Гельсінська група зробила унікальний внесок у боротьбу за незалежність України

Гельсінська група зробила унікальний внесок у боротьбу за незалежність України

Укрінформ
Незалежність Україна здобула не випадково - внаслідок розвалу СРСР, як це намагається представити російська влада. І серед організацій, які боролися за неї впродовж ХХ століття, унікальне місце належить Українській Гельсінській Групі, що відзначає нині своє 40-річчя.

На цьому наголосив Володимир В'ятрович - голова Українського інституту національної пам'яті - під час прес-конференції в Укрінформі.

"Коли ми говоримо про незалежність України, багато хто уявляє, що вона з'явилась 1991 року як щось випадкове, що Україна стала незалежною завдяки розвалу СРСР. Саме цю тезу намагається дедалі частіше використовувати російська пропаганда - представляючи Українську державу як випадкове геополітичне непорозуміння, що з'явилося на руїнах СРСР. Насправді історія свідчить про безперервну тяглість боротьби українців за незалежність протягом усього ХХ століття. І врешті на 25-ій річниці незалежності України це знають вже не тільки історики. Розуміння тяглості Української держави, її спадкоємності від УНР, від традицій українського визвольного руху у ХХ столітті відображено вже й на законодавчому рівні. У квітні 2015 року ухвалено спеціальний закон про правовий статус учасників боротьби за незалежність. Серед інших організацій, перелічених в законі, - й Українська Гельсінська Група", - зазначив В'ятрович.

Водночас він підкреслив унікальність УГГ в кількох моментах.

"По-перше, це була унікальна організація на тлі всього дисидентського руху. Її унікальність ще і в тому, що ця організація діяла легальним чином - як легальна антирадянська організація, а також в тому, що члени УГГ зуміли вплести боротьбу за незалежність України в широкий світовий контекст боротьби за права людини. УГГ, попри те, що стала об'єктом жорстоких репресій, зуміла стати основою для наступного етапу українського визвольного руху - національно-демократичного руху кінця 1980-их - початку 90-их, коли трансформувалася в Українську Гельсінську Спілку, а та, в свою чергу, - в одну з перших політичних партій, Українську Республіканську партію. Через це значимість цієї події, яка сталася 40 років тому, переоцінити дуже важко", - сказав В'ятрович.

Він відзначив, що на прес-конференції присутні один із засновників УГГ Левко Лук'яненко, члени УГГ Василь Овсієнко та Йосиф Зісельс, дружина одного із засновників УГГ Миколи Руденка - Раїса Руденко.

"Це люди, які були безпосередніми учасниками Української Гельсінської Групи, завдяки яким інформація про порушення прав людини в Україні в СРСР пробивалася в світ, завдяки яким про боротьбу за незалежність дізнавався світ і завдяки яким ця незалежність стала можливою", - підкреслив голова Українського інституту національної пам'яті. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-