Закарпатський «сепаратизм» і гроші з Києва: за лаштунками скандалу

Закарпатський «сепаратизм» і гроші з Києва: за лаштунками скандалу

Аналітика
Укрінформ
На Закарпатті знову шукають «зраду», цього разу хвилю здійняло висловлювання голови облради

Журналісти підловили голову облради Михайла Рівіса в інтерв'ю на неоднозначному висловлюванні про Закарпаття у складі України - й роздувся черговий, уже третій за рік, "сепаратистський" скандал. Голова облради сьогодні, 13 жовтня, розпочав сесію облради із запевнення усіх присутніх про те, що у краї не хочуть від'єднання від України, і що тут нема сепаратистів. Ці ж тези за півдня прозвучали з вуст ключових чиновників вищого обласного рівня. Тим не менше, країна ще раз "з'їла" гірку пігулку із присмаком закарпатського сепаратизму. Чому ж розгораються подібні скандали на Закарпатті з завидною регулярністю?

РІВІС - ГРОЙСМАНУ: ЗА ЛЬВОВОМ Є ЩЕ ОДНА ОБЛАСТЬ

А почалося цього разу все з того, що в розгорнутому інтерв'ю місцевому телеканалу Михайло Рівіс сказав сакраментальну фразу: "Я розумію це так: якщо уряд хоче бачити Закарпаття в складі України, то вони повинні не забувати, що наш край існує..."

Це висловлювання Рівіса було пов'язане з обуренням голови облради щодо фінансування розвитку транспортної інфраструктури Закарпаття. Зокрема, Михайло Рівіс зазначив, що Львівській області уряд у наступному році виділяє на розвиток дорожньої інфраструктури 2,2 млрд грн, тоді як Закарпатська отримала в поточному році на це ж тільки 70 млн грн.

"На даний рік обіцяли виділити 300 млн грн. Наскільки я поінформований службою автомобільних доріг у Закарпатській області, на сьогодні профінансовано лише 70 млн грн... Очікуємо, що ще до кінця року будуть виділені 68 млн грн для відновлення дороги Мукачево-Рахів", - сказав чиновник.

За словами голови Закарпатської облради, у нього складається враження, що "чиновники в Києві народилися в Майамі", тоді як прем'єр Володимир Гройсман "або забув, або не проінформований, що після Львівської області йде ще один регіон".

МОСКАЛЬ: СЕПАРАТИЗМУ ТУТ НЕМА, АЛЕ Й ГРОШЕЙ ТЕЖ

Після того, як у ЗМІ пішла хвиля повідомлень із закидами щодо закарпатського сепаратизму, першим на це відреагував Геннадій Москаль.

На своєму сайті голова Закарпатської ОДА зазначив, що "Закарпаття було, є і буде складовою частиною України".

"На Закарпатті немає сепаратизму чи антиукраїнських настроїв, - заявив Геннадій Москаль, коментуючи слова голови облради Михайла Рівіса місцевому телеканалу, які викликали неоднозначну реакцію і звинувачення в сепаратизмі. - Область була, є і буде складовою частиною України. Разом із тим Закарпаття залишається дотаційним на 76 відсотків (деякі райони - більш ніж на 98 відсотків) і залежним від вливань із Державного бюджету України. Зараз область перебуває в дуже скрутному фінансовому становищі, через перекоси з дотаціями та субвенціями виникла заборгованість у медичній, освітній та інших галузях. Щоб вирішити питання з виділенням необхідних коштів, я змушений залишитися в Києві й пропустити чергову сесію обласної ради.

Москаль також зазначив, що слова голови облради мають не політичне, а економічне підґрунтя. На його думку, це була спроба звернути увагу на реальний фінансовий стан області, який дійсно бажає бути набагато кращим.

РІВІС: МЕНЕ ПЕРЕБРЕХАЛИ ЖУРНАЛІСТИ

Сьогодні, 13 жовтня, сесію Закарпатської облради Михайло Рівіс почав із коментаря щодо чергового політичного скандалу. Він, зокрема, зазначив, що із його 40-хвилинного інтерв'ю це висловлювання "витягли", і що він, таким чином, став жертвою журналістів.

"Прошу врахувати мою позицію - я бачу розвиток Закарпаття тільки в складі суверенної України, я бажаю розвитку своєму краю, миру і процвітання. І саме тому я буду на всіх рівнях порушувати питання розвитку Закарпаття, а також вважаю недопустимим те, що фінансування області в кілька десятків разів менше порівняно з фінансуванням інших областей держави. Тому я й надалі буду порушувати ці питання, бо вони вже неодноразово ставилися й обласною радою, всім депкорпусом, і я буду домагатися всіма законними методами, щоб Закарпаття було рівним при формульному розрахунку фінансування всіх програм з Державного бюджету", - сказав Михайло Рівіс.

ЦЕ БРАК ПОЛІТИЧНОГО ДОСВІДУ

Лідер опозиційної фракції "Єдиний центр" у Закарпатській облраді теж відреагував на заяву Рівіса. Він, зокрема, звинуватив його у бракові політичного досвіду, але разом із тим опозиційні депутати солідарні з головою облради щодо проблем фінансування області.

"Останні слова керівництва області, які спричинили значний резонанс, не мають під собою жодного змістовного підгрунтя, є необдуманими і зумовлені браком політичного досвіду та необхідних навиків у голови обласної ради, - сказав Золтан Ленд'єл. - Разом з тим, змушені констатувати факт хронічного недофінансування нашої області протягом останніх двох років, особливо в частині капітальних видатків. Ми впевнені, що така ситуація є неправильною, враховуючи стратегічне значення Закарпаття, як транзитного регіону та, разом з тим, важливість нашого краю, як рекреаційної території для всієї України", - зазначив він.

А КОЛИ ПРИЙДЕ СПРАВЖНІЙ ВОВК?

Нагадаємо, минулого разу "сепаратистський" скандал на Закарпатті виник через те, що на сесії облради від 5 квітня закарпатські депутати проголосували звернення до уряду та Президента щодо внесення змін до Конституції України з метою надання широких адміністративних і фінансових повноважень органам місцевого самоврядування. Обгрунтовуючи своє звернення, депутати посилалися на результати референдуму 1 грудня 1991 року, на якому 78,6% виборців Закарпатської області віддали свої голоси "за" проголошення Закарпатської області України "спеціальною самоврядною територією, як суб'єкта в складі незалежної України".

Ще раніше сепаратистська тема стосовно Закарпаття піднімалася у березні через зібрання угорців і їхнє нагадування про самоврядний угорський округ на території Закарпаття.

Примітно, що попередні "сепаратистські" скандали не мали особливих наслідків - окрім висловлювань політиків і чиновників щодо "автономного" Закарпаття. Вочевидь, не матиме наслідків і цей, - навколо необережної фрази Михайла Рівіса. Поговорять - та й забудуть.

Хоча складається враження, що всі ці ігри в "сепаратистські" скандали колись таки вистрелять… Як у відомій народній байці про хлопчика та вовків. Так от, коли прийде справжній вовк, його можуть просто не помітити.

Тетяна Когутич, Ужгород.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-