У справі «чорної бухгалтерії» ПР поки бракує доказів - Холодницький

У справі «чорної бухгалтерії» ПР поки бракує доказів - Холодницький

Укрінформ
У справі так званої амбарної книги Партії регіонів бракує переконливих доказів, щоб сформувати підозри.

Про це заявив у інтерв’ю "Дзеркалу тижня" голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

"Вони будуть тоді, коли прокурори й детективи виконають розпорядження НАБУ і зберуть достатньо доказів, щоб оголошувати людям про підозри у скоєнні кримінального правопорушення. Коли я говорив про проекти підозр — вони лежали в мене на столі, проте ще не читані. Прочитавши ж, міг сказати як прокурор: з тими текстами і наявними доказами йти до суду було не варто", - заявив Холодницький, відповідаючи на питання щодо підозр у справі так званої амбарної книги Партії регіонів.

За словами Холодницького, можна робити хорошу піар-картинку та через Твіттер і соцмережі рапортувати про завершення слідства, "але проект підозри стає підозрою лише тоді, коли він погоджений прокурором".

"Бо прокурору йти до суду, йому доводити вину. Сама собою чорна бухгалтерія не може бути доказовою базою. Вона має бути відправним елементом, який у сукупності даних підтверджує, що в тих, хто отримував із неї гроші, відбувалося незаконне збагачення", - заявив голова САП.

Він підкреслив, що  має бути якісно проведено слідство та зібрано весь комплекс доказів.

"Коли мені принесли проект підозри одному високопосадовцю, щодо якого в чорній бухгалтерії вказано, що люди отримували мільйони, а проект підозри виписаний тільки на 5 тисяч доларів,  - то це не той рівень, на якому НАБУ і САП мають працювати. Треба якісно провести слідство, зібрати весь комплекс доказів. Тоді набори слів і літер стануть підозрою. Коли це буде виконано, тоді підозра неодмінно буде підписана, вручена, і справа піде до суду", - заявив Холодницький.

Він також додав, що слідство не повинно розтягуватися на роки.

"Наша категорія справ — це не той випадок, коли ми оголошуємо про підозру, а потім слідство розтягується на роки, як колись було у ГПУ чи інших органах. Наші категорії справ такі, що коли є підозра — відступати нікуди. Підозра означає, що фактично 90% усієї справи вже розслідувано. Ми маємо вручити підозру, обрати запобіжний захід і вже через тиждень-другий вручити обвинувальний акт, який фактично не відрізнятиметься від підозри", - заявив керівник САП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-