Луценко оголосив підозру Януковичу в держзраді

Луценко оголосив підозру Януковичу в держзраді

Оновлено
Укрінформ
Генеральний прокурор Юрій Луценко оголосив підозру у вчиненні державної зради екс-президенту Віктору Януковичу.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це він оголосив під час перерви в судовому засіданні Святошинського райсуду столиці, де має відбутися відео допит Януковича.

"Повідомляю, що ви, Янукович Віктор Федорович підозрюєтесь у вчиненні державної зради , пособництві представникам влади Російської Федерації в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України. На порушення порядку, встановленого Конституцією України та ведення агресивної війни, тобто злочинів, передбачених ст.111 , ч. 5 ст 27, ч.3 ст 110, ч.5 ст. 27, ч. 2 ст.437 Кримінального кодексу України", - оголосив генпрокурор.

"Враховуючи, що Янукович перебуває за межами України, не прибуває на виклики, фактично переховується від правоохоронних органів України зміст підозри оголошується усно, а саме повідомлення про підозру сьогодні, годину тому, надіслано на всі відомі адреси  перебування Януковича , а також після закінчення мого виступу буде вручене адвокату останнього", - додав він.

Луценко розповів, що повідомлення про підозру складене у кримінальному провадженні № 42016000000001594, яке розслідується Головною військовою прокуратурою.

"Відповідно  до змісту повідомлення, Янукович підозрюється у тому, що 1 березня 2014 року, будучи громадянином України, перебуваючи в невстановленому місці, вчинив державну зраду, з метою сприяння РФ у порушенні суверенітету та територіальної цілісності для надання видимості законності вторгнення збройних сил РФ та території півострові Крим , склав підписав та звернувся з письмовою заявою до президента РФ Путіна з проханням використати Збройні Сили цієї держави на території України, чим надав іноземній державі допомогу в проведенні підривної діяльності", - зазначив генпрокурор.

"Я звинувачую Януковича як українець у тому, що він відкрив двері агресивній війні проти нашої держави. У тому, що він зруйнував суверенітет держави, якій присягав на Конституції. У тому, що в результаті було вбито 2 263 військовослужбовці України, 8394 – поранено, 1 млн. 700 тис. біженців, не облікована кількість вбитих і поранених цивільних. Це все на совісті того, хто сміє сьогодні брехати в очі українському народові. На все настане час розплати", - наголосив Луценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-