МЗС: Шанси на безвіз до саміту Україна-ЄС зберігаються

МЗС: Шанси на безвіз до саміту Україна-ЄС зберігаються

Укрінформ
У разі, якщо керівні інституції ЄС узгодять механізм призупинення безвізового режиму на наступному тижні, Європарламент може внести правки у свій порядок денний та розглянути питання щодо безвізу для України до саміту Україна-ЄС 24 листопада.

Про це заявила у понеділок в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Що стосується питання механізму призупинення безвізового режиму, то винесення його на обговорення Європарламенту залежить від успіху на наступному тижні тріалогу щодо цього механізму – між Європейською Радою, Єврокомісією та Європарламентом. Він запланований на 7 листопада. Ми очікуємо, що все ж таки їм вдасться домовитися... У них дійсно є попередня домовленість з Європарламентом, що якщо на наступному тижні буде це рішення, то вони внесуть правки до порядку денного пленарної сесії", - заявила Зеркаль, відповідаючи на запитання, чи існує можливість розгляду Європарламентом безвізу з Україною до саміту 24 листопада.

Представник МЗС наголосила, що Україна виконала усі зобов’язання щодо безвізу, а тепер черга зробити це і Євросоюзу: "Що стосується безвізу, то тут є питання щодо відповідальності європейських політиків за свої слова. Вони дуже чітко і неодноразово заявляли, що це є їх завданням – зараз прийняти це рішення. І ми очікуємо, що вони дотримуються цих зобов’язань і що це рішення буде прийнято".

За її словами, Україна є певною мірою заручником тієї ситуації, яка зараз склалася в Євросоюзі: "Перш за все, це пов’язано з міграційною кризою в Європейському Союзі і тими подіями, які відбувалися впродовж останніх місяців, зокрема й підготовкою Угорщини щодо референдуму, який стосується міграційної політики, ставлення угорців до міграційної політики ЄС".

Зеркаль також зазначила, що для європейської сторони зараз дуже важливо прийняти так званий "механізм призупинення безвізового режиму" (suspension mechanism), "який надаватиме можливість ЄС можливість, у разі збільшення потоку нелегальних мігрантів та прохань про отримання притулку, призупиняти безвізовий режим".

"Що стосується України, то завершення електронного декларування є останньою крапкою у наших зобов’язаннях. Ми свої зобов’язання виконали. Зараз ми очікуємо, що ЄС, як відповідальний партнер, виконає свої", - підкреслила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-