2001 році, коли став головою партії «Молода Україна» і очолював її до 2004-го.

У 2008-2010 роках був заступником міністра з питань сім’ї, молоді та спорту.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб - Сергій Злакоман (36 років) – 13,25 бала

Конкурс – 9 осіб на місце

Сергій Злакоман також обіймає посаду заступника міністра - керівника апарату Міністерства з окупованих територій.

З 2005 по 2008 роки Сергій Злакоман працював у Кіровоградській обласній державній адміністрації.

2007-2012 – помічник народного депутата від НУНС Едуарда Зейналова, що за даними ЗМІ, тісно пов'язаний з Вадимом Чернишем (чинний міністр з питань тимчасово окупованих територій)

Разом з Вадимом Чернишем був співзасновником ТОВ «Центрально-українська торгова компанія» (оптова торгівля машинами та устаткуванням).

У вересні 2015 року - консультант патронатної служби голови адміністрації апарату Київської обласної державної адміністрації.

З вересня 2015 по травень 2016 року він працював у Державному агентстві з питань відновлення Донбасу на посадах начальника відділу з питань розвитку та підтримки громад управління з питань відновлення інфраструктури, розвитку і підтримки громад; начальника управління адміністративно-організаційної діяльності.

Міністерство юстиції - Ганна Онищенко (32 роки) - 12,95 бала

Конкурс – 9 осіб на місце

Ганна Онищенко зараз обіймає посаду заступника міністра - керівника апарату Мін'юсту.

Раніше з 2009 по 2013 вона працювала начальником відділу корпоративного управління ТОВ "Адвокатська компанія "МЛГруп", співвласником якої  є нинішній міністр юстиції.

У 2012 році значилася у списку ВО "Батьківщина" на парламентських виборах (під №151). У 2013-му двічі була адвокатом Арсенія Яценюка в судових процесах. Також пані Онищенко обіймала посаду провідного юрисконсульта претензійно-позовного відділу департаменту юридичного забезпечення ПАТ "Укрнафта" (до останнього часу вотчина Ігоря Коломойського).

У 2015 році Онищенко задекларувала авторське право на дитячі казки у віршах "Маленький Мук" і "Новорічні пригоди Морозенка" та інші дитячі твори.

Міністерство інформполітики - Артем Біденко (35 років) – 12,63  бала

Конкурс –  4 особи на місце

Артем Біденко зараз обіймає посаду заступника міністра інформполітики – керівника апарату.

До цього він обіймав посаду начальника управління з питань реклами КМДА, а ще раніше – очолював координаційну раду Асоціації зовнішньої реклами України.

У 2014 році він увійшов до виборчого списку партії «Блок Петра Порошенка» під №106.

Наталя Шолойко

Міністерство охорони здоров’я - Наталя Шолойко (54 роки) - 11,74 бала

Конкурс – 13 осіб на місце

Наталя Шолойко – заступник директора з реєстрації фармаконагляду державного підприємства "Державний експертний центр".

Під час Революції гідності була координатором фармацевтичної служби Майдану.

Чоловік – Олександр Хейломський, співзасновник фірми «Рідан» разом з нинішнім головою правління «Індар».

Наталя Шолойко набрала всього 11,74 бала з 20 можливих, у зв'язку з чим комісія має намір рекомендувати Кабінету Міністрів призначити її держсекретарем із випробувальним терміном.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості - Максим Немчинов (40 років) – 11,58 бала

Конкурс –  13 осіб на місце

Максим Немчинов - комерційний директор ТОВ ВКФ "Алмакс", що спеціалізується на операціях з купівлею-продажем вугілля.

У 2011-2014 Немчинов керував відділом з питань реформування вугільної галузі у Департаменті реструктуризації вугільної промисловості Міненергетики. Цей департамент очолював Олександр Вівчаренко, колишній техдиректор шахти «Павлоградвугілля» та директор «Ровенькиантрацит» (входять до групи ДТЕК) Ріната Ахметова.

Також у сьомому скликанні Максим Немчинов працював помічником депутата Павла Коржа (ПР), який у середині 2000-х керував шахтою «Павлоградвугілля».

Максим Немчинов набрав 11,58 бали, у зв'язку з чим Кабінет Міністрів може призначити його держсекретарем із випробувальним терміном.

Міністерство соціальної політики - Віктор Іванкевич (56 років) – 9.9 бала

Конкурс – 15 осіб на місце

Віктор Іванкевич нині теж обіймає посаду заступника міністра - керівника апарату Мінсоцполітики.

Він чи не найдовше з поміж інших кандидатів працює в органах влади - ще з 1984 року працював у сфері економіки, фінансів, соціального захисту та праці на керівних посадах у сфері державного управління.

У 2007-2010 був заступником Л. Денисової, яка стала міністром соцполітики за квотою БЮТ. Пізніше Іванкевич був її помічником у ВР.

Конкурсна комісія мала обрати резервного держсекретаря, але інші кандидати не набрали мінімально необхідної кількості балів.

Віктор Іванкевич набрав усього 9,9 бала з 20 можливих, у зв'язку з чим комісія має намір рекомендувати Кабінету Міністрів призначити його держсекретарем із випробувальним терміном або прийняти інше рішення.

Юлія Горбань, Київ.

P.S. Громадський експерт РПР з питань реформи публічної адміністрації Микола Виговський зазначив у Facebook, що є перша перемога в боротьбі за прозорість конкурсів: комісія з питань вищого корпусу державної служби після довгих дебатів вирішила таки надати інформацію про свої персональні оцінки по трьох найцікавіших посадах державних секретарів - МВС, МЕРТ та Мінінфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-