У Берліні вимагали від Путіна припинити війну і звільнити політв'язнів

У Берліні вимагали від Путіна припинити війну і звільнити політв'язнів

Фото
Укрінформ
Українці в Німеччині та Австрії підтримали всесвітню акцію Stop putin's War in Ukraine.

На площі перед Бранденбурзькими воротами зібралося кілька десятків людей, передає кореспондент Укрінформу в Берліні.

«Берлін вперше долучився до ініціативи, яка проходить в більш ніж 80 містах світу», - розповіла організатор акції в Берліні, творець групи #FreeSushchenko у Facebook активістка Тетяна Летаїв.

Прапори України, банери з закликами до Путіна негайно забратися з України, припинити окупацію Криму і утримувати заручників привернули увагу багатьох перехожих, які підходили з розпитуваннями. Багато хто впізнавав на фото знаменитого оперного співака Василя Сліпака, вбитого в АТО. Саме він був одним з ініціаторів акції Stop Putin Stop War і її організатором в Парижі в минулому році і загинув через кілька днів після того.

Говорили на мітингу і про незаконно захопленого в Москві і кинутого в Лефортово кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка. Його прийшли підтримати колеги, зокрема, кореспондент телеканалу 1+1 Наталія Фібріг.

Серед учасників акції були не тільки українці та друзі нашої країни, які живуть у Берліні, деякі прибули з інших міст, зокрема, Ганновера. Валерій Волосів приїхав за 600 км, з міста Вецлара, де живе вже 13 років, для того, щоб прочитати свої вірші, в тому числі про трагедію збитого російською ракетою літака МН-17, на мітингу. «Чому ФСБ дрібніє? Оголосили б Сущенка генералом армії. Полковники шпигунами не ходять. Агенти – в малих чинах, а частіше без них, цивільні. Черговий зсув по фазі Місяця. Це Штірліц отримував дві полковницькі зарплати», - говорить він про Романа.

Нафіс Кашапов, брат-близнюк Рафіса Кашапова, який відбуває покарання в колонії за публічний протест проти російської анексії Криму і війни проти України на Донбасі, приїхав в Берлін на кілька годин спеціально, щоб взяти участь в акції, після якої відразу повернувся до Варшави, де тимчасово проживає. «Путін – терорист номер один!», - кричить він у мегафон, «Слава Україні!».

Громадянка ФРН з німецьким, українським і російським корінням Ксенія Вернер пояснює, що привело її на акцію протесту: «Ми протестуємо проти незаконної війни, проти агресії великої держави проти країни, яка слабша. Ми протестує проти численних військових злочинів цієї людини, яка розв'язала війну. Це свинство, несправедливість і брехня!».

Акції пройшли в п'ятницю ввечері також у Мюнхені, де у них взяли участь близько 80 осіб, які протестували на одній з найбільш жвавих площ міста Одеонслац, а також у Франкфурті-на-Майні, де зібралося приблизно стільки ж учасників перед Генеральним консульством РФ у ФРН.

У столиці Австрії Відні численна акція пройшла на Штефанпслац.

Фото: автора (Берлін) і надане консульством України в Мюнхені

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-