Гельсінська група - проти

Гельсінська група - проти "словоблудної" абревіатури АТО

Укрінформ
9 листопада з нагоди 40-річчя Української Гельсінської Групи відбудеться зустріч її представників із Президентом України. Представники УГГ прийдуть до Порошенка з побажаннями і вимогами.

Про це сказав Левко Лук'яненко - один із засновників УГГ, дисидент, політв'язень - на прес-конференції в Укрінформі, відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

"Президент має свій план відносно цієї зустрічі. Ми можемо розуміти його бажання з нами зустрітися. Незалежно від того, який план у Президента, ми підготувалися до зустрічі так само. Крім того, що ми хочемо усно висловити йому деякі побажання, ми підготували деякі документи, які обов'язково йому вручимо. Ці документи різного характеру. Ці документи обдумані, відредаговані і змістовні", - сказав Лук'яненко.

Водночас він додав, що політв'язні мають і різні вимоги.

"Останній документ стосується АТО. Там є пропозиція припинити словоблудну абревіатуру, яка поширює брехню, повернутися до правди і речі називати тими словами, які відповідають реальній дійсності", - підкреслив політик.

Як зазначив Василь Овсієнко - член УГГ, політв'язень, публіцист, історик дисидентського руху, - на зустрічі також ітиметься про Закон "Про реабілітацію жертв політичних репресій", прийнятий 1991 року, ще за УРСР.

"Закон потребує доповнень. І ми ці доповнення пропонуємо", - сказав він.

Також говоритимуть про матеріальну допомогу для колишніх політв'язнів, котрі потребують підтримки.

"Багато з нас мають мізерні пенсії. Тим часом існує президентська стипендія, яку присуджували в попередні роки і заслуженим людям, і не дуже заслуженим. А тепер ми маємо великий список колишніх політв'язнів, котрі дуже потребують такої допомоги. Якась тисяча гривень для них - це було б суттєво", - наголосив Овсієнко.

Він нагадав принагідно, що сам факт вступу 40 років тому в Гельсінську групу - це був факт одержимості і мужності, бо член групи перебував на волі зовсім недовго, це були лічені тижні чи місяці.

А Володимир В'ятрович - голова Українського інституту національної пам'яті - додав невелику статистику, що показує, в яких умовах члени УГГ боролися в 1970-ті роки.

"Із 41 члена УГГ 24 були засуджені. Загалом вони відбули в концтаборах, в'язницях і психіатричках понад 170 років. Усього на рахунку 39 членів групи понад 550 років неволі. За роки існування п'ять членів заплатили за участь у цій групі життям. Один покінчив життя самогубством, четверо були замордовані в таборах. Це прості цифри, що свідчать, у яких страшних умовах ці люди піднімалися на боротьбу", - підкреслив В'ятрович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-