Російські ЗМІ викривили новину про позов Хайсера Джемілєва до ЄСПЛ

Російські ЗМІ викривили новину про позов Хайсера Джемілєва до ЄСПЛ

Укрінформ
Микола Полозов, адвокат Хайсера Джемілєва, сина народного депутата України Мустафи Джемілєва, пояснив, як російські ЗМІ некоректно передали новину про позов його підопічного до ЄСПЛ.

Про це Полозов розповів кореспондентові Укрінформу.

«Сьогодні російські ЗМІ скорочуючи мої пояснення, а потім некоректно цитуючи один одного дали неточну новину про «подання Хайсером Джемілєвим скарги в ЄСПЛ проти України і Російської Федерації». Насправді, позов поданий проти Росії та в зв'язку з порушеннями російської сторони. Але оскільки Крим, звідки Хайсер був вивезений Росією, за міжнародними нормами є українським, то, щоб не було правового вакууму, Україна є в цій частини скарги співвідповідачем», - пояснив адвокат.

Тобто ЄСПЛ розглядати скаргу Хайсера Джемилова в частині порушення його прав в Криму (Росією) з залученням України. У всіх інших порушеннях, вчинених Росією, і буде відповідати виключно Російська Федерація. Серед цих порушень - етапування в Краснодарський край і потім - в Астраханську область. Також РФ двічі не виконала рішення ЄСПЛ за правилом 39, не повертаючи Хайсера в Україну. І третє порушення – суд РФ виніс повторний вирок, незважаючи на вже набув чинності вирок суду України. Потім ще були деякі порушення прав Джемілєва в астраханській колонії.

Полозов також уточнив, що зазначені скарги в ЄСПЛ вже подані і там комуніковані. Причому подавалися вони колегами Полозова – українськими адвокатами. «Якщо не помиляюся, це взагалі перша міждержавна скарга, де Європейського суду доведеться, серед іншого, визначати статус територіальної приналежності Криму у зв'язку з допущеними на цій територіями порушеннями конвенціональних прав», - підкреслив Полозов. На його думку, шанси на позитивний результат позовів до ЄСПЛ досить високі.

Нагадаємо, в травні 2013 року син Мустафи Джемілєва Хайсер, у дворі власного будинку в Бахчисараї, з рушниці застрелив з необережності одного сім'ї Февзі Едемова. Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО в Краснодарський край, де він був визнаний судом присяжних винним у "вбивстві з необережності", "незаконному зберіганні зброї і боєприпасів" і засуджений до п'яти років позбавлення волі.

Верховний суд РФ скоротив цей термін на півтора року. При цьому Дніпровський суд Києва у квітні 2015 року визначив покарання у вигляді позбавлення волі на строк 3 роки і 8 місяців. На запити про екстрадицію Хайсера Джемілєва для відбування строку на батьківщині Росія відповідала відмовою.

26 листопада Хайсер Джемілєв повинен вийти на свободу у зв'язку із закінченням терміну ув'язнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-