Росія не дозволяє проводити слідчі дії у справі Януковича - ГПУ

Росія не дозволяє проводити слідчі дії у справі Януковича - ГПУ

Укрінформ
Російська Федерація не надавала дозволу проводити слідчі дії щодо колишнього президента України Віктора Якуковича на своїй території.

Про це в ефірі Громадського заявив начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

За його словами, документи, надані ГПУ адвокатом Януковича не мають законної сили. Згідно із законодавством, будь-які контакти щодо документів стосовно людини, яка перебуває під юрисдикцією іншої країни, можливі тільки через її правоохоронні органи.

"Тобто ми можемо організовувати слідчі дії чи отримувати документи тільки через Генеральну прокуратуру Російської Федерації", — зазначив співробітник Генпрокуратури. "Офіційно правоохоронні органи Російської Федерації не надають будь-яких документів про статус колишнього президента, з яким він перебуває в Російській Федерації. Відповідно, копія того документа, який був наданий адвокатом Сердюком не може розглядатись як офіційний документ".

Горбатюк повідомив, що нині ГПУ очікує відповіді компетентних органів Російської Федерації, як це передбачено Кримінально-процесуальним кодексом. Їй надали повний перелік питань щодо перебування Віктора Януковича і можливості проведення слідчих дій проти нього.

У відповідь ГПУ отримала відмову із посиланням на європейську конвенцію про видачу правопорушників, за якою видача не здійснюється, якщо правопорушення, у зв'язку з яким  вона запитується, розглядається запитуваною стороною як політичне правопорушення.

"Заява адвоката Януковича щодо поїздки слідчих є маніпуляцією, тому що слідчі дії на території іншої держави без правоохоронних органів цієї держави неможливі, незаконні. Відповідно, не можуть слідчі поїхати на територію Російської Федерації допитувати колишнього президента. Запит стосовно проведення слідчих дій направлявся до Російської Федерації, і він не виконаний. Судом направлено було запит, який до теперішнього часу також без відповіді", — наголосив Горбатюк.

Раніше адвокат Віктора Януковича Віталій Сердюк повідомив, що Генпрокуратура відмовляється сприймати місце проживання Януковича, аби не поновлювати розслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-