Росія планує 10-денну операцію з дестабілізації ситуації в Україні - СБУ

Росія планує 10-денну операцію з дестабілізації ситуації в Україні - СБУ

Оновлено
Укрінформ
Росія з 15 по 25 листопада запланувала провести в Україні спецоперацію "Шатун" з метою внутрішньої дестабілізації ситуації в Україні і проведення дострокових парламентських виборів.

Про це заявив у п'ятницю на брифінгу начальник департаменту СБУ Анатолій Дублик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Росія готує провокації в Україні з метою організації дострокових парламентських виборів. Спецоперація, яка має назву "Шатун", має розпочатися 15 листопада і передбачає проведення низки масових протестних акцій до 25 листопада", - сказав Дублик.

За його словами, дані про плани Росії з масштабної дестабілізації в Україні отримала Служба безпеки у тісній взаємодії зі Службою зовнішньої розвідки.

"Ці розвідувальні дані в цілому збігаються зі змістом так званого плану першочергових заходів з дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні під умовною назвою "Шатун", інформацію про який отримано з поштової скриньки радника президента РФ Владислава Суркова", - зауважив Дублик.

Він повідомив, що, за даними СБУ і СЗР, у своєму плані Росія розраховує на ефективність використання низки громадських організацій, які вже сьогодні проводять ряд масових акцій протесту як у столиці, так і в інших регіонах держави.

"Метою є проведення дострокових парламентських виборів з тим, щоб привести до влади і посилити проросійські сили виключно з перспективою ревізії європейського курсу і зовнішньополітичного вектору нашої держави", - підкреслив директор Департаменту СБУ.

Старт російської операції, за його словами, заплановано на 15 листопада зі всеукраїнської акції протесту банківських вкладників. Надалі з 17 листопада основний акцент протестних акцій зміщуватиметься на питання підвищення тарифів.

"Процес має перерости в блокування урядових структур, розширення претензій та вимог до влади. За задумом російських кураторів, акціям протесту планується створити видимість масової підтримки", - наголосив Дублик.

За інформацією СБУ та СЗР, російські сценаристи запланували масові заворушення і навіть загибель "низки учасників акцій протесту".

"Першою контрольно-проміжною датою визначено 24 листопада, коли має відбутися саміт Україна – ЄС, присвячений фіналізації питання про надання Україні безвізового режиму. Мета провокаторів - це питання відкласти", – заявив Дублик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-