…І заповнюй свою декларацію в поті чола свойого! Страждання із соцмереж

…І заповнюй свою декларацію в поті чола свойого! Страждання із соцмереж

Аналітика
Укрінформ
Драми та карколомні сюжети довкола епопеї з заповненням е-декларацій, виплеснуті самими ж звітувальниками у соцмережі

Політична «Санта-Барбара» останніх днів – епопея із заповненням е-декларацій вітчизняним чиновництвом. Відзвітувати за своє майно і придбання часом виявляється складніше, ніж, власне, придбати. Які драми розгортаються! Які карколомні сюжети виплескуються у Фейсбук і Твіттер!

Тут тобі й тексти зникають, як у романах Умберто Еко, і нічні метафізичні жахи мучать: чи не забув чогось задекларувати? І важкі екзистенціальні роздуми: чи вважати аукціонне вино, випите з друзями, зміною фінансового і майнового стану? І внутрішнє для кожного багатоголосся «Братів Карамазових», де святе бореться з бісівським.

І ті, хто не має нічого за плечима – легкі, як дух святий, а ті, хто зогрішив – каються. І всі без винятку згадують незлим тихим словом цю капосну, недосконалу, брехливу й зухвалу систему е-декларування, яка кусається і дряпається, але не дається в руки.

А що ж ви хотіли, панове? Як каже індуїстська мудрість: це тільки злидарі мають повну свободу, а багатство – таки важка доля…

Отже, запасаємося попкорном.

Михайло Гаврилюк, народний депутат. 4 жовтня:

"Система е-декларацій і досі повністю не працює. Я подав у декларації все, що потрібно, заробітну плату вказав. Нещодавно мені висвітилося, що я не вказав заробітну плату. Я хотів внести поправки, мені на мою скриньку прислали ключ, але в даний момент сайт не відкривається, щоб внести ці поправки."

Єгор Соболєв, народний депутат. 12 жовтня:

«Відправив е-декларацію до Агенції із запобігання корупції.

За нормальну роботу їхнього сайту ще доведеться нам всім поборотися, тому з кожної сторінки зробив прінт-скрін і публікую тут.

Як і хотів, я вніс до декларації інформацію, скільки грошей за мене заплатила Рада Європи і Національний демократичний інститут за дві поїздки минулого року до Страсбурга та Вашингтона відповідно. До Ради Європи я їздив обговорювати люстрацію в Україні, до американців - вчитися в їхніх конгресменів представляти людей.

Багато хто вважає, що інформацію про оплачені не тобою поїздки не треба вносити до декларації. Я думаю навпаки. Всі блага, які отримав посадовець, мають бути відомими суспільству.

До речі, витрати європейців та американців на оплату моїх перельотів, готелів та проживання за дві поїздки склали стільки ж, скільки моя депутатська зарплата і гроші на депутатські повноваження за весь минулий рік. Так що це точно значуща інформація.

Квартира, дача та машина в нас з Марічка Падалко ті самі, що й були до мого депутатства. (Машина зараз на ремонті, і коли здавав, майстер зустрів жартом, що я не справжній депутат - бо не на новому Rangerover :))

Перевіряйте все, друзі.

А я складаю листа Президенту та Прем'єр-міністру з проханням особисто забезпечити роботу сайту декларацій. Бо в підпорядкованих їм посадовців не виходить. І, як ми побачили вчора на засіданні нашого парламентського комітету щодо цієї проблеми, йдеться про цілєспрямований саботаж.

Ще попрошу обох топ-посадовців швидше заповнити їхні е-декларації і подати гарний приклад всім підлеглим :)»

Ігор Васюник, народний депутат. 13 жовтня:

«21:52 - подав Е-декларацію згідно ЗУ "Про запобігання корупції"

Виявляється - тільки п'ятий з трохи менше як 450-ти народних депутатів, хто подав декларацію.

Щодо самої системи Е-декларування. В мене питання до НАЗК: ви бачили всю ту кількість неспівпадінь, неточностей, невідповідностей чинному законодавству в роботі даної системи? Маю надію, що вони будуть усунені найближчим часом і полегшать процес декларування всім моїм колегам».

Остап Єднак, народний депутат. 11 жовтня:

«Це просто свинство.

Це диверсія проти власної країни.

Е-декларування таки намагаються вбити. Дискредитувати у зв'язку з постійними збоями.

В на фото дані з пдф-файла поданої вчора декларації та скріншот сьогоднішніх даних. Зверніть увагу на пункт 16!

Робимо звернення в поліцію та НАЗК. Це втручання в роботу системи!

Дякую Andriy Andrusevych що помітив різницю та порівняв з даними на сьогодні! А ще кажуть що ніхто це не читає  :)»

17 жовтня:

«Щодо е-декларування.

Тепер в системі присутні дві мої декларації.  :)

Чому?

Заповнивши декларацію 10 жовтня система дала мені можливість до 18 жовтня один раз внести зміни в декларацію.

Власне впродовж тижня я знайшов неточності та вирішив сьогодні їх усунути - помилився з відсотком володіння дружиною квартири.

Система надала мені таку можливість - відкривши чернетку "виправленої декларації".

Фактично я пройшов всі кроки знову - більшість інформації була автоматично перенесена з поданої декларації, частину довелось вносити знову.

Фактично це дорівнювало повторній подачі декларації, з чим я впорався.

Але питання - зараз в системі існує дві мої декларації - подана раніше і та, що подав сьогодні як виправлену. На обох документах я не бачу дати заповнення і статусу документу - чи виправлена, чи недійсна, чи яка...

Я можу зрозуміти, що в НАЗК в системі все видно, видно також в моїй внутрішній системі, але в публічному доступі є два документи з незрозумілою на перший погляд різницею між ними».

Сергій Лещенко, народний депутат. 16 жовтня:

«На вихідних активно працював над заповненням електронної декларації. Що я вам скажу? Це цікаве та часом захопливе заняття. Я заповнив уже на 90 відсотків. Але є одна проблема. Форма, яку ми заповнюємо, перероблялася Держспецзв'язком. У підсумку, вони її поламали. Вона не відповідає підзаконним актам Нацагентства запобігання корупції. І тепер неможливо заповнити розділ "готівкові кошти", бо система вимагає вказати - вдумайтеся (!), "установа, в якій відкрито такі рахунки або до якої зроблено відповідні внески".

Без заповнення цього неможливо завершити розділ. Відповідно, немає можливості "підписати" та надіслати декларацію. Тому беру невелику паузу, щоб розібратися, як бути в цій ситуації».

Максим Нефьодов, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі. 16 жовтня:

«Заповнюю декларацію. Відчуваю себе людиною, яка проходить стародавній квест - купа питань, на частину із яких відповіді зовсім не очевидні. Частина сформульовані у вигляді "казнить нельзя помиловать".

Що робити - очевидно! Буду списувати у Sergiy Petukhov, найбільш дисциплінованої людини в уряді! :) Певен, я не один такий. Сергій, сподіваюсь, ти все заповнив вірно, і весь уряд не буде пояснювати в НАБУ, чому у всіх однакові граматичні помилки! :)»

Павло Петренко, міністр юстиції. 17 жовтня:

«Йшов п'ятий день, але фініш вже близько )

Ось як виглядає вечір Міністра юстиції, який завершує заповнення електронної декларації.

Щоб внести всю потрібну інформацію, треба зібрати ось таку чималу купу паперів!

Однак, не зважаючи на можливі труднощі чи технічні проблеми, подання електронної декларації - це необхідний процес, націлений на максимальну прозорість і дисциплінованість усіх державних службовців.

Хочу чесно зізнатися, що на весь процес у мене пішло кілька днів. Це значить, що заповнення декларації   завдання не просте, і НАЗК треба проводити серйозну роз'яснювальну роботу серед держслужбовців, які бажають добросовісно подати декларацію. Окрім того, НАЗК необхідно тісно співпрацювати з правоохоронцями щодо тих осіб, які вносять у декларацію брехню, щоб їх можна було притягнути до кримінальної відповідальності.

Система електронного декларування - це вже реальність для України».

Роман Мазурик, перший заступник прокурора Запоріжжя. 18 жовтня:

«Всіх агітую заповнювати декларації!

Першим серед прокурорів в Запорізькій області (можливо і в Україні) публічно виклав свою декларацію, не приховуючи своїх статків та доходів.

Щоправда отримав шквал критики від псевдоактивістів, які поперекручували факти. Дивуюсь, що до теперішнього часу в суспільстві не сформовано єдиної думки щодо наявності майна у держаних службовців. Багато майна задекларовано - то погано, мало майна - теж погано, бо "приховує".

А я заповнюю так, як передбачено чинним законодавством, нічого не переховуючи і тому сплю спокійно ;)»

Світлана Заліщук, народний депутат. 19 жовтня

"Система НАЗК не дозволяє мені подати декларацію. Технічні баги унеможливлюють реєстрацію документу в державному реєстрі...

Я заповнила форму, однак після натискання кнопки “Подати” система видає помилки, які насправді в заповненій формі відсутні. Але не виправивши їх, подання не відбувається.

1. Готівка.

Форма НАЗК вимагає вказати установу, у якій зберігається готівка. Однак в переліку відповідної пропозиції немає. Це порушення форми, встановленої актом НАЗК.

2. Система не бачить деякої заповненої інформації.

Я повідомила про членство в одній громадській організації, вказавши назву. Однак після натискання кнопки “Подати” система просить заповнити цю назву й не дозволяє подальшої реєстрації.

3. Система на власний розсуд плутає інформацію.

При фінальному перегляді перед друком декларації система робить помилки в іменах членів сім’ї та інших деяких полях, хоча в самій формі інформація вказана коректно..

20 жовтня:

Електронна декларація – done!

Але не без пригод.

Система декларацій продовжує надихати. Подала документ. Але коли зайшла в базу перевірити, як виглядає подана декларація, виявила, що система автоматично переписала все майно та грошові активи на мене. Одразу ж почала заповнювати виправлену декларацію. Деякі поля відмовлялися реєструватися упродовж півгодини, але зрештою піддалися.

Звертаю увагу НАЗК і на цей баг.

20 жовтня:

Для того, щоб припинити всі підозри і спекуляції, а найголовніше сумніви людей, які мені довіряють, я добровільно звернулася до НАБУ для перевірки історії щодо купівлі квартири....

НАБУ провело аналіз інформації щодо законності фінансових джерел придбання мною квартири і зробило висновок, який цитую: "НАБУ не вбачає підстав для порушення кримінального провадження через відсутність даних про можливі корупційні джерела отримання коштів для придбання житла".

При цьому НАБУ вказало про помилки, які я зробила при заповненні декдарації в 2014 році. Я визнаю, що це було моє упущення і прошу вибачення у колег, друзів та виборців.

Віктор Балога, народний депутат України. 30 вересня:

Друзі, знаєте чому станом на цей день так мало людей подали електронні декларації? Про всіх не можу сказати, але буду говорити про себе.

Отже, другий тиждень боремося з багами електронної форми. Читаємо закон, ніби все зрозуміло. Заходимо в систему, а там все не так. Таке враження, що ті, хто розробляли програмний продукт, закон не читали взагалі. А якщо читали, то по діагоналі.

От, наприклад, в розділі про нерухомість вводжу кадастровий номер земельної ділянки. Він складається з різних символів - цифр і крапок. Але система каже, що це «невірний формат» і можна використовувати лише цифри. Хоча крапки в кадастровому номері - це так само важливо, як і букви у серії паспорта...

Ще один баг. При заповненні адреси (номеру будинку і квартири) система не дає цього зробити і видає одну і ту ж помилку: «Максимальна кількість символів поля «Номер будинку»: 10», навіть якщо ти там внесеш тільки дві цифри. І розумій це як хочеш.

Але це ще не все. Найбільш маразматичний розділ - про готівкові кошти. Згідно закону, їх потрібно задекларувати. І не лише свої, а й членів сім'ї. Але електронна система не дозволяє цього зробити, бо форма подачі вимагає вказати не лише суму, а й установу, в якій ти її тримаєш. Я не проти. Але є нюанс. За законом, я можу її тримати як вдома, так і в банку. Це вже моя особиста справа. Але електронна система «знає» лише один спосіб зберігання готівки - в банківському сейфі. І без зазначення цього банку і його реквізитів, подати декларацію технічно неможливо.

Я, звичайно, ціную таку турботу про майно декларантів, але дуже б хотілося, щоб НАЗК все ж таки діяла у відповідності до закону, а не з власних уявлень про електронне декларування...

5 жовтня:

Дорогі друзі, вчора ще раз спробував заповнити і відправити електронну декларацію на сайті НАЗК. Як і в попередні рази, результату це не дало. 

Але, моя відкритість не залежить від закритості влади. Я обіцяв опублікувати скани декларації, якщо її не вдасться внести в систему. Тому, моя декларація доступна за цим посиланням.

Там понад 30 сторінок інформації відповідно до форми на сайті е-декларування. Кому цікаво - запрошую ознайомитися.

Геннадій Кривошея, народний депутат України. 20 жовтня:

Три тижні назад заповнив електронну декларацію в присутності ЗМІ. Потім тиждень виправляв помилки. Потім вся декларація збереглась, навіть прийшло підтвердження з НАЗК. Однак вже тиждень не можу її відправити, кнопка відправки декларації не активна. А нагадування приходить(((

Володимир Гройсман, прем`єр-міністр, 19 жовтня:

"Я свою декларацію на 90% вже заповнив. І найближчими днями, можливо, у вихідні або на початку наступного тижня вона буде у публічному доступі. Просто вона потребує більше часу, треба буде на вихідних сконцентруватися і все перевірити.

Хотів би застерегти від спекуляцій на цю тему. Щоб ні в кого не будо думки десь щось змінити..

Треба пройти це. Для декого - це як стрибнути із парашутом. Очі закрив і вистрибнув. Не бійтеся, хто боїться".

Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ. 19 жовтня:

«Йо-ху!)) практически закончил заполнять йо-декларацию ))

Поразгадывал ребусы совершенно идиотского интерфейса, пару раз лично убедился как пропадает черновик и введенная информация... Дал внутренне ярко эмоционально окрашенную характеристику авторам софта и "гению" постановщика задачи...

Помучил адвокатов и юристов - понял, что на все вопросы ни у кого нет ответов и... начал заполнять по своему разумению. Потратил совокупно около 16-ти часов вечерне-ночного времени и - Всего-то дел - пару ночей в Харькове просмотрел все картины, книжки и монеты, напряг память, наковырял кучу документов..

Ну да, если о позитиве, есть в этом и экзистенциальное удовольствие)) Ах, какие документы иногда попадались.. от бесценных писем ЮВ из тюрьмы, до собственноручно начертанного Кровавым пастором план-схемы построения баррикад Евромайдана в первый день...

А вино !?) Жизнь проходит мимо... коллекция стареет - ее нужно выпивать с друзьями  :) А не выходит... Коллеция в Харькове - я в Киеве, и занят не пьянством - а черте чем)) Да и теперь выпивать вино с коллекции - значит поутру - не забыть "существенное изменения имущественного положения" отметить и .. проинформировать в НАЗК через электронную декларацию))... Хорошо, хоть не придется сообщать с кем распивал Mouton Rothschild 1982 года. Сообщу получается в НАЗК.. такого то числа распил бутылку вина с аукционной ценой теперь заоблачных высей.. позвонит друг и скажет - как же ты без меня? - обидится :) Значит надо звать всех друзей и откупоривать магнум - а он по аукционам теперь вообще космических цен... и опять в НАЗК.. С другой стороны - полный общественный и дружеский контроль за возлиянием ))

А если с тобой выпивает, скажем, министр Ігор Жданов или народный депутат Максим Бурбак (Maksym Burbak), то он должен отразить выпитое - в своей декларации как подарок и заплатить налог!? )))) Чувствую будет мое вино нераспитым ))

- А интеллектуальные права у вас какие есть? - спрашивает меня помощник, проверяя разделы е-декларации...

- Есть, - говорю - в голове пару остросюжетных сценария политических триллеров на тему украинских реалий, похлеще "Карточного домика" будет - запишем в декларацию? По миллиону за каждый... фунтов-стерлингов... На меньше не согласен))

Что еще?... Протерроризировал жену с требованием предоставить реестр украшений - услышал очень откровенную оценку законодателям, предусмотревшим эту чудесную норму.. послушал тонкое замечание о ворах-домушниках, которые раньше платили 10% барыгам за наводку, а теперь сэкономят заглянув в реестр...

Ну да это проходящие...  :)

Проверю на свежую голову все по-новой... сверюсь с публичными реестрами и зашлю.. надеясь, что по пути не пропадет ))

P/S.. В процессе заполнения декларации, не отказал себе в удовольствии потролить Игорь Котвицкий за новое пальто. В ответ получил дружескую угрозу, что он его мне подарит - укажет подарок в декларации и я вынужден буду заплатить налог, величиной в собственную зарплату. Сижу, думаю, куда жаловаться на угрозу - в НАЗК, НАБУ или Спортлото  :)»

Далі буде...

Світлана Карабань, Євген Якунов. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-