«Антивірус Касперського» обслуговував СБУ, ГПУ, Міноборони…

«Антивірус Касперського» обслуговував СБУ, ГПУ, Міноборони…

Аналітика
Укрінформ
І це – в умовах війни! Який антивірус нині захищатиме комп’ютер українського користувача від загроз? Рішень повно. Кого обрати?

Більше року тому Україна ввела річні санкції проти російських IT-компаній, в число яких увійшли відомі розробники антивірусного програмного забезпечення (ПЗ). Зокрема, під санкції потрапили ЗАТ "Лабораторія Касперського", компанія "Лабораторія Касперського" (Москва) і ТОВ "Лабораторія Касперського" (Київ), а також ТОВ "Доктор Веб" (Москва). 17 жовтня поточного року на сайті президента України було опубліковано новий указ, який продовжує термін дії цих санкцій ще на один рік.

Чи є  у цьому сенс? Безперечно. Безпека комп’ютерних мереж – це перша лінія оборони будь-якої держави. А у «Капсперського» такі проблеми є. Це загальновідомо.

«Лабораторія Касперського»: під ковпаком російських спецслужб

Діючі та колишні співробітники «Лабораторії Касперського» тісно взаємодіють з Федеральною службою безпеки (ФСБ) і військовою розвідкою РФ. Про це в травні минулого року повідомило агентство Bloomberg.

За даними агентства, в 2012 році компанію покинули високопоставлені менеджери. Натомість, були найняті фахівці, які співпрацювали з російськими військовими або розвідувальними структурами. При цьому вони допомагали ФСБ у розкритті кримінальних справ, використовуючи базу, в якій міститься інформація про 400 мільйонів клієнтів компанії.

В центрі скандалу опинився засновник і керівник фірми Євген Касперський, який раніше працював у КДБ. Bloomberg пише, що Касперський, а також його заступник з юридичних питань Ігор Чекунов (також КГБшник) разом з співробітниками російських спецслужб щотижня ходять в баню. Про що вони там спілкуються невідомо.

Видання також повідомило, що у 2013 році Чекунов створив команду з десяти фахівців, які мають доступ до даних про клієнтів фірми, які зазнали хакерських атак. Крім того, вони надають технічну підтримку ФСБ.

Але це не все… У коментарі Bloomberg керуючий директор північноамериканського відділення «Лабораторії Касперського» в Бостоні Кріс Доггетт запевнив, що компанія надає ФСБ загальну статистику і анонімні дані. Тобто, російські спецслужби можуть ідентифікувати окремих користувачів антивірусу.

«Касперським» користувався ледве не увесь ТОР української держави

Відтак указ Петра Порошенка, який наклав вето на держзакупівлі ПЗ у «Лабораторії Касперського» - більш ніж правильне рішення, адже раніше російськими антивірусними програмами користувалися Верховна Рада України, Державна податкова адміністрація, Фонд держмайна, Пенсійний фонд, Міноборони(!), Міносвіти, ГПУ(!), Мінсоцполітики, Центральний виборчий комітет України, СБУ(!) тощо. Список шокує, чи не так?

Однак, президентські санкції не поширюються на продаж продукції фізичним особам та комерційним організаціям. В коментарі РБК представник «Лабораторії Касперського» Юлія Ільїна заявила, що «компанія продовжить роботу на українському ринку в повній відповідності з вимогами місцевого законодавства, надаючи захист комерційним організаціям і приватним користувачам». Тобто, «домашнім» користувачам також загрожує пильне око ФСБ.

Відтак Укрінформ поцікавився, які альтернативи програмі «Антивірус Касперського» вже зараз можуть бути використані як «домашніми» користувачами, так і користувачами державних структур.

Зарубіжні альтернативи: що, де, скільки коштує?

Для початку журналісти «Укрінформу» відвідали офіційний сайт «Касперського», аби дізнатися ціну на річну ліцензію антивірусу. Так, на головній сторінці зазначені наступні ціни: 543 грн за звичайну версію (для «домашніх» користувачів), 851 грн за розширену і 1092 грн за повний безпековий пакет (для держорганів). Окрім цього, діє знижка для підключення 5 комп’ютерів одночасно – 2184 грн за річну ліцензію.

Після цього ми поцікавилися вартістю зарубіжних аналогів, на кшталт, ESET, Avira, Symantec, Mcafee. Ось, що нам вдалося дізнатися: вартість словацького антивірусу ESET – 928 грн, американські Mcafee і Symantec – 1108 грн та 1673 грн відповідно, а чеський Avast – 499 грн. Усі ціни вказані за річну ліцензію для одного пристрою.

Аби далеко не бігати, можна обрати українське «Zillya

Які існують альтернативи? Наприклад, вітчизняна компанія антивірусного програмного забезпечення «Zillya!» пропонує свої послуги не лише «домашнім» користувачам, а й органам державного сектору (має відповідну сертифікацію ДССЗЗІ України). На сьогоднішній день близько 100 державних установ та підприємств придбали ліцензію на український антивірус. Серед них: Київська міська державна адміністрація, Вищий адміністративний суд України, Державне агентство резерву України, УМВС України у Вінницькій області тощо. Крім того, українське «Zillya!» здобуває популярність і за кордоном, де ним користуються більш ніж 5 млн. користувачів, переважно у США, Індії, Китаї, країнах Африки тощо. Його ціна, у порівнянні з зарубіжними аналогами, істотно нижча: за ліцензію для 5 пристроїв потрібно заплатити 975 грн. Для користувачів, які раніше користувалися, наприклад, «Касперським» ціна буде ще дешевшою – 731 грн (для 5-ти пристроїв).   

Мирослав Ліскович. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-