В Україні працює 550 центрів безоплатної правової допомоги - Петренко

В Україні працює 550 центрів безоплатної правової допомоги - Петренко

Укрінформ
Міністерству юстиції України вдалося за два роки перетворити систему надання адвокатського захисту затриманим у кримінальних справах на повноцінну і розгалужену систему правової допомоги, якою може скористатися кожен.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко, виступаючи на ІІ Міжнародній конференції з доступу до безоплатної правової допомоги у системах кримінальної юстиції, повідомляє прес-служба відомства.

"Нині по всій країні діє 550 центрів та бюро безоплатної правової допомоги. Це повноцінна та розгалужена система забезпечення справедливості. Ще 2 роки тому безкоштовного державного адвоката могли отримати лише громадяни, проти яких порушено кримінальну справу, або які вже мають вирок. Нині ж ми гарантуємо адвокатський захист усім затриманим у кримінальних справах і разом з тим понад 8 мільйонів українців мають право на безкоштовного захисника у цивільних та адміністративних судових спорах. Кожен без винятку громадянин України може звернутися до наших центрів за консультацією і гарантовано отримати допомогу", - сказав Петренко.

Він поінформував представників міжнародної спільноти про український досвід масштабування системи безоплатної правової допомоги та переорієнтуванні її від надання правової допомоги в суді до посилення правової спроможності територіальних громад.

Водночас очільник Мін’юсту звернув увагу на те, що український уряд розглядає посилення правової спроможності громад як один з ключових факторів стабільного розвитку.

"Ми використовуємо унікальну можливість для реалізації цього пріоритету через створення та фінансування розгалуженої мережі відповідних інституцій – бюро правової допомоги та міжрегіональних ресурсно-комунікаційних платформ", - додав він.

Окрім цього, під час заходу було досягнуто домовленості про допомогу з боку України у побудові системи безоплатної правової допомоги Індонезії, Кенії та Фіджі.

На конференції було представлено модель законопроекту про безоплатну правову допомогу та звіт за результатами глобального дослідження про безоплатну правову допомогу, які розроблялися за активної участі українських спеціалістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-