Безстрокові контракти військових: Рада не здолала вето Президента

Безстрокові контракти військових: Рада не здолала вето Президента

Укрінформ
Народні депутати не подолали вето Президента на ухвалений закон, який надавав військовим право розривати безстрокові контракти.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали лише 82 нардепів.

Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", прийнятий Верховною Радою України 12 липня 2016 року, передбачав надання права військовослужбовцям, які вже уклали контракти зі Збройними Силами України під час дії особливого періоду на період до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, переукласти контракт строком на 6-12 місяців або, у разі наявності вислуги не менше 18 місяців військової служби, звільнитись.

Як зазначив під час виступу представник Президента у Верховній Раді нардеп Артур Герасимов, вищезазначений закон не може бути підписаний Главою держави, оскільки реалізація запропонованих ним положень матиме вкрай негативні наслідки для обороноздатності України.

"За Законом, що надійшов на підпис, право на звільнення з військової служби у Збройних Силах України одночасно набудуть близько 57 тис. військовослужбовців. ...Звільнення з військової служби такої значної кількості військовослужбовців, а також звільнення у 2016 році близько 21 тис. військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, призведе до критичного зниження укомплектованості особовим складом Збройних Сил України, що негативно вплине на їх боєздатність", - зазначив Герасимов, оголошуючи пропозиції Президента.

Крім того, у тексті пропозицій Президента зазначається, що наявні темпи прийняття громадян України на військову службу за контрактом (близько 6 тис. осіб щомісяця) не дадуть змоги у найближчій перспективі компенсувати кількісні показники звільнених військовослужбовців.

"Ураховуючи необхідність забезпечення належного рівня обороноздатності держави, збереження бойового потенціалу Збройних Сил України, інших військових формувань на рівні, що гарантує адекватне реагування на загрози національній безпеці України, пропоную Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" відхилити", - підсумовується у пропозиціях Президента.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-