Центр Разумкова: Трампа навряд чи варто зараховувати у друзі Путіна

Центр Разумкова: Трампа навряд чи варто зараховувати у друзі Путіна

Укрінформ
Новообраного президента США Дональда Трампа навряд чи варто зараховувати до друзів і союзників Путіна на підставі лише передвиборчих заяв, слід почекати його конкретних кроків на посаді.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив директор програм з питань зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

Але Росія спробує використати момент формування нової адміністрації США для зміцнення своїх позицій у світі.

"Перше, що я відзначив би, - навряд чи варто зараховувати Трампа до числа союзників і персональних друзів Володимира Путіна. Тому давайте відрізняти заяви у період передвиборчої кампанії та певні виборчі технології від конкретних дій, рішень і заяв уже на посаді президента, бо між ними є істотні відмінності", - сказав Пашков.

Він спрогнозував, що у відносинах Вашингтона і Києва, вочевидь, буде  певний період проблем, складностей і налагоджування контактів з новим президентом США. "Це цілком природно, і в цьому разі треба буде докласти певних дипломатичних зусиль з обох сторін, і це теж очевидно", - зазначив експерт.

Стосовно ситуації в цілому Пашков зауважив, що Росія може спробувати скористатися певною паузою, коли формуватиметься нова адміністрація США, а Трамп буде опановувати президентські обов'язки, для зміцнення своїх позицій і в світі, можливо, вона посилюватиме тиск і у форматі переговорного процесу з Україною.

Пашков спрогнозував, що, скоріш за все, новий президент США внесе певні корективи у зовнішньополітичний  курс США, і в цьому плані  важливо враховувати оточення нового президента і персоналії на ключових постах у новій адміністрації. Дуже важливою буде також позиція нового лідера США у відносинах із союзниками на Європейському континенті, зазначив він.

На думку експерта, Росія пов'язує певні геополітичні очікування зі зміною конфігурації керівних осіб США. "Але для Росії, як мені здається, більшою мірою важлива не персоналія президента, а ситуація, що склалася у США в цілому, - це проблемність, конфронтація та певне розмежування, що продемонструвала  виборча кампанія. Ця ситуація нестабільності для Росії більш важлива в тому плані, що це може вплинути на геополітичну позицію США у світі. І в даному контексті Росія, безумовно, буде на цьому грати", - вважає директор програм з питань зовнішньої політики Центру Разумкова.

Коментуючи радісну реакцію депутатів Держдуми Росії на звістку  про перемогу Трампа, Пашков припустив, що, очевидно, вони розраховують, по-перше, на можливість діалогу США-Росія, а по-друге,  більш м'яку позицію США стосовно санкційної політики.

"Для Росії принципово важливо добитися скасування санкцій, у тому числі в Європейському союзі і США. У США у них надії на це пов'язані саме з нинішньою виборчою кампанією, у ЄС ці надії теж пов'язані з виборами, але трошки більш віддаленими - я маю на увазі вибори президента Франції і трошки пізніше - парламентські вибори у Німеччині. У даному разі Росія орієнтується на зміну геополітичної кон'юнктури на її користь, і ці очікування, скажімо так, небезпідставні", - вважає експерт.

На думку Пашкова,  передвиборчі заяви Трампа стосовно необхідності зосередитися на проблемах США, а не всього світу, не варто "зводити в абсолют".

"Виборчі програми  Клінтон і Трампа справді відрізнялися, і в американців дійсно є чимало внутрішніх проблем, які необхідно вирішувати.  Але навряд чи США замкнуться на внутрішніх проблемах, не варто на це орієнтуватися. Я думаю, що певні нюанси і трансформації зовнішньої політики, безумовно, будуть, але те, що США продовжуватимуть займати лідируюче становище у світі, мені здається очевидним. Тому, виходячи з цього, нам і треба вибудовувати, розвивати і формувати відносини з новою адміністрацією США",  -  резюмував директор програм з питань зовнішньої політики Центру Разумкова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-