Заповіт Наполеона Бонапарта: «Шерше ля Рюс»

Заповіт Наполеона Бонапарта: «Шерше ля Рюс»

Аналітика
Укрінформ
У Франції усі політики - проросійські. Щоб з’явилися проукраїнські, Україні треба не просити, а пропонувати Європі допомогу – геополітичну, військову, економічну

У Франції у першому турі президентських праймеріз (попереднє рейтингове голосування охочих до цього діла виборців) перемогли екс-прем’єр-міністр Франсуа Фійон и мер Бордо Ален Жюппе – 44% і 28,1% відповідно. Колишній президент країни Ніколя Саркозі опинився третім (24%) і вибув з боротьби. А відтак, пан Ніколя змушений був оголосити про закінчення політичної кар’єри.

Усі недоброзичливці Путіна, а в Україні їх особливо багато, радіють з поразки Саркозі, котрий, як відомо, був другом Путіна. Але це «радість зі слізьми», бо, виявляється, Франсуа Фійон – теж «проросійський». А суперницею Фійона на виборах стане Марі ле Пен, про яку не кажуть обережно, що вона «проросійська», а кажуть прямо: путінська маріонетка.

Новину про Саркозі у нас подають як: «Друг Путіна зазнав поразки». А загальну ситуацію - під заголовком на кшталт: «Друзі Путіна рвуться до влади!» Незрозуміло, правда, хто цих друзів до влади не пускає, що вони так рвуться?

Тому що послідовні

Отже, питання: а там, нагорі у Франції, взагалі є непроросійські політики? Бо нинішнього президента соціаліста Олланда теж не запідозриш в особливих антипатіях до Росії. А ще: у Франції, якщо не нагорі, то нижче – є проукраїнські політики? Нарешті: а французи знають, що Саркозі, Фійон, ле Пен та інші – проросійські? Чи знають, але їм до того байдуже, як американцям до «проросійськості» Трампа?

Як відповідь: пора вже нам затямити, що у Франції ніколи не було і найближчим часом не буде антиросійських лідерів. Це така особливість французької зовнішньої політики. Подібну проводять – більшою чи меншою мірою – усі провідні країни Західної Європи.

Суть цієї політики – пошук союзу з Росією проти конкурентів-сусідів. Утім, термін «союз» у даному випадку не зовсім правильний, точніше казати так: намагання європейців використати в своїх інтересах величезні ресурси Росії та її бажання вести енергійну політику у Європі. Початок цієї політики у Франції заклав ще Наполеон Бонапарт, котрий союз з Росією вважав головною метою своєї зовнішньої політики і дуже наполегливо її реалізовував. Він вважав такий союз запорукою перемоги над Англією – головним ворогом Наполеона. Парадокс, але військовий похід Наполеона до Росії в 1812 році був виключно спробою примусити Росію до миру та стратегічного союзу з Францією, зокрема - примусити її виконувати умови Тільзітського мирного договору, укладеного між двома країнами в 1809 році.

За прикладом Наполеона і з тією ж метою союз з Росією намагалися укладати усі провідні європейські держави, просто Франції за два століття у цій справі щастило найбільше. У двох світових війнах росіяни і французи були в одних окопах. А ось Німеччині так не везло, хоча вона до цього прагнула не менше, ніж Франція. Гітлер, укладаючи з Росією в серпні 1939 року пакт Молотова-Рібентропа, вважав, наївний, що йому вдалося нарешті те, що не вдавалося попереднім німецьким лідерам -  випередити Францію і укласти стратегічний союз з Росією! От який я великий стратег! За свою наївність, якщо не сказати – дурість, Гітлер розплатився за максимальним рахунком - життям, а разом з ним – ще десятками мільйонів німців.

Після Другої світової війни, коли вся Західна Європа опинилася в одному військово-політичному блоці – НАТО (здорово їх Сталін налякав!), важливість стосунків Франції, Британії, Німеччини, Італії з Росією суттєво знизилася, але не зникла зовсім. Причому, в останні два десятиліття вона підвищилася. Пов’язане це з тим, що у Західній Європі вирішили, що перемога у «холодній війні» зняла загрозу російського військового вторгнення в Європу. І тепер можна знову з Росією політично зближуватися. Винятком стала лише Великобританія, яка ще в часи Другої світової війни ухвалила стратегічне для себе рішення: шукати союзника не на континенті, а за океаном (автор ідеї – Черчіль). Тому у Франції чи Німеччині нема антиросійських політиків, але такі є у США та Великобританії, бо ці країни вирішили, що своїх геополітичних цілей вони можуть досягати і без тісних стосунків з Росією.

«Се ля ві» - «Таке життя»

Порушення Путіним усіх мислимих міжнародних норм, пряма військова агресія в Грузії, Україні Сирії зруйнували нові європейські ілюзії. Але не до кінця. Не так легко відмовитися від політики, яку країна веде два століття. Та й заради чого відмовлятися? Заради якогось Донбасу? А де це? – запитує європейський електорат. Бізнес так не запитує, але він хоче прибутків від Росії, з яких політикам теж, звісно, перепадає. Надія, що класичну політику щодо Росії можна продовжити, і є джерелом того, що так нам не подобається у діях Німеччини і Франції у рамках «нормандського процесу».

У прагненні випередити інших у використанні «російського фактора» у зовнішній політиці Франція намагалася мати з Росією кращі стосунки, ніж інші країни Західної Європи, навіть у роки «холодної війни» - згадаймо дружбу де Голля з Кремлем і вихід Франції з військової організації НАТО у 1966 році. Один з результатів такої французької політики ми бачимо сьогодні – саме у Франції діє найефективніше проросійське лоббі у всьому західному світі. І саме Франція з усіх західноєвропейських країн була найбільше байдужою до розвитку стосунків з незалежною Україною.

Звісно, окрема тема – це те, що Росія ніколи пасивно не дивилася, як європейські країни прагнуть її використати один проти одного, а завжди пробувала, в свою чергу, використати інтерес європейців до себе в своїх, російських, інтересах. Коли ці імперські амбіції Росії виривалися за рамки, визначені для неї Західною Європою, Росію «ставили на місце» спільною військовою силою об’єднаної Європи. Два найвідоміші приклади такої ситуації – Кримська війна 1854-56 рр. та «холодна війна» у двадцятому столітті. Як тільки такі критичні ситуації зникали, Франція (і не тільки вона) знову згадувала заповіт Наполеона.

Якщо Україна хоче стати альтернативним Росії суб’єктом (чи об’єктом) східної політики Франції (та й загалом Західної Європи), вона має проявляти зіставну з Росією енергію у загальноєвропейських справах. Причому, йдеться про енергію взагалі, навіть не про її напрям. Якщо, теоретично, Україна провадитиме активну антиєвропейську (антизахідну) політику, тоді у Франції (Європі) з’являться проукраїнські політики. Вони, найімовірніше, будуть маргіналами, але принаймні такі будуть. Тим більше вони з’являться, якщо Україна зможе показати силу – військову та економічну, - яка може хоча б частково замінити для європейців російську. Допоки ж Україна нічого не пропонуватиме Європі, а лише проситиме допомоги – військової, дипломатичної, фінансової, доти усі політики на Заході будуть «проросійськими».

«Се ля ві» («таке життя»), як кажуть французи.

Юрій Сандул. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-