Декларацію пам'яті і солідарності з Польщею узгоджували два місяці - Парубій

Декларацію пам'яті і солідарності з Польщею узгоджували два місяці - Парубій

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій переконаний, що ухвалена сьогодні українським парламентом Декларація пам'яті та солідарності засвідчує єдність у відносинах між Україною та Польщею в спільній оцінці нашої історії.

Про це він заявив на брифінгу у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ця декларація - це приклад спільної оцінки нашої непростої історії. Сьогодні ми разом - Польща і Україна. Я впевнений, це є ще однією важливою запорукою нашої перемоги», - сказав спікер.

На його думку, декларація є важливим кроком для врегулювання кризи, яка виникла цього літа між Польщею та Україною у зв'язку з трактуванням подій часів Другої світової війни, а саме - Волинської трагедії. Голова ВР підкреслив, що спільна оцінка історії необхідна для того, аби уникнути конфліктів, до яких призводить одностороннє трактування тією чи іншою державою історичних подій.

«Близько двох місяців йшло узгодження цієї заяви (декларації - ред.). У ній є дуже принципові позиції, які показують історичну ретроспективу, що той самий агресор, який розв'язав війну на наших землях у 1939 році, той самий агресор сьогодні атакує Україну», - наголосив Парубій.

Крім того, він зауважив, що в декларації також зазначається, що сьогодні Україна захищає весь вільний світ, а також проголошується підтримка прагнень нашої держави стати членом НАТО. Спікер додав, що в декларації мова йде про те, що «дуже невиразна політика багатьох європейських держав напередодні Другої світової війни і призвела до цієї війни».

«І ми сьогодні бачимо так само, як і тоді, коли багато європейських держав, говорячи про умиротворення агресора, насправді призводять до ще більшої агресії, насправді провокують ще більшу агресію Путіна», - зазначив Парубій.

Голова ВР також розповів, що відповідну декларацію сьогодні має ухвалити і Сейм Республіки Польща.

Як повідомляв Укрінформ, народні депутати на пленарному засіданні у четвер, 20 жовтня, ухвалили Декларацію пам'яті і солідарності Верховної Ради України та Сейму Республіки Польща. За це рішення проголосували 243 парламентарії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-