В'ятрович розповів, як політики

В'ятрович розповів, як політики "крутять" українсько-польською історією

Укрінформ
Значна частина польських політиків розглядає історію, зокрема українсько-польське протистояння, як дешевий резервуар для здобуття політичних дивідендів, і саме вони почали розкручувати конфліктне питання спільної історії.

Про це заявив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович під час міжнародного круглого столу в Укрінформі.

“На жаль, значна частина польських політиків розглядає історію, зокрема історію українсько-польського протистояння, як дешевий резервуар для здобуття дешевих політичних дивідендів, і власне, вони почали розкручувати це питання. Я переконаний, що російська пропаганда відіграє в цьому важливу роль, але точно не вирішальну. На жаль, те, що ми зараз бачимо у Польщі, є певним відгуком на антиукраїнські настрої, що панують у польському суспільстві”, - сказав В’ятрович.

За його словами, наразі ми є свідками суттєвого "поправішання" політикуму як в Україні, так і в Польщі. Зокрема, в Україні вперше за 25 років незалежності до парламенту не потрапила Комуністична партія, а в Польщі в більшості саме правоцентристська партія.

“І здавалося, що праві сили, які прийшли до влади і завжди вибудовували свою політику на гаслах мобілізації електорату на загрозі російської агресії, у теперішній ситуації мали б врешті-решт дійти до повного порозуміння, коли ця агресія стала реальністю. І несподівано замість того, аби наступив справді новий рівень співпраці між Україною і Польщею, ми стаємо свідками повернення назад у цій співпраці. Причиною є питання, що не пов’язані з сьогоденням, а питання, пов’язані з історією. Причому польські політики, які активізували це питання, постійно говорять про те, що вони змушені були це питання актуалізувати тому, що, нібито, 25 років ми чекали, нічого не робилося ні з українського, ні з польського боку, це питання замовчувалося, і пам’ять жертв вимагає, аби нарешті про це почали говорити”, - розповів історик.

Він також зауважив, що насправді питання польсько-українського порозуміння має дуже довгу історію, при цьому, на найвищому політичному рівні було зроблено все потрібне для того, аби відкласти проблемне питання. Так, він нагадав, що у 1997 році була перша заява президентів Кучми та Кваснєвського, далі були заяви 2003 року, пізніше спільна заява двох парламентів, а також заяви церков та громадських організацій щодо вибачення за сторінки минулого.

“Очевидно, що ці політичні заяви, які ми мали у липні цього року, а мова йде про резолюцію сейму, акти вандалізму, які ми мали за останні 1,5 року на українських могилах, а тепер ще й поява фільму “Волинь”, який взагалі переводить цей польсько-український конфлікт минулого уже не в історичну площину, а в площину якоїсь поп-культури, очевидно, що негативно буде далі впливати на польсько-українські відносини”, - наголосив В’ятрович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-