Нідерланди продовжать переговори про

Нідерланди продовжать переговори про "українську" асоціацію ще на 6 тижнів

Оновлено
Укрінформ
Уряд Нідерландів потребує більше часу для проведення переговорів щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна ЄС та при цьому врахування занепокоєння тих, хто голосував "проти" на квітневому референдумі.

Про це у листі до парламенту заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, повідомляє голландське видання NOS.

"Цей процес потребує більше часу, ніж хотілося б багатьом у Нідерландах", - заявив він.

Як зазначається, голландський уряд вважає, що ратифікація угоди досі можлива і що наразі існує достатня підтримка для проведення переговорів.

"Хоча формальних домовленостей не було, уряд вважає, що така мета є досяжною", - зауважив Рютте.

Метою переговорів, які триватимуть наступні 6 тижнів, є чітко визначити, що Угода про асоціацію не веде до членства України у ЄС, не передбачає вільного руху робочої сили на європейський ринок, а також що не стоїть питання військової співпраці та фінансової допомоги.

На думку голландського уряду, таким чином буде віддано належне думці тих, хто голосував проти Угоди.

У своїй заяві, оприлюдненій у Фейсбуці, Рютте заявив, що уряд продовжить переговори у Брюсселі, щоб знайти юридично зобов'язуюче рішення, яке б враховувало занепокоєння тих, хто голосував "проти".

У заяві наголошується, що Угода про асоціацію Україна-ЄС не може бути відірваною від питання нестабільності на кордонах ЄС.

"Нідерланди є частиною широкої міжнародної коаліції, яка бореться за стабільність та проти агресії у світі. Зокрема, єдність потрібна у відповідь на міжнародну політику Росії, яка веде до дестабілізації на кордонах ЄС. Зважаючи на міжнародний контекст, уряд бачить це як питання національного інтересу і зробить все, щоб врахувати внутрішнє занепокоєння та зробити можливою ратифікацію", - заявив Рютте.

Він зазначив, що уряд хоче досягти результатів переговорів до 15-16 грудня, коли має відбутися засідання Європейської ради.

"Уряд вважає своїм зобов'язанням знайти в ході переговорів під час засідання Європейської ради 15-16 грудня таке рішення, яке задовольнить занепокоєння громадськості з основних моментів, які виникли у ході дискусії щодо Угоди про асоціацію. Уряд бачить це у вигляді рішення на рівні глав держав і урядів, яке би встановлювало, що Угода про асоціацію не дає права на членство України в Європейському Союзі і не є першим кроком до такого членства, не надає Україні гарантій колективної безпеки, не накладає зобов'язань щодо військової співпраці, не дає українським працівникам права доступ до ринку праці ЄС, не створює зобов'язань щодо фінансової підтримки Україні. Крім того, таке рішення має додатково встановити, що зміцнення верховенства права в Україні, зокрема що стосується боротьби з корупцією, є центральною частиною Угоди про асоціацію", - йдеться у заяві Рютте.

Прем'єр Нідерландів відзначив, що наразі є підстави вважати, що зазначене юридично зобов'язуюче рішення може бути знайдене. "Якщо це буде так, уряд направить в Нижню палату законопроект щодо набрання чинності документа про ратифікацію угоди", - написав він.

Як повідомляв Укрінформ, 6 квітня у Нідерландах відбувся консультативний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Згідно із офіційними результатами, "проти" ратифікації угоди Нідерландами проголосували 61% виборців (2 млн 509 тис. 395 виборців). "За" проголосували 38,21% виборців (1 млн 571 тис. 874 виборці). Явка становила 32,28%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-