Рада може цього тижня розглянути звільнення Гонтаревої

Рада може цього тижня розглянути звільнення Гонтаревої

Оновлено
Укрінформ
Народний депутат Сергій Тарута заявив, що сьогодні у парламенті буде зареєстровано проекти постанов про звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови Національного банку та про створення ТСК з розслідування її діяльності.

Про це він зазначив під час Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні будуть зареєстровані постанови про клопотання перед Президентом про звільнення Гонтаревої й друга постанова про те, щоб зробити Тимчасову слідчу комісію", - сказав Тарута.

Водночас він закликав спікера включити ці два проекти постанов до порядку денного нинішнього пленарного тижня.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка на сьогоднішньому засіданні Погоджувальної ради запропонував розглянути в парламенті питання невиконання керівництвом НБУ своїх посадових обов’язків відносно забезпечення стабільності гривні.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі депутата.

"Нарешті сьогодні на засіданні Погоджувальної ради представники окремих фракцій згадали про протиправні дії голови НБУ, які призвели до руйнування банківської системи на 45% і надзвичайного знецінення національної валюти. Українська економіка ще довго не зможе оговтатися від таких дій нинішньої влади. Я нагадав, що ще 2 березня 2015 року ми з колегами по фракції Радикальної партії зареєстрували проект постанови про розслідування діяльності посадових осіб Національного банку України у зв’язку з невиконанням ними своїх посадових обов’язків щодо забезпечення стабільності грошової одиниці України. Запропонував голові Верховної Ради України поставити нарешті це питання до порядку денного пленарного засідання та розглянути його", – наголосив Рибалка.

Він також розповів, що минулого місяця в профільному комітеті відбулося слухання відносно ситуації з вкладами банку "Михайлівський" у зв’язку з його ліквідацією, на які не з’явився жоден з керівництва НБУ.

"Нагадав усім присутнім колегам про те, що місяць тому ми провели у фінансовому комітеті слухання щодо ситуації з банком Михайлівський. Ми запросили представників усіх органів, які мають відношення до цього питання: прокуратури, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та НБУ. Всі прийшли окрім представника керівництва НБУ, що свідчить про небажання Національного банку вирішувати цю проблему, – зауважив Рибалка.

Окрім цього, він повідомив, що кожен рік фінансовий комітет заслуховує звіт голови Національного банку про грошово-кредитну політику, але цього року вона не змогла прийти на засідання.

"Очевидно Національний банк так сильно "зацікавлений" у вирішенні кричущих проблем в державі стосовно фінансово-банківського сектору", – додав голова фінансового комітету.

Раніше Нацбанк звернувся до СБУ, ГПУ та НАБУ з проханням відкрити кримінальні провадження у зв’язку зі звинуваченнями на адресу голови НБУ Валерії Гонтаревої в брошюрі під назвою "Загроза економічній безпеці України", яку на зустрічі з МВФ та Світовим банком розповсюджував Сергій Тарута.

Як заявили в НБУ, Тарута розповсюджував "неправдиву, провокаційну, викривлену інформацію та голослівні звинувачення офіційної особи в корупційній діяльності, розвалі банківської системи та створенні загрози економічній безпеці України".

Зазначається, що над підготовкою брошюри працювала Асоціація українських банків, яку очолює Олександр Сугоняко, але, як зазначають у НБУ, "наразі Асоціація не представляє інтересів банківської спільноти, адже вже давно втратила і авторитет, і більшу частину членів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-