Збройну місію ОБСЄ у Мінську не обговорювали – Сайдік

Збройну місію ОБСЄ у Мінську не обговорювали – Сайдік

Укрінформ
Спеціальний представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік заявляє, що група почала виконувати домовленості саміту у Берліні щодо пошуку нових районів для розведення сил та засобів на лінії зіткнення на Донбасі.

За словами Сайдіка, під час зустрічі у Мінську кожна сторона висловила свої пропозиції, які обговорювалися у підгрупі з питань безпеки, повідомляє Радіо Свобода.

У Мінську констатували, що у Петрівському та Золотому сили та засоби розвели та провели розмінування, а у Станиці Луганській – ні, каже Сайдік. Також, додає він, залишаються проблеми з доступом спостерігачів СММ ОБСЄ.

"Засідання знову засвідчило, що Тристороння контактна група рішуче та принципово підтримує ідею розведення сил і засобів уздовж усієї лінії зіткнення. Ми розглядаємо це як вирішальний фактор у справі зміцнення взаємної довіри", – заявив Сайдік 26 жовтня за підсумками зустрічі у Мінську.

Він повідомив, що питання введення на Донбас озброєної місії ОБСЄ у Мінську цього разу не обговорювали.

Сайдік наголошує також, що питання "дорожньої карти" виконання Мінських домовленостей належить до компетенції лідерів "нормандської четвірки".

Нагадаємо, нинішнє засідання Контактної групи стало першим після саміту лідерів "нормандської четвірки", який відбувся 19 жовтня у Берліні.

19 жовтня лідери України, Франції, Німеччини та Росії під час зустрічі у Берліні домовилися щодо необхідності створити "дорожню карту" виконання Мінських домовленостей.

Київ наполягає, що головним є домогтися від Росії виконання її зобов’язань за всіма Мінськими угодами, включно з графіком і відповідальністю за виконання. Київ також заявляє, що політичні питання неможливо виконувати до виконання питань безпеки.

Москва ж вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів Мінських угод, таких, як місцевих виборів на цій території і "амністії" бойовиків, іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань – таких, як виведення з окупованих територій російських військ і озброєння, роззброєння незаконних збройних формувань, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи передачі непідконтрольної нині Києву ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-