Берлінська зустріч розвіяла побоювання щодо наступу росіян - джерело

Берлінська зустріч розвіяла побоювання щодо наступу росіян - джерело

Укрінформ
За результатами переговорів у "норманському форматі" у Берліні склалося враження, що російські окупаційні війська, принаймні, у найближчий час не вдадуться до відновлення широкомасштабних бойових дій на Сході України.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомило джерело, обізнане з ходом переговорів у німецькій столиці.

"Зустріч у Берліні була важливою для української сторони й тому, щоб поглянути ворогу в очі і спробувати відчути, чи планує він якийсь широкомасштабний наступ. І за результатами переговорів склалося враження, що, принаймні, найближчим часом росіяни не наважаться на відновлення наступальних дій на якійсь із ділянок", - зазначив співрозмовник агентства.

На його переконання, геополітичний клімат, який склався на разі навколо Кремля, не дозволяє їм вдатися до такої авантюри, "навіть якщо вони й планували".

У ході зустрічі "четвірки" Президент України Петро Порошенко у досить жорсткій манері закликав президента Росії Володимира Путіна припинити обстріли на Донбасі, зазначив співрозмовник.

Зі свого боку, Путін у присутності лідерів Франції та Німеччини запевнив, що Кремль виступає за мирне врегулювання на Донбасі, збереженні територіальної цілісності України, а також пообіцяв сприяти подальшому врегулюванню.

Поруч з цим, у ході зустрічі російська сторона погодилася під тиском канцлера Німеччини Ангели Меркель на збільшення ролі МКЧХ на Донбасі та надання його співробітникам доступу до українських заручників. Втім, механізм забезпечення доступу ще має бути вироблений в ході подальших консультацій.

Порошенко у Берліні також наголосив на негайному звільнення заручників, які утримуються бойовиками на Сході України, а також політв'язнів Кремля.

Ці та багато інших моментів мають бути прописані у "дорожній карті" з імплементації Мінських домовленостей, яка, з огляду на складність питань, може й не бути узгоджена у листопаді, як це попередньо планувалося, додав співрозмовник агентства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-