Битва за об'єднані громади: запахло грошима

Битва за об'єднані громади: запахло грошима

Аналітика
Укрінформ
Цьогоріч 11 і 18 грудня перші вибори відбудуться аж у 185 об'єднаних територіальних громадах

Якщо торік на Вінниччині у депутати сільрад балотувались ледве не з примусу, то цьогоріч кандидатів набігло як сарани. Більш того, у провінцію рушили недешеві політтехнологи і розігрують сценарії, "гідні" президентських кампаній, - кандидати-двійники, чорний піар і навіть фальшиві наклади місцевих газет із компроматом на конкурентів. Залишилось з'ясувати, чи роздаватимуть гречку, і за скільки купуватимуть голоси.

Отож маємо в об'єднаних громадах перші вибори і, судячи з "заворушень", на місцях запахло грошима. Загалом, перші вибори - це останній крок легітимізації об'єднаних громад. В Україні вони були вже й раніше, але цьогоріч 11 і 18 грудня відбудуться аж у 185 ОТГ.

За даними Громадянської мережі ОПОРА, помітною тенденцією перших місцевих виборів у громадах стало висування як кандидатів чинних головних посадовців органів місцевого самоврядування - сільських, селищних, міських голів. Скажімо, у місті Тульчин на Вінниччині поборотися за право очолити об'єднану ОТГ зголосилися аж восьмеро кандидатів, серед яких чинний мер міста і секретар міської ради, а в Барі серед шести зареєстрованих кандидатів у мери - нинішній очільник міста і голова місцевої РДА. Також учасниками виборчих перегонів є депутати рад різних рівнів, посадовці державних адміністрацій. Вони ж бо найкраще знають, що у статусі керівника ОТГ, яка незабаром залишатиме собі податки на рівні міста обласного значення, матимуть у розпорядженні значно більше грошей, аніж до цього.

- З липня в області відбувався дуже активний діалог серед територіальних громад, унаслідок якого 64 почали процес добровільного об'єднання в 17 ОТГ. Цього місяця у них пройдуть перші вибори. Ми вже скоригували Перспективний план об'єднання громад, аби вони під час формування Держбюджету на 2017 рік були включені в документ як суб'єкти, що мають прямі відносини і отримали ресурси та можливості відповідно до свого нового статусу, - каже перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

Власне, новостворені ОТГ залишатимуть у своєму розпорядженні 65% ПДФО (податку на доходи фізичних осіб, - ред.), освітню та медичну субвенції, отримуватимуть кошти на розвиток громад з Держфонду регіонального розвитку та розпоряджатимуться землею на території своїх громад тощо.

- За попередніми підрахунками, їх бюджети у 2017 році зростуть щонайменше учетверо, - констатує посадовець.

Саме гроші, що пішли на місця, зробили перші вибори в ОТГ конкурентними, вважає голова правління Вінницького обласного осередку Комітету виборців України Владислав Телень:

- На Вінниччині перші вибори в грудні відбудуться у 3 міських і 14 сільських/селищних ОТГ. Є бажаючі стати як керівниками об'єднаних громад, так і депутатами. На відміну від місцевих виборів 2015 року, коли ще треба було людей просити балотуватися, є по кілька кандидатів на місце. Висока конкуренція у містах, які стають центрами міських об'єднаних громад, - у Тульчині, Немирові та Барі. Ці вибори дуже важливі для громад, бо це складова однієї з реформ, яка насправді працює - децентралізації влади. Ми бачимо, що ОТГ отримують значні ресурси, якими вони зможуть розпоряджатися на користь своїх мешканців. Тобто, влада стає ближчою до людей.

З іншого боку, зростає "бюджетний пиріг", який можна ділити, і це не може не приваблювати кандидатів на всі пости - від керівників міст і сіл до депутатів сільської громади. Ми пов'язуємо зростання конкурентності на цих виборах саме з цим. Навіть у сільських ОТГ є по два-три кандидати на місце. Якщо на території громади є хоча б одна заправка, від якої надходить акциз із продажу пального, або заклади, що продають алкоголь - це вже фінансово дуже цікаво.

Навалу бажаючих покерувати ОТГ підтверджують і в ОПОРІ.

- Ми проаналізували, скільки осіб зареєструвалися кандидатами на посади голів сільських, селищних і міських рад та депутатів. Так, зокрема, на вибори, що відбудуться на Вінниччині 11 грудня, на посади семи голів сільських/селищних рад висунуто 27 кандидатів, а кандидатів у депутати сільських та селищних рад було подано 357 осіб. На вибори, що відбудуться у Вінницькій області 18 грудня, на посади голів трьох міських рад є 41 кандидатура, кандидатів у депутати міських рад подано 826 осіб, кандидатів на посади депутатів сіл і селищ є 402 особи, - каже координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Вінницькій області Наталія Величко.

Утім, це далеко не останній цікавий тренд перших виборів в ОТГ: кампанія, за оцінками представника КВУ, на місцях розвивається далеко не за "дитячими" сценаріями.

- Люди наймають технологів з інших міст, областей, платять їм нечувані за місцевими мірками гроші, щоб здобути перемогу на виборах. До того ж, це вперше у моїй практиці, коли на виборах у невеликих населених пунктах з'являються "двійники", як в смт Томашпіль, і навіть "трійники" - однофамільці чинного мера у м. Немирів.

Що до останнього, то у бюлетені там буде три Качури - нинішній мер і двоє його однофамільців - молодих братів із Дніпра. Хоча й зрозуміло, що вони не відберуть голоси, бо люди розуміють, що студенти з іншої області жодного відношення до чинного міського голови не мають. Тим більше, що у бюлетені буде все чітко вказано: рік народження, де мешкає, ким працює тощо, - пояснює Владислав Телень.

У тому ж Немирові з'явився фальшивий наклад місцевої газети із неправдивою інформацією про одного з кандидатів. А в Томашполі навіть відкрито кримінальне провадження щодо перешкоджання реалізації права брати участь у виборах голови селищної ОТГ одному з кандидатів. Не кажучи вже про такі дрібниці, як поширення агітаційної продукції без вихідних даних.

- Це свідчить про те, що кандидати і партії роблять на ці вибори великі ставки, і гроші вкладаються в кампанію теж великі, - каже Владислав Телень.

На його думку, окрім отримання потенційних вигод від своїх людей при владі на периферії, місцеві вибори можна розглядати як прелюдію і підготовку до найближчих глобальних виборів. Це тренування штабів, членів дільничних комісій і політтехнологів. Окрім того, кожна партія, що претендує на владу в країні прагне підтвердити власне реноме перемогою хоча б на якихось виборах, щоб мати підставу говорити про підтримку населення.

Хоча, зауважимо, на Вінниччині більшість цьогорічних кандидатів на посади сільських/селищних голів та депутатів цих рад якраз самовисуванці. За інформацією ОПОРИ, активно беруть участь в кампанії 6-8 політичних сил, і тільки одна партія висунула своїх кандидатів до міських рад в усіх округах.

- Але це не можна вважати загальнодержавним трендом, - каже Владислав Телень. - Ми як представники КВУ, наприклад, спостерігаємо за виборами ще й у чотирьох ОТГ на Хмельниччині. І якщо порівнювати ці два регіони, то активність партій дуже різна. Скажімо, якщо на Вінниччині у формуванні ТВК брали участь усього три партії, то на Хмельниччині - десять. Там усі комісії формувалися партіями, і всі вони складаються з максимально можливих 18 членів. Тепер там партії вишикувалися в чергу на формування дільничних виборчих комісій. На Вінниччині ж маємо по 13-14 людей у ТВК. Ось вам і різниця між заходом і центром: в них партії на місцях є, вони працюють, і практично усі кандидати на цих місцевих виборах в об'єднаних сільських/селищних громадах Хмельницької області йдуть від партій.

Що ж до готовності комісій провести місцеві вибори в ОТГ, то на рівні ТВК скарг про відсутність приміщень, техніки або транспорту не надходило попри досить скромні бюджети. Скажімо, для проведення виборів у 17 ОТГ Вінницької області виділено близько 2,9 млн грн.

- Доведений Центрвиборчкомом бюджет - жорсткий, але для проведення виборів на гідному рівні його вистачає, - вважає голова правління Вінницького обласного осередку КВУ. - Левова частка цих грошей піде на зарплати членів виборчкомів, плюс друк бюлетенів, транспорт, канцтовари та, власне, й усе. Важливо, щоб ми провели навчання комісій. Є спільний проект ЦВК та Міжнародної фундації виборчих систем "Айфіс" (AYFIS) - Центр управління і навчання учасників виборчого процесу, який з цього року взяв на себе функції з підготовки всіх суб'єктів виборчого процесу (в основному - членів виборчкомів). Дякувати богу, є консорціум Агенції міжнародного розвитку США та урядів Канади і Великобританії, які дали грошей на навчання членів ТВК і ЦВК. Ми роздаємо спеціальну літературу, аудіо- та відеопосібники тим, хто не потрапив на наші тренінги.

Але, вочевидь, відкидати можливість того, що результати виборів в ОТГ необхідно буде захистити, поки зарано: якщо передвиборча кампанія ведеться у домайданному стилі, то чи не означає це, що і вибори відбуватимуться зі значними порушеннями - з підкупами в день голосування, "каруселями", застосуванням адмінресурсу і фальсифікацією результатів?

- Оскільки маємо справу і з мажоритарними виборами, я не виключаю можливості адміністративного тиску на виборців і спроб надати пільги та послуги в обмін на голоси, - каже Владислав Телень.

До того ж, за його словами, проконтролювати всі ці "маленькі, віддалені" вибори практично неможливо, бо ні в кого з потужних моніторингових організацій немає ресурсу, щоб забезпечити присутність на кожній дільниці. От коли вибори глобальні, загальнодержавні, залучити ресурси на такі потреби простіше.

Антоніна Мніх, Вінниця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-